Intelektualno vlasništvo i prvi Forum franšiza 2019.

Intelektualno vlasništvo

Nije slučajno da mi je upravo franšizni model poslovanja posebno zanimljiv. Naime, postoji jedan problem među malim i srednjim poduzećima o kojem se nedovoljno priča. Kad se osnivač i direktor primakne dobi za mirovinu, nerijetko shvati da nema zainteresiranog nasljednika. U tom trenutku poduzeće treba prodati, ili barem pronaći odgovarajućeg menadžera koji će ga naslijediti. Jer, kao i financijsko, postoji i intelektualno vlasništvo, sadržano u procesima, odnosima i stvorenim sinergijama. Kad razmislimo o tome može li naš biznis postati franšiza, nužno se natjeramo korak bliže tome da naš posao postane neovisniji o nama, a samim time skalabilniji i, lako moguće, profitabilniji.

POŠ TUJE LI SE U HRVATSKOJ INTELEKTUALNO VLASNIŠ TVO?

Možemo li u nas, uopće, govoriti o snažnom razvoju poslovnog modela temeljenog na intelektualnom vlasništvu? Izazov leži u paradigmi razvoja koju želimo usvojiti. Želimo li razvoj temeljen na uslugama ili proizvodnji s niskom dodanom vrijednosti? Ili razvoj temeljen na inovativnom društvu, koje nastoji ugraditi što višu vrijednost u svoje proizvode i usluge, a što je snažno povezano s intelektualnim vlasništvom?

Razvoj franšize podrazumijeva razvoj stabilnog, skalabilnog i kvalitetno dokumentiranog poslovnog modela koji se potom može iznajmljivati drugima. Ne zvuči jednostavno – jer to nije. Usudit ću se spekulirati da je dio razloga zašto u Hrvatskoj čekamo do 2019. na prvi Forum franšiza i to što ne cijenimo intelektualno vlasništvo. No, to ne znači da ga ne možemo početi cijeniti. Velika blagodat franšiznog poslovanja jest u tome što možemo izvoziti toliko spominjanu hrvatsku pamet bez da hrvatski građani napuštaju Hrvatsku. Kao što sam davno pitao: “Tko sprečava Dinamo da dobije Real Madrid?”

PRVI FORUM FRANŠ IZA

Jedan od načina kako možemo započeti s promjenama jest i spomenuti Forum franšiza, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. Forum je zamišljen kao edukacija na kojoj će prisustvovati domaći i međunarodni stručnjaci te iskusni franšizeri. Govorit će o tome kako postaviti franšizni sustav, o važnosti intelektualnog vlasništva, primjerima dobre prakse, financiranju franšiznog poslovanja i drugim povezanim temama.

Kao što možete pretpostaviti, bit ću prisutan na ovom forumu. Posebno me zanimaju teme vezane uz poslovne modele te financiranje franšiznog poslovanja. Pozivam da mi se pridružite: ulog je nekoliko sati, a kotizacija se ne naplaćuje. Vidimo se!

*Ako ne želite propustiti najave i osvrte poput ovoga, potičem vas da se prijavite na moj newsletter pritiskom na gumb ispod.*

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: