Profesor Grčić se pravi da ne zna što je Ricardo-Barro efekt

Ricardo-Barro efekt

Nerazumljiv naslov? Možda i ne kada čujete o tzv. paradoksu štednje? Opet nerazumljivo? Onda ovako. Stalno čitate i gledate o tome kako je kriza sve dublja, a štednja u bankama raste. Pa kako je to moguće? Današnje iščitavanje novog zaranjanja hrvatske podmornice BDP natjeralo je glavnog Vladinog stratega za ekonomska pitanja na izjavu (op. naglasci moji).

INVESTICIJSKE AKTIVNOSTI KAO KLJUČ OPORAVKA?

Potpredsjednik Grčić: “Pad u četvrtom kvartalu je u okviru očekivanja, iako je lošiji od onog što su analtičari predviđali u svojim prognozama. Imamo i blagi oporavak industrijske proizvodnje. Ali, dok god privatni sektor ne ojača svoju investicijsku aktivnost bit će teško ostvariti gospodarski oporavak. Očekuje nas radikalna fiskalna konsolidacija u 2014. godini i to će otežati gospodarski oporavak. To javnosti mora biti jasno. Uvjet gospodarskog oporavka i rasta su ulaganja privatnog sektora“.

Strateg je prethodno bio i dekan splitskog Ekonomskog fakulteta. Dakle, nema sumnje u profesorovo znanje ekonomske teorije.

RICARDO-BARRO EFEKT: TAJNA JE U ISTISKIVANJU

Ricardo-Barro efekt kaže da kada vlada (država) ima proračunski deficit, kućanstva i poduzeća (dalje u tekstu: privatni sektor) prirodno počinju povećavati svoju štednju. Š tednja je, po jednoj definiciji, odgođena potrošnja budućeg razdoblja. Zašto se to događa? Jer privatni sektor očekuje da će vlada povećati poreze kako bi platila financiranje deficita (ono kad se vlada zadužuje kod banaka). Teorija također zna da se taj efekt naziva “istiskivanje”, jer vlada istiskuje privatni sektor. Onda banke posuđuju više novaca vladi nego privatnom sektoru. Rezultat istiskivanja je povećanje cijene novca, dakle veća kamatna stopa.

Vlada će to raditi dok god ju netko u tome ne prekine: bilo promjenom vlade (čitaj: izbori), bilo promjenom vanjskih uvjeta (čitaj: možda EDP protokol). Samo da znate: Ricardo-Barro efekt predviđa daljnje povećanje poreza od strane vlade. Takav scenarij je vidljiv svakome u Hrvatskoj.

“MI ĆEMO VAM POVEĆATI POREZE DA VI MANJE TROŠ ITE”

Dokle god vlada najavljuje nove poreze, privatni sektor se prilagođava i povećava razinu štednje. To znači i da automatski smanjuje svoju potrošnju (smanjuje svoje investicije, tj. investicije privatnog sektora).

Dakle, poruka ove hrvatske Vlade koju kontinuirano daje je da će ona povećati poreze, točnije, ona poručuje biračima: “Glasajte za nas, mi ćemo vam povećati poreze tako da vi manje trošite. To je dobro za vas.”

Profesor Grčić zna što je Ricardo-Barro efekt, to su mu i ispitna pitanja. On se, po mom mišljenju, pravi da se ljuti na privatni sektor zašto je smanjio svoje investicije, dakle svoju potrošnju.

HOĆEMO LI SE OPREDIJELITI ZA SLOBODNU TRŽIŠ NU EKONOMIJU?

Trebam li reći da smatram da su sve vlade u zadnje dvadeset i dvije godine neovisnosti Hrvatske po ekonomskom vladanju socijalističke i da ne namjeravaju postati opredijeljene za slobodnu tržišnu ekonomiju?

Još jednom: Quo vadis, Croatia? Ako se mi ne želimo kao nacija u 21. stoljeću promijeniti, promijenit će nas vanjski uvjeti. Shvatimo da su izmjene radnog zakonodavstva nužne i poželjne da se Hrvatskoj konačno da šansa da privatni sektor konačno počne raditi u uvjetima slobodnog tržišnog gospodarstva.

Bit će bolje Hrvatskoj.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Profesor Grčić se pravi da ne zna što je Ricardo-Barro efekt

  1. Zna prof. Grčić o čemu priča, dakako, i to je zapravo najveća tragedija- kad akademski obrazovan čovjek , k tomu stručnjak upravo iz te oblasti, priča s lakoćom demagoga i jednog od vođa pokreta za traženje “dežurnog Pedra”. I nađe ga u – poduzetnicima/privatnicima. Gospodarski oporavak čeka nas, privatne investitore, pa eto, molio bih, navalite, nema veze što je državni sustav katastrofa,a ja sam jedan od krivaca.
    Prije neki dan je bio na dnevniku NOVE TV onaj jadni investitor ,komu malo-pa-malo nestane el.energija te stane čitavi pogon i proizvodnja, odnio čovjek istom ministru Grčiću pismenu žalbu na HEP, primi on to, srediće se, veli, prođe nekoliko mjeseci, ništa od svega. I to je odnos spram poduzetnika kojega g. Grčić vjerovatno pamti samo kao “ono dosadnjakovića što mi pokvari nastup” , umjesto kao privrednika koji financira,između ostalog, i njega samog.
    Uostalom, budimo iskreni, kapital ne pita za nacionalnost, pa zašto bi se onda i upecali na prozivke g. Grčića ?!
    Ionako nitko nije smijenjen u gubitaškim javnim tvrtkama, crnim rupama, a evo prošlo više od pola mandata vlade.

Comments are closed.