EU Sjever i Jug: a gdje je tu Hrvatska?

Kriza EU

Kako je pokrenut i formalan proces za Brexit (točnije, bit će pokrenut 29. ožujka), produbljuje se kriza EU. Europska središnja banka (ECB) sa sjedištem u Frankfurtu, kojoj je na čelu Talijan Mario Draghi, prema izjavama svojih visokih dužnosnika, traži od banaka sa sjedištem u Londonu da, ako žele imati pristup tržištu EU, prebace svoje poslovanje s Otoka, kako javlja Reuters.

SJEVER I JUG, SAMO MI BUDI DRUG

S druge strane, ovih dana vlada svađa između čelnika Sjevera i Juga EU. Tako je Matteo Renzi, bivši talijanski premijer i kako ga Financial Times zove, aspirant na lidersko mjesto lijevog centra, u svađi sa šefom Eurogrupe i nizozemskog ministra financija, Jeroenom Dijsselbloemom. Naime, Dijsselbloem je izjavio da su zemlje pogođene krizom potrošile novac na “alkohol i žene”(op. “drinks and women”). Dodaje i da su zemlje Sjevera pokazale solidarnost s krizom pogođenim zemljama. Pritom je u naknadnim izjavama deteriorirao da nije mislio samo na jednu zemlju, nego na sve. Tražio je od svih da se drže prethodno dogovorenih pravila oko budžetskih deficita. Renzi, kao i ostali čelnici Juga, osim što traže isprike i ostavku, ne dopuštaju stav moralne superiornosti Sjevera nad Jugom.

U međuvremenu, dok se iščekuje skori referendum u Turskoj za povećanje predsjedničkih ovlasti koji će se održati sredinom travnja, u Hrvatskoj se mediji u poslovnim sferama bave krizom u Agrokoru. Političke elite se pozicioniraju za svibanjske lokalne izbore.

KRIZA EU, A MI OPET BEZ STAVA

Migrantska kriza, koja je bila katalizator za promjene na Zapadu, a rezultirala je pobjedom Trumpa i prethodnim Brexitom, te rastom euroskepticizma (vidi pod “talijanski referendum u prosincu, Renzi”), stidljivo utječe na pozicioniranje Hrvatske pred vrlo skorim preuređenjem EU.

Moguće je da sam neinformiran i nemam sve uvide. Moguće je i da hrvatske političke elite nemaju odgovor i razvijene scenarije za ono što će se dogoditi. Možemo li, napokon, imati artikulirane stavove oko toga što je najbolje za hrvatske državne interese u budućem raspletu oko EU?

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: