Pohlepa i strah

Da budem u potpunosti iskren, uopće u božićnim danima nisam nimalo mario za problem fiskalne litice ili pada hrvatskog kreditnog rejtinga. Uživao sam u obiteljskim trenucima.

Jednako tako, bio sam uvjeren da će se američki političari dogovoriti oko političkog problema, ne financijskog i šutnuti limenku dalje niz cestu. Naime, suštinski se ništa nije riješilo. Tržišta su na prvi radni dan u 2013. reagirala u skladu s načelom pohlepe i straha – tako da su jučer rasprodavali dolar i jen, kojeg se tradicionalno kupuje kad se želi izbjeći rizik (op. mediji koriste termin “risk averse theme” koja označava nesklonost riziku, pa se u takvim razdobljima kupuje imovina koja ima manje prinose i veći sigurnost, a dolar je zasigurno to).

VIX indeks na čikaškoj burzi kojeg se popularno naziva “indeks straha” dramatično je reagirao.

Tehnički gledano, potpora EUR/USD nalazi se na granici 1,31-1,3150. Cilj koji u slučaju pozitivnih naznaka za smanjenje sistemskog rizika ovaj valutni par ima je čak 1,36-1,38. Jak otpor nalazi se nešto više od granice 1,33, pa će u slučaju proboja krenuti prema gore.

Bill Gross je najavio da dolar treba raspordati i početi kupovati eure. Dok sam bio mlađi, nisam bio toliko ponizan i mislio sam da bolje znam. Nakon 10 godina znam za moć “utega”, jer je teško ići kao mali ulagač protiv tržišta. A masu tržišta ovdje predstavlja par utega, tipa Soros, Gross itd. Njihove najave treba pomno analizirati, te uz procjene makroekonomskih i političkih kretanja uzeti u obzir.

Ipak, pomalo bahato smatram, da bez obzira na novi trilijun dolara koji je Obama nabacio na američki dug i novi ciklus većeg tiskanja, da neće doći do kozmičkih promjena.

Zašto? Velik uteg stavljam na politiku – držatelji američkog duga ne žele obezvrijediti svoje ulaganje, pa bi dobro došla situacija u kojoj će se stvari jače zakomplicirati.

Riječ ima tri slova.

Kladim se na dva područja: Indija i Pakistan te trokut Kina-Japan-SAD. Hoće li zaista doći do toga, ne znam, previše bi to bilo u sferi teorije zavjere, no zbog mogućih konfrontacija koje bi mogle jače eskalirati, ne dajem euru velike šanse da će probiti 1,40 do 30.06.2013.

Kladim se na raspon 1,27-1,36, tj. tzv. range-trading (“trgovanje u rangu) u prvoj polovici 2013., a tiskare s obje strane Atlantika će i dalje dobro poslovati.

Š to se tiče hrvatskih (ne)prilika, hrvatska će se Vlada zadužiti u idućih mjesec dana kako bi refinancirala svoje obveze koje dospijevaju u značajnom obujmu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Pohlepa i strah

  1. g hrvoje…ako se euro zadrži na tim razinama to će biti čudo…a na tenmelju čega g bill gross drži tezu da usd treba rasprodati te kupovati eure…čime on to obrazlaže…ili samo provocira tržište…molimo komentar

  2. lijepo je to kad netko utjecaja tipa bill gross javno objavi informaciju za kojom čeznu i od koje strepe tisuće štediša, ulagača i dlični po raznim forex tržištima i slično.
    Kladim se u svoj današnji gablec (dakle, riskiram umjereno) da je gospon gross već odradio svoju konverziju dolara u euro i sad čeka da masa svoje odtalasa i onda otkupi svoj dragi dolar natrag na rasprodaji uz nekih 10% popusta.
    Milijarde se premeću s jedne hrpe na drugu i natrag, a nitko ne zna zašto osim ove gospode koji u ruci drže keca i desetku ili se čine takvima.

Comments are closed.