Tjedna čitanka #15

Rast fiskaliziranih računa

Nakon jednomjesečne stanke i ljetne pauze, vratila se i tradicionalna tjedna čitanka! U ovom tjednu osvrnuo sam se na optimizam na tržištu odmora i putovanja te snažan rast S&P500 indeksa. Pojasnio sam na što kreditori gledaju kod potencijalnog dužnika te kako poboljšati svoje izglede za odobrenje. Prošli smo tjedan zabilježili i ponovni velik rast fiskaliziranih računa. Na koncu, osvrnuo sam se na vrijedan članak u Lideru o razvoju domaće IT industrije. Ako ste propustili nešto od ovih vijesti, za samo nekoliko minuta pregledajte ovaj sažetak i ostanite u toku!

Petak, 20.8.

OPTIMIZAM NA TRŽIŠ TU ODMORA I PUTOVANJA

CEO Hyatta, Mark Hoplamazian, optimističan je oko izgleda sektora odmora i putovanja. Unatoč padu poslovnih putovanja i kongresa, promjena fokusa na osiguravanje kapaciteta za odmor pokazalo se iznimno važnim. Hoplamazian vjeruje kako će se i poslovna putovanja i događaji postupno oporaviti, a naglašava važnost ljudskog faktora i susreta u turizmu. Pandemija je povećala značaj ljudskog kontakta i pristupa, jer on posebno mnogo znači onima najpogođenijima mjerama.

Četvrtak, 19.8.

S&P500 SE UDVOSTRUČIO REKORDNOM BRZINOM

Vjerojatno najvažniji burzovni indeks na svijetu, S&P500, udvostručio je svoju vrijednost rekordno brzo nakon dosezanja pandemijskog dna. Za to mu je trebalo samo 354 trgovinska dana. Naime, 23. ožujka 2020. zabilježio je vrijednost od 2,237.40, dok je u ponedjeljak završio na 4,479.71 i time više no udvostručio rezultat. U prosjeku, nakon dosezanja dna, S&P500 je trebalo više od 1000 trgovinskih dana za udvostručenje, što nam daje jasan znak o snazi oporavka koji je u tijeku. Više o tome ovdje.

Srijeda, 18.8.

Š TO GLEDA ONAJ KOJI DAJE KREDIT

Kako dobiti kredit? To je jedno od osnovnih pitanja s kojima se susrećem kao financijski analitičar. No, za odgovor na to pitanje prvo valja znati koje kriterije kreditori koriste kad odlučuju o odobrenju. Premda pojedinačna metodologija ovisi o pojedinom kreditoru, načelno se radi o pet područja koja se procjenjuju kod svakog dužnika. Na engleskom jeziku radi se o pet C, a na hrvatskom pet K. O tih pet slova više saznajte u mom ovotjednom pregledu.

Utorak, 17.8.

RAST FISKALIZIRANIH RAČUNA: OPORAVAK POTROŠ NJE

“U razdoblju od 9. do 15. kolovoza u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 6,1 milijardu kuna, što je za 1,53 milijarde kuna ili 33 posto više nego u istom razdoblju prošle godine”, prenosi Ja Trgovac. I ne samo to! Taj je iznos za 17 posto veći i od onog zabilježenog u 2019. godini, premda je broj računa bio nešto manji. Čini se da se potrošnja snažno oporavila, a za turističke rezultate još uvijek nema bojazni. Već sam prenosio mišljenja da je pred nama 10 najuspješnijih godina za hrvatsko gospodarstvo, a snažan rast fiskaliziranih računa dodatno je gorivo za optimizam.

Ponedjeljak, 16.8.

ČETVRTA FAZA RAZVOJA IT INDUSTRIJE JE KRENULA

Prošlo je mnogo godina otkako je naša IT industrija sklapala računala od uvezenih komponenti i prodavala ih drugima. U narednoj fazi naše su IT kompanije nudile usluge razvoja softvera drugima, što je povećalo marže, ali ne drastično. Treća je faza označila razvoj softverskih proizvoda, kao što je to učinio Nanobit ili Infobip, pri čemu je potonji postao prvi hrvatski jednorog. U četvrtoj fazi imamo priliku izvoziti i prodavati licencije za ključne tehnologije. Tako to, barem, čini Rimac i na tome temelji svoju globalnu konkurentnost i skalabilnost. Uz znanje, iskustva i mreže koje smo stekli dosad, imamo veliku priliku iskoristiti hrvatski talent za još snažniji razvoj u ovoj industriji. O tome više u izvrsnom pregledu u Lideru.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: