Š panjolski online

Inspiriran životima nekih ljudi, nekih meni poznatih ljudi, ali i osnivača Facebooka koji je naučio kineski, odlučio sam isprobati neke stvari koje sam zanemario kroz neko vrijeme, a to je kretanje i tjelovježba. Da bih bio u dobroj duhovnoj kondiciji, uz redovito razmatranje i molitvu, počeo sam koristiti jutra za tjelovježbu. Nekih 30-45 minuta. Dugo sam tražio teretanu koja radi izvan redovnih uredovnih sati i našao jednu. Možda bi daju popust jer im dajem besplatnu reklamu, tko zna? Tjelovježbu smatram čak i iskazom askeze za većinu ljudi. Jednostavno, ne stižemo vježbati uza svu trku.

No, shvatio sam da mnogo toga oduzima vrijeme. Ako počnem praviti fiksne rasporede kada što radim i s kim to radim, bit ću produktivniji. Ima previše gutača vremena.

Počeo sam koristiti večere nakon što ostali odu leći, jer mi se vježbanjem povećala koncentracija i manje sam umoran, pa sam oslobodio vrijeme, za učenje nekih drugih stvari koji nisu nužno vezane uz struku, već je dovoljno ambiciozno što pokušavam doktorirati.

Eto, već neko vrijeme proučavam na webu mogućnost učenja stranog jezika. Engleski je drugi materinji, pa to ne računam. Njemački bih mogao usavršavati, istina, dugo sam ga učio, a ne koristim ga godinama, osim ako odem u Njemačku ili Austriju, a nije da idem često.

Talijanski tri stupnja. Ili španjolski kojeg uopće ne znam, a 400 milijuna ga govori, meni neki važni ljudi govore tim jezikom…

I tako sam probao večeras španjolski. Prva lekcija, totalni sam početnik. No tražim platformu za brzo učenje jezika. Govorim o najviše par mjeseci, ne očekujem da ću biti Borges nakon toga. Govornik za svakodnevnu komunikaciju solidne razine. Možda netko od čitatelja ima prijedlog, slobodno mi se javite na FB porukom ili na e-mail.

Kad sam polagao CFA Level 2 prije četiri godine, već sam u veljači znao da neću proći, a ispit je uvijek prve subote u lipnju. Tražio san načine kako u sedam dana naučiti nešto i slične stvari. Tada sam i naišao na ovakve lude tečajeve, pa ću vidjeti kako mi ide s ovakvim ludim odlukama. Nije mi baš običaj opisivati vlastiti život niti se želim hvaliti. Nisam ni pretjerano uspješan, a moram se boriti sa sobom da bih bio ustrajan. Ovako se obvezujem sebi, a opet, kao što kaže moj prijatelj, sve najbolje stvari nastale su u slobodi. Idem pokušati, pa što ako i uspijem!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Š panjolski online

Comments are closed.