Oli Rehn Hrvatima: Pazite kako birate za svoju djecu…

U Lideru koji izlazi sa sutrašnjim danom 28.2.2014. objavljen je intervju s Olijem Rehnom, potpredsjednikom ove Europske komisije kojoj mandat uskoro prestaje. Oli Rehn obavlja poslove povjerenika u EK za ekonomska i monetarna pitanja, a Hrvati su ga upoznali za vrijeme pregovora s EU kao povjerenika za proširenje.

Sada ga, zbog aktivacije EDP protokola, tj. postupka smanjenja prekomjernog deficita, Hrvati mogu upoznati kao “povjerenika za smanjenje”. Hrvatska je, ponovimo to po tisuću puta, u dvadeset i dvije godine od svoje neovisnosti od Jugoslavije, socijalističkog samoupravljanja i jednopartijskog sustava, napravila značajne korake u neovisnosti u dvije točke, no ipak nije se uspjela odlijepiti u trećoj točki, nije se uspjela odijeliti mentalitetom i ponašanjem od socijalizma.

Oli Rehn, kako naslov u Lideru sugerira (“Hrvatska za stalnu potporu Bruxellesa treba uvjerljivu strategiju”), smatra da Hrvati trebaju strategiju koja će uvjeriti svoje građane i svoje partnere kako želi ići putem demokracije i tržišnog gospodarstva.

Hrvatska je dobila i pohvale za svoj novi prijedlog Zakona o radu od Međunarodnog monetarnog fonda da smo došli na razinu njemačkog zakona.

Nažalost, sindikalni čelnici odbijaju ikakvu mogućnost promjene radnog zakonodavstva.

Sve hrvatske vlade su dosad neučinkovito pokušavale promijeniti ekonomski sustav, te još uvijek Hrvatska tavori u socijalizmu.

Ono što je pozitivno, izgleda da se u određenim krugovima stvara kritična masa ljudi koji žele promjenu i koji će, kapacitirani s obje osi, ljudima i kapitalom, moći utjecati na promjenu paradigme.

Ono što se očekuje od Vlade jest da ne bude vlast, već učinkovita državna administracija. Predlažem čitateljima ovog bloga da o tome razmišljaju svo vrijeme do kasne jeseni 2015.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Oli Rehn Hrvatima: Pazite kako birate za svoju djecu…

Comments are closed.