Potresni događaji

Potresni događaji

Mislio sam i prije napisati nešto o svemu što se događa na tržištu s ovakvim naslovom (pogledajte burze!), ali nedjeljno jutro i potresni događaji dali su novi kontekst.

OVO NIJE PORAZ TRŽIŠ TA

S obzirom na intervencije države, a posebno krizni stožer, ponovno se pojmovno miješa “slobodno tržište” i “manji porezi” s “državni intervencionizam”. Govori se kako je ova situacija definitivni poraz prvih ideja. Ipak, valja napomenuti da smo sami odlučili suspendirati tržišne odnose na neko vrijeme. Općenito, smatram kako je dobro razumjeti da je ideologizacija vlastitog razmišljanja pogubna. Preporučujem zato seriju od tri teksta Velimira Š onje. Nitko nije uvijek u pravu, ili cijepljen od pogrešaka.

NAČIN POSLOVANJA ĆE SE PROMIJENITI

Neka vas ne zavedu ove riječi, pa da pomislite da sam mekušast ili zagovaram relativizaciju morala i stavova. Baš to se lijepo vidjelo u nastupima Andreja Grubišića. On je u petak 20.3. gostovao na N1 i u Bujici. Tamo je, mogu slobodno reći, zahvatio gotovo cijeli presjek ideoloških stavova u Hrvatskoj. Sukus tih razmišljanja može se naći i u tekstu kojeg je objavio na LinkedInu. Podržavam njegove prijedloge, poput poželjnih poteza države:

– ukidanje predujmova poreza na dobit
– spuštanje stope poreza na dobit na 12% za sve poduzetnike s retroaktivnom primjenom na 2019.
– smanjenje poreza na dohodak na jedinstvenu stopu od 12%
– plaćanje PDV-a po naplati potraživanja za sve poduzetnike
– ukidanje poreza na dividendu i kapitalnu dobit.

Podržavam i ustezanje države od nepoželjnih poteza, poput ovoga:
– podleći pritisku interesnih skupina koji će tražiti preferencijalni porezni tretman u odnosu na druge poduzetnike ili davati direktne financijske poticaje odabranim sektorima i poduzetnicima.

Činjenica jest da su lanci nabave i vrijednosti narušeni, a neki vjerojatno i srušeni zauvijek. Zapad će se u budućnosti htjeti preorijentirati tako da ne ovisi toliko o Kini. Sve će to izmijeniti način poslovanja, na načine na koje još nismo ni obuhvatili u svojim razmišljanjima.

Stoga je važno biti prilagodljiv, a opet čvrst.

POTRESNI DOGAĐAJI

Jučerašnji potres u Zagrebu, usred zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom ili kako predsjednik Trump politički nekorektno kaže, “kineskim virusom zato jer dolazi iz Kine” (op. Trump je očito promijenio retoriku jer ne dopušta da iz Kine dolaze optužbe da se radi o američkoj podvali Kinezima), dovest će do nekoliko stvari s ekonomskim posljedicama:

  • pad cijena nekretnina, osobito u gornjem dijela Zagreba (padine Medvednice), koji je trusniji, ali i izgrađene nekretnine su slabije izdržive na veće potrese; taj će pad također biti i pod utjecajem manje potražnje zbog očekivanog pada kupovne moći
  • porast broja osiguranja nekretnina, što će dovesti do rasta premija osiguranja, ali ujedno i zbog trenutnih očekivanih većih isplata osiguranja zbog nastupa osiguranih slučajeva; to će osiguravajuća društva htjeti nadoknaditi u vidu povećanih iznosa premija
  • većih ulaganja u osnovne funkcije države (policija, vojska, u što upadaju i vatrogasci), ali i proširene funkcije (zdravstvo, jer će se zdravlje sve više tretirati kao javno dobro), s tim da bi za sve nas bilo dobro da možemo kod proširenih funkcija države (mirovine, zdravstvo i obrazovanje) imati puno veći izbor, jer konkurencija će dovesti do veće kvalitete.

DRŽAVA TREBA BITI SUDAC, A NE BIRATI POBJEDNIKE

Promjenom porezne politike omogućit će se razvoj tržišta i burze, što je zasad sve rudimentarno. Hrvatskoj ova zdravstvena kriza može s potresom zaista pomoći da resetiramo društvo i postavimo ga na zdravije osnove. Na koncu, 1991. nismo imali vlastitu nacionalnu državu putem koje smo mogli ostvarivati i one druge stvari, zbog koje i država postoji: sloboda obitelji i pojedinaca, ekonomija usmjerena na tržišnim odnosima i država koja ne izabire pobjednike, već je dobar sudac.

A najbolji je sudac, to znaju svi koje vole sport, onaj koji nije nametljiv i brbljiv, samodostatan (poštujem sve mame, ali moja je meni najdraža!), bahat i hvalisav. On je pravovremen, učinkovit, a nadasve pravedan.

Nadajmo se da će nas ovi potresni događaji potaknuti da se ohrabrimo i promijenimo naše društvo. Počevši, ponajprije, od sebe.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: