Tjedna čitanka #22

Rast inflacije i cijena grijanja

Prvi puni tjedan u posljednjem kvartalu 2021. donio je najprije poteškoće s radom društvenih mreža. U ovoj čitanci pročitajte osvrt na cybersigurnost. Tu su i poteškoće u autoindustriji koje nadilaze manjak čipova, poznat kao chipageddon. Obvezno provjerite jeste li kandidat za jeftine kredite HAMAG-BICRO, s kamatnom stopom ispod stope inflacije! Na koncu, ovaj sam tjedan gostovao u N1 Studiju kod Sandre Križanec, gdje smo komentirali rast inflacije. Vjerujem da će informacije koje sam tamo iznio biti korisne mnogima.

Petak, 8.10.

AMERIČKI SENAT PODIŽE LIMIT ZADUŽENJA

Američki je Senat kasno u četvrtak potvrdio privremeno podizanje limita zaduženja za federalnu vladu od 28,4 trilijuna dolara. Time bi se trebao izbjeći rizik povijesnog defaulta SAD-a i dobiti manevarski prostor za pronalazak dugoročnog rješenja. Premda domaći mediji o tome nisu opsežno izvještavali, američke su financije bile ozbiljno ugrožene. Stigao je i američki izvještaj o zaposlenosti. Premda je rujan bio ispod očekivanja, privatni sektor je stajao prilično dobro. Razlika se uglavnom odnosila na školstvo. Napominjem: zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva važno je za sve ostale!

Četvrtak, 7.10.

RAST INFLACIJE: KOLIKO ĆE UTJECATI ENERGENTI

Tomislav Globan je nedavno u Studiju 4 HRT-a rekao “kako u Hrvatskoj očekuje u ovoj godini višu inflaciju od one koja je bila posljednjih godina, te će vjerojatno biti u skladu s onim što očekuje Hrvatska narodna banka, oko tri posto”. Ono što se, pak, vidi iz Eurostatovih podataka jest da cijena energije, koja je rasla preko 15% u promatranom razdoblju, najviše potiče rast inflacije. Hoće li to tako i ostati, tek ćemo vidjeti.

U četvrtak sam bio u N1 Studiju sa Sandrom Križanec. Komentirali smo upravo rast inflacije, njegove uzroke te moguće trajanje ovakve situacije. Istaknuo sam: “Za sezonu grijanja se ne treba bojati jer cijene se za sezonu grijanja ugovaraju ranije tako da neće biti poskupljenja. Ali problemi će nastati poslije, ako cijene energenata ostanu ovakve.” Više o tom gostovanju, kao i mojim srednjoročnim očekivanjima, pročitajte ovdje.

Srijeda, 6.10.

DOSTUPNI JEFTINI KREDITI!

Prije neka dva tjedna izmijenjeni su uvjeti za COVID-zajmove. Ranije je bio uvjet 60% pada prihoda i to je zadovoljavao samo mali broj preživjelih poduzeća. Sad je uvjet samo 20% pada prihoda u 2020. godini, a uvjeti su izvrsni. Savjetovao sam u ovotjednom članku: “Razmislite o tome da u trenutku kada se očekuje porast kamatnih stopa uzmete kredit na pet godina uz fiksnu stopu od 0,25%. To je manje od stope inflacije! Ona se trenutno nalazi na razinama većim od 3%. A ovako jeftini krediti neće još dugo.”

Za one koje zanima prijava za ove zajmove, preporučujem da saznaju detalje ovdje i kontaktiraju me. Na raspolaganju je, s početkom listopada, manje od 300 milijuna kuna sredstava. Pretpostavljam kako će se potrošiti u narednih mjesec dana. Bolju ponudu možda dugo nećete dobiti.

Utorak, 5.10.

CYBERSIGURNOST I PAD FACEBOOKA

Ponedjeljak je obilježio pad funkcionalnosti Facebooka i povezanih servisa, kao što je WhatsApp i Instagram. No, da se ovakve poteškoće  ne događaju samo najvećim svjetskim kompanijama, govori i gostujući članak cybersecurity stručnjaka Tomislava Vuka, na koji ovom prilikom podsjećam. “Ironija je u tome što je među svim ulaganjima u sigurnost najmanje košta upravo ona koja pokriva prevenciju ljudske greške, prepoznavanje socijalnog inženjeringa. Dakle, uvjerljivo najvećeg dijela rizika. (…) Securitymagazine i Forbes navode da je oko 67% svih napada na manja poduzeća, više od pola ih se nikada ne oporavi.”

Ponedjeljak, 4.10.

PROBLEMI U AUTOINDUSTRIJI

Da nedostatak čipova (chipageddon) nije jedini problem koji je pogodio autoindustriju, pokazuje i izvještaj CNN Businessa. “Stručnjaci za industriju kažu da proizvođači automobila imaju poteškoća u pribavljanju najrazličitijih vrsta dijelova i sirovina iz niza razloga, uključujući zatvaranja pogona dobavljača zbog COVID-a, logističkih problema koji uključuju manjak čipova, kontejnera za prijevoz i vozača kamiona, kao i poteškoća koje neki dobavljači imaju u pronalasku radnika. To čini trenutnu krizu u lancu nabave mnogo većom no što je ranije procijenjeno, i vodi do mnogo većih troškova i za proizvođače automobila i za kupce.”

Za koga je ovo važno? Osim za trgovce vozilima, servisere ili proizvođače autodijelova, ovakav razvoj situacije utjecat će na mnoštvo povezanih djelatnosti. Tu ubrajam prijevozničke i logističke kompanije, leasing društva, trgovinu, osiguravatelje, turističke agencije, taksi-društva, poljoprivrednike i brojne druge djelatnosti koje značajno ovise o prijevozu i nabavci vozila.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: