„Savjesti čiste, ne budimo za populiste!”

 

NAJAVA DOGAĐAJA: KulFest, 16.5.2014. u 19 sati, Esplanade, Smaragdna dvorana: Ekonomska sloboda: zašto je tržišno gospodarstvo najbolje rješenje?”

 

Možda ste imali prilike čuti promidžbeni slogan jedne parlamentarne hrvatske stranke za predstojeće europske izbore. Iskoristio sam ga pretvorivši ga u naslov ovog posta, želeći najaviti panel drugog dana festivala progresivne kulture – KulFesta (https://www.vigilare.org/hr/vijest/kulfest-festival-progresivne-kulture) koji se zove „Ekonomska sloboda: zašto je tržišno gospodarstvo najbolje rješenje?”.

Na tom panelu, u ovaj petak 16. Svibnja u 19 sati, u zagrebačkom hotelu „Esplanade” u Smaragdnoj dvorani, imat ću prilike reći javno ono što pišem na ovom blogu već više od tri godine.

Ključni govornik će biti dr.sc. Robin Harris, engleski književnik i novinar, po vokaciji konzervativac, a poznatiji kao višegodišnji savjetnik engleske premijerke Margaret Thatcher. Gospodin Harris osvjedočeni je prijatelj Hrvatske i bez pretjerivanja se može reći da voli Hrvatsku. Imao sam priliku osobno komunicirati s g. Harrisom te slušati ga o tome kako je dobro i lijepo živjeti u zemlji u kojoj se nastoji da svi njeni stanovnici ne budu sputani, nego slobodni. Zemlja u kojoj se politika što manje nastoji vidljivo nametati kao najbolji znalac i upravitelj, osobito gospodarskim dobrima od kojih mnogi imaju velike i vidljive koristi.

Uz g. Harrisa, na temu potrebe da Hrvatska završi put iz socijalističkog samoupravljanja i iznimno velikog miješanja državnog aparata u gospodarstvu, reći će i mr.sc. Velimir Š onje, jedan od najboljih hrvatskih ekonomista današnjice. Osim što izvrsno piše i vrstan je makroekonomist, gospodin Š onje, po vokaciji liberal, ima vrlo dobre uvide u širu materiju koja se općenito tiče kulture življenja.

Raspravu će svojim moderiranjem voditi g. Davor Huić, koji osim što je poduzetnik, a sebe smatra liberalom, društveno je aktivan. Nedavno je imao zapažen odgovor na portalu Index g. Mati Kapoviću oko toga što je u Hrvatskoj mainstream, a što radikalizam. (https://www.index.hr/vijesti/clanak/odgovor-mati-kapovicu–sto-je-u-hrvatskoj-mainstream-a-sto-radikalizam/735007.aspx). Članak je bio izrazito komentiran na portalima i društvenim mrežama.

Osobno sam nekoliko puta imao prilike razgovarati s g. Š onjom i g. Huićem i uvidjeti da se radi o ljudima zanimljivih uvida i velike načitanosti.

Uz spomenuti trojac, raspravu će začiniti i g. Michael Prpić, MBA, hrvatski povratnik iz Vancouvera, koji vodi jedan Private Equity fond. On će također imati prilike nešto reći o potrebi da Hrvatska ne ide putem populizma, nego da je dobro prihvatiti načela slobodne ekonomije i tržišnog gospodarstva.

Na kraju, društvo će im činiti dva blogera: dr. sc. Luka Popov, moj osobni prijatelj i autor ovog posta.

Ovo miješano društvo konzervativaca i liberala želi reći da je dobro da Hrvatska konačno prihvati ideje koje su zapadna društva odavno prihvatila — ideje o slobodi tržišta.

Osobno smatram da će se prihvaćanjem tih ideja, za što će trebati nacionalni konsenzus, Hrvatska konačno osloboditi svoje potencijale i preobraziti se u jednu progresivnu i modernu kulturu življenja, utemeljenoj na etici rada i slobodi privređivanja te visokom javnom moralu. Za ove će kulturne preobrazbe zasigurno trebati uložiti trud i vrijeme, ali vrijedi se založiti za to da nam djeca i unuci žive u boljoj zemlji, kako žrtva koju su podnijeli mnogi braneći slobodu ove zemlje dobije svoj još veći plod.

Iako možda nekom ove riječi djeluju utopijski i patetično, priznajem da sam pun nade i vjerujem da su promjene moguće.

Sve počinje s odbacivanjem populizma te vjerom da je preobrazba Hrvatske moguća.

Vidimo se u Esplanadi u petak u 19 sati!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “„Savjesti čiste, ne budimo za populiste!”

 1. Savjesti čiste ne budimo za socijaliste!
  To mi se čini bolji odgovor odnosno zagovor za dobrobit hrvatskog naroda.
  Bio sam u Esplanadi, nije bilo loše, ali mi se u konačnici sve čini kao blaga kamilica, a nama treba jaki lijek za bolesno stanje u kojem se nalazimo.
  Npr. Smanjenje proračuna. Socijalistima je glavna fora javno pitati oporbu Gdje bi vi rezali? A oporba nema spreman odgovor jer su i oni socijalisti pa kažu “vi ste na vlasti vi režite”
  I sad dođu konzervativci s idejom minimalne države, a kad treba predložiti gdje rezati ostaju nam samo upitnici.
  Pitanje proračuna treba biti ključno političko pitanje i svatko tko se pojavljuje s novim političkim idejama trebao bi imati jasan odgovor na pitanje gdje početi rezati.
  Moje je mišljenje da uvijek treba krenuti od glave pa tako prvo drastično srezati sredstva za predsjednika države, pa za Hrvatski sabor, pa za vladu kao instituciju, pa onda po ministarstvima, vladinim i nevladinim organizacijama.
  Svi oni kad se spomene tema smanjenja proračuna počnu drečati o smanjenju mirovina i zdravstvenoj zaštiti, ali to ne mora biti tako.
  Mirovinski i zdravstveni sustav jesu najveći hrvatski problemi, ali oni se mogu rješavati postupno, kroz niz godina, uz paralelno jačanje gospodarstva, ali zato se ona prva rezanja mogu za većinu građana provesti bezbolno i preko noći.

 2. Pročitao sam malo postova unazad pa i prijedlog o smanjenju proračuna za 10 milijardi, a to je upravo ono što sam nazvao blagom kamilicom.
  Takve promjene najavljuju kao svoje “bolne” rezove socijalisti kako iz Vlasti (sDP) tako i iz oporbe (hDZ) i stalno ih odgađaju, kao narod još nije spreman, a zapravo se radi o tome da socijalisti nisu željni vlasti sa smanjenim proračunom. Njima treba naš novac da bi mogli uživati u njegovom dijeljenju, bolni rezovi za njih znači manje novca njima na raspolaganju.
  Priča o deset milijardi ušteda je prošlost sada moramo ciljati na 30, a ako budemo još čekali morst ćemo se suočiti i sa50% smanjenjem proračuna kao jedinom opcijom za pokretanje rasta gospodarstva.

Comments are closed.