Party je gotov!

Procedura prekomjernog deficita (engleske kratice EDP od Excessive Deficit Procedure), kojeg najavljujem na ovim stranicama dulje od godinu dana, započet je. Bruxelles od svoje najmlađe članice traži puno bolniju prilagodbu, a ne kako to iz Vlade poručuju da nam daju tri godine prilagodbe, što bi trebalo značiti da su blagonakloni prema Hrvatskoj.

Prilikom predstavljanja Smjernica ekonomske i fiskalne politike početkom jeseni, pa kod donošenja rebalansa proračuna u studenom 2013. za fiskalnu 2013. godinu i kod donošenja proračuna za 2014., također je neovisnim analitičarima bilo razvidno kako se radi o neumjerenom optimizmu Vlade, dok su neki komentatori bili oštriji i govorili čak o nedostatku racionalnosti.

Ministarstvo financija sigurno nije predložilo ovakav proračun za 2014. ne znajući činjenice i ne razumijevajući realnost. Jednostavno, htjeli su se osloniti na političku moć vanjskog autoriteta, ovog puta Bruxellesa.

Dakle, prvi cilj trogodišnje EDP prilagodbe je smanjenje proračunskog deficita na 4,6% BDP-a, što je prilagodba od cijelih dva posto, odnosno oko 6,6 milijardi kuna.

Mjere koje se spominju u medijima su različite, pa se čak spominju i intervencije u prihodovnoj strani, pritom očekujući da ćemo na valu europskog rasta ekonomije i mi rubno profitirati na razini statističke pogreške.

Upućujem na svoj prethodni post gdje smatram da u roku godine dana Hrvatska može uštedjeti sigurno oko 10 milijardi kuna. (https://serdarusic.com/2013/11/smanjenje-javnih-rashoda-za-spas-hrvatske/)

Poruka je jasna — „Party je gotov!”.

Naravno, vladajućoj koaliciji nezgodno je smanjivati rashode, gdje uz svjetonazorski otpor dolazi i do gotovo sigurno — socijalnog.

 

 

Izvor: https://ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/croatia_en.htm

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: