Profesor Jurčić je implicitni ekonomski liberal

U današnjem članku u Glasu Slavonije „Izlazimo iz prekomjernog deficita, čeka se potez Vlade” komentira se vjerojatni izlazak iz Postupka prekomjernog deficita, ispunjavanju mastrihških kriterija i općenito gospodarskim prilikama.

Tako je očekivano ministar financija dr.sc. Zdravko Marić optimist. Nadalje, dr.sc. Predrag Bejaković s Instituta za javne financije tvrdi da bi to bila odlična vijest i da je to dokaz da kontroliramo svoje financije, a eventualno smanjenje prevelikog javnog duga događat će se kad se dugovi reprogramiraju po povoljnijim uvjetima. Oponira mu prof.dr.sc. Ljubo Jurčić da izlazak iz Procedure neće utjecati na hrvatsko zaduživanje, budući da se radi o vanjskim uvjetima te naglašava da za to zaslugu i nema hrvatska politika.

Implicitno bi prof.dr.sc. možda i htio postati ekonomski liberal/ libertarijanac, jer zaista, hrvatska politika nije imala nikakvu ulogu niti zaslugu u restrukturiranju privatnog sektora u godinama nakon nastupanja krize. Najvitalniji dio i onaj koji je omogućio preokret radio je za izvozna tržišta. Privatni sektor se, kao i uvijek, pobrinuo sam za sebe.

To je poruka i za svakodnevni život: nemojmo čekati da nam država nešto omogući. Ono što bi država mogla jest da smanji porezni teret i ukida birokratska rješenja koja koče privatne inicijative. Vidimo po tom pitanju i prve pomake. U tom smislu možete pratiti što radi kolega Daniel Hinšt kojeg preporučam pratiti na društvenim mrežama, ako vas zanima ta tema pobliže.

 

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: