Odluka o monetizaciji je odluka o tehničkoj vladi

3x3x3, ako se sjećate formule za akceleraciju pada ili brutalno, stečaj.

Konzultanti su dali pet mogućih rješenja, pa Vlada nakon današnje sjednice ide u davanje koncesije autocesta. Svih tisuću i nešto kilometara. Očekivani novčani tok je 3 milijarde kuna. Još fale 2. Croatia+HPB, to je to. Treba platiti moćne farmaceute kojima je HZZO ustvari dužan, ups, oprostite… to je radi restrukturiranja zdravstva.

 

Jasno je da se je HZZO zadužio kod banaka za 5 milijardi. Sada bankama treba zatvoriti loše kredite cestarskih tvrtki u vlasništvu države. Država se rješava lošeg duga. Samo, nije na odmet prisjetiti se famoznog Račan-Čačićevskog programa 3x3x3: tri godine, tri sata i tri milijarde maraka. To je bilo vrijeme, udaljenost i cijena. Dovoljni elementi za izračun akceleracije. Akceleracije pada.

 

Već je onda bilo razvidno, a prometni stručnjaci su prigovarali na trasu i buduće troškove, na neekonomičnost i mnogo toga. Odluka je bila politička.

 

Država se zadužila, a sad kad se vidi da je to loš dug, a vidjelo se odmah na početku, a tome su kumovale i HDZ-ove vlade, da je ručak preskup. Sada treba prodati mnogo toga iz kuće da se ručak plati, jer nema pranja suđa. To kod klubova s velikim K i banaka nema. Keš, a ne kompenzacije.

 

Nadam se, baš kao je što najavio i resorni ministar, da će u vlasništvo, pardon, u koncesiju ući fondovi poslovnih banaka u Hrvatskoj. To je način da se zadrži kakva-takva kontrola nad hrvatskom strateškom imovinom.

 

Ipak, ministar Linić se otkrio kad je govorio da idemo u bankrot, ako ne prodamo autoceste+nešto, jer smo u pola godine „pojeli i popili 10 milijardi neplanirano više”. Rekao je da je najveći državni problema visok javni dug. Točno. Rekao je da se „dobar dio ove imovine treba se privatizirati, jer će u privatnom sektoru biti efikasniji, ali i zato što će nam u budućih 5 godina prihodi od privatizaciji biti jedini izvor sredstava za smanjenje javnog duga”. Hm… gdje su te katarske grinfild investicije? Ovako razmišlja stečajni upravitelj…

 

S obzirom da nema šansi da ne probijemo 70% BDP-a, a time aktiviramo EDP protokol, jer ne možemo raditi proračun za 2014., ovime se potvrđuje moja prognoza da ćemo imati tehničku vladu do kraja godine. Slažem se s g. Miklenićem, koji u svojem najnovijem komentaru upravo zagovara to. No, ispravio bih g. Miklenića. Uopće se ne treba za to zalagati, to će se samo od sebe dogoditi.

 

Ova besjeda s „Lex Perkovićem” može biti dobra fasada za tehničku vladu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Odluka o monetizaciji je odluka o tehničkoj vladi

  1. Odluka o monetizaciji autocesta je odluka onih koji nemaju m..a jer garantiram da uz promjenu sustava naplate (godišnje pojede cca 60 miliona eura prihoda a može se smanjiti na manje od 5) mogu refinancirati sav kratkoročni dug HAC-a i ACRZ u srednje i dugoročni na način da izdaju tzv. narodne obveznice i to po cijeni od cca 5% (možda čak i malo manje). Samo na tim stavkama godišnnja ušteda je preko 125 miliona eura (ako je istina da na cca 2,5 milijarde duga sada plaćaju kamate od 7-8%) na rok od 25 godina je to je cca 3,2 milijarde eura a to je iznos koji planiraju uprihoditi za koncesiju na 50 godina

Comments are closed.