Tjedna čitanka #4

Tjedna čitanka #4: Trošak zaduživanja

U ovom tjednu donosim komentar o lokalnim izborima i teritorijalnoj rascjepkanosti, velikom optimizmu menadžera, vrijednosti za dioničare te Russell 2000 indeksu. Prenosim i neizbježni SPAC-ovi/pacovi meme. Konačno, ovaj sam tjedan predstavio novi proizvod. Odsad svako poduzeće u Hrvatskoj (koje ima neku povijest poslovanja) može dobiti procjenu kamatne stope koju bi trebalo plaćati. Trošak zaduživanja je nešto što svaki dobri upravitelj mora znati: kako za postojeći dug, tako i za onaj potencijalni (ako se ukaže potreba).

Petak, 7.5.

ZAŠTO JE ZA MALE PODUZETNIKE VAŽAN RUSSELL 2000 INDEKS

Kao što sam najavio prošlog tjedna, ovaj put sam se posvetio Russellu 2000, bratu poznatijeg S&P500. On je u posljednjih par mjeseci doživio korekciju. Od vrhunca u ovoj godini, potonuo je oko 10%. Znači li to da se oporavak polako ispuhuje? Za objašnjenje ove pojave, potrebno je razumjeti i proces iza zrcalnih kompanija (SPAC-ova).

Spacovi
Ne, ne ti SPAC-ovi…

Napominjem da u posljednjih godina Russell 2000 vodi S&P500 s 76,5 % rasta prema 45,2 %. Razlika između ova dva indeksa je u tome što je Russell 2000 “orijentiran više na američku ekonomiju (Main Street, tzv. small caps kompanije). S&P500 više pokazuje stanje globalne ekonomije (Wall Street). Upravo su te male kompanije pod većim pritiskom zbog rasta ulaznih troškova.”

Četvrtak, 6.5.

VRIJEDNOST ZA DIONIČARE VRIJEDNOST JE ZA ČITAVO DRUŠTVO

U četvrtak sam podsjetio na nemoć korporativne društvene odgovornosti u sprječavanju kratkoročnih profita. S jedne strane, otac krilatice “vrijednosti za dioničare”, Alfred Rappaport, tvrdi da nije moguće ostvariti najveću vrijednost, dakle ono što želi vlasnik, ako se zapostavi lokalna zajednica, dobavljači, zaposlenici, briga za slabije članove obitelji, društva i države.

Navodim: “Kritičari tog pristupa su kroz metriku CSR indeks (Corporate Social Responsibility) pokušali kritizirati zagovornike pristupa vrijednosti za dioničare. Željeli su dokazati kako takve kompanije uništavaju ustvari sve oko sebe nauštrb gladi za novcem i kratkoročnim profitom.” Međutim, Fortune 500 pokazuje nevjerojatno preklapanje s listom najcjenjenijih kompanija po društvenoj odgovornosti. Zašto? Jednostavno, kompanije ne mogu uspjeti na srednji i dugi rok ako misle samo na sebe!

Srijeda, 5.5.

NESPUTANI OPTIMIZAM?

McKinsey je objavio svoje posljednje istraživanje o očekivanjima menadžera. Iz njega izdvajam: “Globalno, 73 posto svih ispitanika vjeruje kako će se uvjeti u globalnoj ekonomiji poboljšati u sljedećih šest mjeseci.” Pozitivna očekivanja zadržana su čak i u Indiji, koja se bori s teškim epidemiološkim uvjetima. Udio menadžera koji očekuju pogoršanje se više no prepolovio u posljednja tri mjeseca: pao je s 23% na 10%. Najveći percipirani rizik u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju, sad je COVID-19 pandemija. Odmah zatim, u razvijenim zemljama, nalazi se “visoka razina nacionalnog duga”. Zvuči poznato?

Utorak, 4.5.

KOLIKI JE VAŠ TROŠAK ZADUŽIVANJA?

Procjena kamatne stope na kreditni dug
Izvrstan alat u upravljanju financijama poduzeća: procjena kamatne stope na kreditni dug vlastitog poduzeća, ali i povezanih poduzeća i konkurenata.

Velika novost! Suočen s velikom potrebom, posebno kod malih i srednjih poduzetnika, da objektivno procijene kolika je kamatna stopa na kredite, odnosno trošak zaduživanja sukladan rizičnom profilu i rezultatima poslovanja, kreirao sam novi proizvod.

Tako odsad svako poduzeće u RH može naručiti procjenu kamatne stope na kreditni dug za sebe i do četiri druga poduzeća (partnere, dobavljače, konkurente…). Ujedno, dobivaju i pregled kretanja stope za proteklih pet godina.

Ovu procjenu preporučujem svima koji:
1. Razmatraju refinanciranje duga u narednom razdoblju.
2. Razmatraju novo zaduženje u narednom razdoblju.
3. Idu u pregovore s vjerovnikom (kreditorom) i žele biti sigurni da su dobili konkurentnu ponudu.
4. Idu u novu rundu investicija i žele pronaći optimalan omjer dužničkog i vlasničkog kapitala.
5. Žele usporediti trošak zaduživanja konkurenata s vlastitim u potrazi za konkurentskim prednostima ili u strateškoj analizi.
6. Žele saznati trošak zaduživanja za poduzeće koje žele akvizirati.
7. U ostalim, sličnim scenarijima.

Kako vam on može koristiti? Uzmimo primjer da plaćate kamatnu stopu na dug od 6%. Ako uz ovaj proizvod saznate da je vaša procijenjena kamatna stopa u međuvremenu pala na, primjerice, 3%, vrlo vjerojatno možete povoljno refinancirati postojeći dug i značajno uštedjeti. Primjer kako ovaj izračun izgleda pronađite ovdje.

Ponedjeljak, 3.5.

LOKALNI IZBORI: ZNAČAJ MATERIJALNIH TROŠKOVA

Uskoro stižu još jedni izbori. Premda na lokalnim izborima možemo birati načelnike i članove predstavničkih tijela, nažalost – ne možemo birati želimo li ukidanje te jedinice ili pripajanje drugoj! Prošla je godina bolno razotkrila sve poteškoće teritorijalne rascjepkanosti. Sustav propusnica je pokazao da ljudi ne mogu osnovne potrebe kupnje obaviti ili posjet liječniku uz ovakav ustroj.

Prošle sam godine bio istaknuo: “Ako imamo više lokalnih jedinica, imamo i više materijalnih troškova. Svaka mala općina ili gradić treba svoju infrastrukturu, koja generira te troškove: zgrade, računala, energiju, održavanje. Materijalni troškovi po zaposlenom su, prema udjelu, to veći što je manja lokalna jedinica ili državno tijelo, jer nema ekonomije razmjera. Slikovito, jedan printer vam treba imali jednog ili troje zaposlenih koji ga dijele.” Nemojmo zaboraviti to kad razmatramo opcije koje ćemo zaokružiti. Kao što se poduzeće ili kućanstvo mora voditi financijski razborito, isto vrijedi i za lokalna tijela.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: