Tjedna čitanka #24

Cijena kave i containergeddon

Ovog tjedna sam gostovao na tradicionalnom, 55. jesenskom savjetovanju Udruge računovođa i financijskih djelatnika Split u Tučepima, uz druge eminentne predavače iz znanosti i struke. U nastavku pročitajte o čemu smo razgovarali, kao i o drugim aktualnim temama: zašto raste cijena kave, containergeddonu, ugroženom poslovanju oglašivača te precijenjenosti dionica.

Petak, 22.10.

OGLAŠIVAČI UGROŽENI, A TRUMP POKREĆE TRUTH SOCIAL

Veliki tehnološki divovi u oglašavanju ugroženi su s nekoliko strana. SNAP Inc. je objavio da su imali znatno slabije rezultate i za to krive promjene u politikama privatnosti koje je uveo Apple. I Twitter, Facebook te Pinterest zabilježili su padove vrijednosti dionica, premda nešto skromnije u okvirima od 5%. No, nije samo Apple kriv za slabije rezultate. Dio ugroze je i u problemima u nabavnim lancima: stotine i stotine kontejnerskih brodova čeka na iskrcaj u američkim lukama. A ako nema proizvoda koji se mogu prodati, onda ima daleko manje smisla i oglašavati.

U međuvremenu, Donald Trump pokreće Truth Social. Za potrebe prikupljanja kapitala, utemeljen je SPAC pod nazivom Digital World Acquisition Corp. Trump je izjavio kako je njegova “misija stvoriti rivala liberalnom medijskom konzorciju te se boriti protiv ‘Big Tech’ kompanija Silikonske doline, koje su koristile svoju jedinstvenu moć da utišaju protivne glasove u Americi”. Interes ulagača je zasad značajan, a novi medij među konkurentima navodi Disney+ i Netflix.

Četvrtak, 21.10.

RAČUNOVOĐE MOGU BITI KATALIZATOR PROMJENA

Ovog sam četvrtka bio izlagač na tradicionalnom, 55. savjetovanju Udruge računovođa i financijskih djelatnika Split, koje se održalo u Tučepima i gdje sam okupljenima približio metodologiju i rezultate Procjene vrijednosti za 2020. godinu. Ovaj sam jedinstveni proizvod razvio za konzultantsku kuću Prima Bon, i ove procjene odnedavno nisu dostupne samo korisnicima njihova Bon.hr servisa, već i svim zainteresiranima, koji mogu zatražiti svoj certifikat Procjene vrijednosti.

Drago mi je što su kolege računovođe i revizori iskazali interes za ovakvu, dostupnu i metodološki robusnu procjenu. Smatram kako upravo oni mogu svojom stručnošću, autoritetom i savjetima biti katalizatorom promjena kod hrvatskih malih i srednjih poduzeća. Zahvaljujem organizatorima na prilici da ovu inovaciju približim računovođama i revizorima s juga Hrvatske. Bilo je vrlo korisno razgovarati o konkretnim prilikama i poteškoćama dalmatinskih poduzetnika. Utoliko se veselim prilici da ponovno razmijenimo svoja iskustva. Više o događaju saznajte na Bon.hr blogu.

Srijeda, 20.10.

DIONICE SU UVIJEK INTERESANTNA ROBA

Ovim riječima, “dionice su uvijek interesantna roba”, Velimir Šonje zaključuje članak “Baloni, baloni: što pokazuju Shillerovi CAPE i ECY?” na Ekonomskom labu. Prenosim dio iz ovog intrigantnog pregleda: “U prvom tekstu iz serije Baloni, baloni, Hrvoje Serdarušić je predstavio Buffetov indeks (omjer tržišne kapitalizacije i BDP-a), usporedio ga s odnosom indikatora cijene i zarade P/E i cijene i rasta zarada PEG, izračunatih za indeks S&P500. Pokazao je iznimno odstupanje Buffettova indeksa od historijskoga prosjeka: doomsday alarm već zvoni!

Međutim, Serdarušić je upozorio i na poteškoće s ocjenama precijenjenosti dionica dok se kamatne stope nalaze na najnižim razinama u povijesti. U ovom tekstu bit će prikazani slični pokazatelji koje je konstruirao profesor Robert Shiller sa Yale-a. Vidjet ćemo da Shillerovi pokazatelji nisu tako nedvosmisleni kao Buffetov indeks.” Više pročitajte na najčitanijem domaćem ekonomskom blogu.

Utorak, 19.10.

CONTAINERGEDDON I SVETA NEDELJA

“‘Čarter brodova je samo jedan primjer investicija koje smo poduzeli kako bismo prevozili proizvode što je brže moguće’, govori Joe Metzger, američki izvršni dopredsjednik nabavnih operacija u Walmartu, koji je unajmio brojna plovila ove godine. Cilj je zaobići zakrčene luke i osigurati oskudni prostor na brodovima u trenucima kad su COVID-19, kao i američko-kineski trgovinski metež, nedostatak opreme te ekstremne vremenske pojave razotkrile osjetljivost globalnih linija nabave, koje koristimo za sve: od hrane i mode do pića i pelena”, navodi Reuters.

Containergeddon, kojeg sam već spominjao, mogao bi značajno ugroziti američku ponudu za Black Friday. Dio naručenih proizvoda neće moći biti isporučen na vrijeme. I nije da nema lučkih radnika, već sav taj teret ne može biti na vrijeme utovaren na vlakove i kamione. Š to nas opet vraća na izazov tisuća i tisuća vozača kamiona koji nedostaju u zapadnoj Europi i SAD-u. Mislite da to neće utjecati na pojačana ulaganja u autonomnu vožnju, kojom bi se smanjile potrebe za vozačima u srednjem i dugom roku? Utoliko se ulaganja svetonedeljske kompanije upravo u autonomna vozila (već i Nevera ima 4. razinu autonomne vožnje) čine vrlo oportunim. Bez obzira na moguća kašnjenja.

Ponedjeljak, 18.10.

REAL, A NIJE MADRID: RASTUĆA CIJENA KAVE

“Globalno tržište kave proživljava ekstremnu cjenovnu volatilnost, potaknuto trenutnim vremenskim uvjetima u brazilskim nasadima kave te rastu špekulacija”, javlja Daily Coffee News. Cijena kave je na robnim tržištima ovog tjedna bila na dvostruko višim razinama no u isto vrijeme lani. Nakon što su 12.10. futuresi (budućnosnice) na Arabicu dosegnuli sedmogodišnji maksimum od 2,15 dolara, cijena se umirila i pala na 2,00. Naime, pale su kiše u Brazilu te smanjile zabrinutost oko budućih prinosa.

Predviđa se kako će ove godine potrošnja kave po prvi put nadmašiti proizvodnju još od 2017. Na koncu, cijena kave, kao i nekih drugih roba, značajno ovisi i o tečaju brazilskog reala te tečaju dolara. O tečaju reala zato što je Brazil najveći svjetski proizvođač i kave i šećera i koncentrata naranče. S druge strane, utječe i tečaj dolara zato što se na svjetskim robnim tržištima cijene iskazuju u dolarima. Dolar je oslabio u posljednjih godinu i pol, a isto tako i real. Sve to gura cijene naviše.

***

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: