Ima nade za reforme? Nadam se.

Riječi ministra financija Borisa Lalovca:

“U šestoj godini recesije svatko je osjetljiv na promjene, no ja osobno zagovaram jače strukturne reforme jer su one jedini način da se brzo izađe iz krize. Uključivanjem dugova autocesta, dijela željeznice i HRT-a u javni dug došli smo do iznosa javnog duga od 75 posto BDP-a. Za ovu godinu očekujemo da će se dug popeti na približno 80 posto BDP-a i to je razina s kojom dugoročno ne možemo upravljati bez snažnih strukturnih promjena – kazao je ministar financija. Država svaki mjesec izdvaja milijardu kuna za kamate, to je 12 milijardi kuna godišnje, što je dodatni razlog za jače strukturne reforme”.

Moje čitanje: Vrlo dobro, ministre, ma – odlično!

Ministar nastavlja: “Od iduće godine porezna će uprava nekoliko dana unaprijed najaviti u kojim će tvrtkama i djelatnostima obavljati porezni nadzor, a nakon što ga provedu, za tri ili pet dana javno će objaviti što su otkrili u tim nadzorima. Stvarat ćemo prema poduzetnicima pristup povjerenja, razumijevanja i transparentnosti, graditi partnerski odnos. Tvrtke se ne trebaju bojati ad hoc nadzora, jer nama nije cilj naplaćivanje kazni i izricanje sankcija, mi želimo da se ispravljaju uočene nepravilnosti, ali nećemo imati razumijevanja prema poreznim utajama i nelojalnoj konkurenciji.”

Moje čitanje: Izvrsno!

Ministar je jošÂ dodao da će poreznici posjećivati poduzetnike zajedno s predstavnicima HUP-a i Obrtničke komore, tumačiti propise, dorađivati pojedina tumačenja, uspostaviti svakodnevnu komunikaciju preko e-porezne uprave.

Nemam što dodati nego odlično, ministre, samo tako nastavite. S riječi na djela.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Ima nade za reforme? Nadam se.

Comments are closed.