Neoliberalni proračun? I dalje sve po starom, dok god ne budu bruto plaće

Isplata bruto plaće

Dobar osvrt na prijedlog proračuna objavljen je u nedjelju na stranicama Ekonomskog laba. Ako bih ga rezimirao, i dalje po starom, samo stabilno i bez talasanja. A kada dođe nova kriza, promjena konjukture ili koji god drugi termin upotrijebili za pad BDP-a, nećemo biti spremni. Kronični nedostatak bilo kakve stvarne promjene od strane političkih elita možda će ipak biti ubrzan. Osim pritiska javnosti, moguć je brzi dolazak jačeg konjunkturnog nevremena. Srećom, postoji jedan jednostavan lijek za dio nedaća: isplata bruto plaće.

Kamo ide naš novac

Ideja je to koju sam spomenuo u emisiji na N1. Rekao sam da bi za Hrvatsku i njene radnike bilo bolje da se što prije uvede isplata bruto plaće, na račun zaposlenika. Opća javnost bi postala zainteresiranija za pitanja trošenja državnog novca te efikasnost i svrhu javnih sustava.

Domaće proračunske slabosti proizlaze upravo iz nepridržavanja principa fiskalnog konzervativizma, odnosno, na hrvatskom, “možeš se pokriti onoliko koliko deke uopće ima”. Porezno prikupljeni novac ima se namjenski trošiti. Kolaps državno vođenih firmi iz različitih sektora neće prestati promjenom nepoštene uprave i navodnim dolaskom poštenih. Jedini izlaz je privatizacija i odustajanje od subvencioniranja nerentabilnih sektora.

Isplata bruto plaće: tražit ćemo manje poreze i doprinose

Jedna od posljedica isplata bruto plaće bilo bi i osvještavanje visoke razine poreza i doprinosa koje plaćamo. Uz to, shvatili bismo i koliko se radnika financira od strane privatnog sektora. Pritom ne mislim samo na Uljanik, već i sve zaposlene u državnom i javnom sektoru. Smanjenjem poreznog opterećenja, a o tome sam već govorio, potencijalno bismo smanjili i odljev najboljih radnika u inozemstvo. Percipirana pravednost sustava bi se povećala, jer bi se povećala i transparentnost.

Zbog svega navedenog, smatram da bi blogeri, intelektualci, filozofi i općenito društveno angažirani pojedinci učinili veliku uslugu društvu kada bi promovirali ideju da je isplata bruto plaće poželjna, bitna – i hitna odluka. Možda već dijeljenjem ovih nekoliko redaka?

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: