Osmo svjetsko čudo…

Mnogi su se raspisali oko osmog svjetskog čuda. Zanimljivi FB statusi, blogovi, razni komentari, portali, tiskanja izdanja dnevnih novina itd…

Ozbiljni ekonomisti skloni većoj ulozi države, ali i svi skloniji lijevim idejama, smatraju da je to rezultat rada prethodne vlade koja je otklonila neuspjehe prethodne (“nered”). Pritom se nerado ističe da smo u njeno vrijeme zadužili za dodatnih 70 milijardi i time financirali rast u zadnjih šest mjeseci prethodne vlade.

Desna strana pak smatra da je rast bio ostvaren i da se ostvaruje ne unatoč, nego usprkos vladinim mjerama. Naime, promijenila se struktura gospodarstva te Hrvatska raste ne zbog vlade, nego zbog orijentacije tvrtki na izvozna tržišta, doduše jako malog broja. Ipak, taj mali broj poduzetnika donio je prevrat trendova. Neke analize govore o par postotaka od ukupnog broja poduzetnika.

Činjenica jest da je pojava Mosta praktički klistirala političku scenu na hrvatskoj desnici i uzrokovala sukob u raspodjeli kaše, što je dobro za Hrvatsku ukupno. Političari su se bavili više samim sobom, što je za strukturu hrvatskih političara jako dobro. U kratkom roku ovo je dobro: može se, dakle, stati na vrat Levijatanu i zauzdati rast javnog duga, maknuti nezajažljivu državu s vrata ljudima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: