Tjedna čitanka #30

Rast kredita korporativnom sektoru

Heroj radničke klase, Bruce Springsteen, snimio je 1995. s E-Street Bandom “High Hopes“, izvorno pjesmu Tima Scotta McConnella. Velika nadanja u vezi broja radnih mjesta u SAD-u bila su prisutna i ovog prvog petka, kad se tradicionalno objavljuju statistička izvješća. Naime, Dow Jones je procjenjivao da se u studenom otvorilo 573,000 radnih mjesta. Stvarnost je bila kudikamo slabija: samo 210,000 novih radnih mjesta na američkom tržištu. Ugostiteljstvo i turizam su najviše podbacili. U jubilarnoj 30. tjednoj čitanci pronađite i: rast kredita korporativnom sektoru na domaćem tržištu, i to nakon 8 mjeseci. Tu je promjena politike FED-a prema inflaciji, s velikim reperkusijama. Zatim osvrt na Black Friday, digitalizaciju u ugostiteljstvu te stvarne probleme s dobavnim lancima.

Petak, 3.12.

RAST KREDITA KORPORATIVNOM SEKTORU

Tržišne kamatne stope nastavljaju padati! Unatoč dosadašnjem trendu smanjenja, u listopadu bilježimo rast kredita korporativnom sektoru. Ipak, ponavljam, prozor jeftinog novca približava se svom kraju.

I to ubrzano: čelnik FED-a Powell, a sada i američka ministrica financija Yellen, smatraju da pojam prijelazne inflacije nije više toliko koristan. U prijevodu, zbog sve većih inflacijskih pritisaka, FED je odlučio izvaditi težu artiljeriju. Europa će morati reagirati.

Očekujem da će to 2022. dovesti do smanjenja obujma monetarnih operacija i, u konačnici, podizanja kamatnih stopa. Analitičari zato u narednoj godini predviđaju skromniji rast no što se ranije činilo.

Četvrtak, 2.12.

BLACK friday podbacio?

Po prvi put nakon niza godina, Black Friday i Cyber Monday su, barem na američkom tržištu, podbacili po visini potrošnje u odnosu na godinu ranije, prema prvim procjenama. Znači li to da su potrošači ove godine štedjeli, u strahu od nove krize ili pada kupovne moći? Nipošto!

Statista tvrdi: “Oni su jednostavno raširili [vrijeme potrošnje]. Između 1. i 29. studenog, američki su kupci potrošili 108,9 milijardi dolara online, što je povećanje od 11,9 posto u odnosu na prethodnu godinu za isto razdoblje.”

Jedan bi izraz valjalo upamtiti: zamor akcijama. On se događa kad tijekom godine ima previše akcijskih ponuda pa kupci više ne pridaju toliku važnost ovim posebnim danima ili razdobljima.

Srijeda, 1.12.

INFLACIJA VIŠE NIJE PRIVREMENA

Jedan od najgorih prijevoda naslova filma koje sam vidio je “Danonoćni ljudi” za 24 Hour Party People Michaela Winterbottoma. U tom uratku briljira Steve Coogan kao Tony Wilson, televizijski prezenter i osnivač poznatog Factory Recordsa. Osim što opisuje Madchester osamdesetih, kad su nastupali Joy Division, The Buzzcocks, Happy Mondays, Sex Pistols i drugi, nominiran je i za Zlatnu palmu u Cannesu. Simbolično završava uz “Here To Stay” New Ordera.

No, kakve sve ovo veze ima s inflacijom? Ovog tjedna uspostavljen je new order, novi poredak u prioritetima FED-a, a nagovijestio ga je njegov čelnik Jerome Powell, pokopavši Team Transitory. Ona koja je here to stay je gospođica Inflacija. Više o svemu tome saznajte ovdje.

Utorak, 30.11.

DIGITALNI RESTORANI

“Više nismo limitirani vremenom izmjene za stolom ili brojem stolova u svakom restoranu, sad se radi o protoku jela iz kuhinje”, kaže konzultant Carl Orsbourn. Pandemijsko odustajanje od odlaska u brick-and-mortar restorane i rast quick-commerce servisa poput Uber Eatsa, Glova ili Wolta posvema su promijenili ugostiteljski sektor. Digitalna disrupcija je promijenila način stjecanja kupaca, upravljanje ponudom, strukturu personala, zahtjeve od restoranskog prostora i brojne druge aspekte poslovanja.

Znači li ovo izumiranje konvencionalnih restoranskih prostora? Meredith Sandland, koautorica knjige “Delivering the Digital Restaurant”, kaže: “Ne vidim da će se to promijeniti. Još uvijek želim to iskustvo, i to iskustvo će postajati samo još bolje kad svi počnu inovirati kako bi se natjecali za [smanjeni] broj prilika u kojima će ljudi izlaziti.”

Ponedjeljak, 29.11.

ŠTO SE STVARNO DOGAĐA S DOBAVNIM LANCIMA?

Deloitteov CFO Signals Survey ističe da je “više od 40% CFO-ova navelo da su im manjkovi ili odgode unutar dobavnih lanaca povećali troškove za 5% ili više, dok je 60% izjavilo kako im je ovogodišnja prodaja već umanjena ili će biti umanjena do kraja godine zbog poremećaja u dobavnim lancima.”

FactSet Insight pokazuje kako su došli do svojih izračuna: “Procijenjeni i stvarni datumi dolaska analiziraju se izravno iz svake teretnice, što nam omogućuje približnu procjenu opsega neočekivanih kašnjenja pošiljke izračunavanjem razlike između ova dva datuma i proučavanjem kako se ta prosječna kašnjenja mijenjaju tijekom vremena.”

Rezultati? Za većinu su industrija problemi započeli prije otprilike godinu dana, u zadnjem kvartalu 2020., i postali su sve veći tijekom ove godine.

Dokad će ovo trajati?

“Američki ministar prometa Pete Buttigieg vjeruje da će trenutni zastoji u lancu opskrbe u glavnim lukama zemlje vjerojatno biti tu i u doglednoj budućnosti.”

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: