Tjedna čitanka #30

Rast kredita korporativnom sektoru

Heroj radničke klase, Bruce Springsteen, snimio je 1995. s E-Street Bandom “High Hopes“, izvorno pjesmu Tima Scotta McConnella. Velika nadanja u vezi broja radnih mjesta u SAD-u bila su prisutna i ovog prvog petka, kad se tradicionalno objavljuju statistička izvješća. Naime, Dow Jones je procjenjivao da se u studenom otvorilo 573,000 radnih mjesta. Stvarnost je bila kudikamo slabija: samo 210,000 novih radnih mjesta na američkom tržištu. Ugostiteljstvo i turizam su najviše podbacili. U jubilarnoj 30. tjednoj čitanci pronađite i: rast kredita korporativnom sektoru na domaćem tržištu, i to nakon 8 mjeseci. Tu je promjena politike FED-a prema inflaciji, s velikim reperkusijama. Zatim osvrt na Black Friday, digitalizaciju u ugostiteljstvu te stvarne probleme s dobavnim lancima.

Petak, 3.12.

RAST KREDITA KORPORATIVNOM SEKTORU

Tržišne kamatne stope nastavljaju padati! Unatoč dosadašnjem trendu smanjenja, u listopadu bilježimo rast kredita korporativnom sektoru. Ipak, ponavljam, prozor jeftinog novca približava se svom kraju.

I to ubrzano: čelnik FED-a Powell, a sada i američka ministrica financija Yellen, smatraju da pojam prijelazne inflacije nije više toliko koristan. U prijevodu, zbog sve većih inflacijskih pritisaka, FED je odlučio izvaditi težu artiljeriju. Europa će morati reagirati.

Očekujem da će to 2022. dovesti do smanjenja obujma monetarnih operacija i, u konačnici, podizanja kamatnih stopa. Analitičari zato u narednoj godini predviđaju skromniji rast no što se ranije činilo.

Četvrtak, 2.12.

BLACK friday podbacio?

Po prvi put nakon niza godina, Black Friday i Cyber Monday su, barem na američkom tržištu, podbacili po visini potrošnje u odnosu na godinu ranije, prema prvim procjenama. Znači li to da su potrošači ove godine štedjeli, u strahu od nove krize ili pada kupovne moći? Nipošto!

Statista tvrdi: “Oni su jednostavno raširili [vrijeme potrošnje]. Između 1. i 29. studenog, američki su kupci potrošili 108,9 milijardi dolara online, što je povećanje od 11,9 posto u odnosu na prethodnu godinu za isto razdoblje.”

Jedan bi izraz valjalo upamtiti: zamor akcijama. On se događa kad tijekom godine ima previše akcijskih ponuda pa kupci više ne pridaju toliku važnost ovim posebnim danima ili razdobljima.

Srijeda, 1.12.

INFLACIJA VIŠ E NIJE PRIVREMENA

Jedan od najgorih prijevoda naslova filma koje sam vidio je “Danonoćni ljudi” za 24 Hour Party People Michaela Winterbottoma. U tom uratku briljira Steve Coogan kao Tony Wilson, televizijski prezenter i osnivač poznatog Factory Recordsa. Osim što opisuje Madchester osamdesetih, kad su nastupali Joy Division, The Buzzcocks, Happy Mondays, Sex Pistols i drugi, nominiran je i za Zlatnu palmu u Cannesu. Simbolično završava uz “Here To Stay” New Ordera.

No, kakve sve ovo veze ima s inflacijom? Ovog tjedna uspostavljen je new order, novi poredak u prioritetima FED-a, a nagovijestio ga je njegov čelnik Jerome Powell, pokopavši Team Transitory. Ona koja je here to stay je gospođica Inflacija. Više o svemu tome saznajte ovdje.

Utorak, 30.11.

DIGITALNI RESTORANI

“Više nismo limitirani vremenom izmjene za stolom ili brojem stolova u svakom restoranu, sad se radi o protoku jela iz kuhinje”, kaže konzultant Carl Orsbourn. Pandemijsko odustajanje od odlaska u brick-and-mortar restorane i rast quick-commerce servisa poput Uber Eatsa, Glova ili Wolta posvema su promijenili ugostiteljski sektor. Digitalna disrupcija je promijenila način stjecanja kupaca, upravljanje ponudom, strukturu personala, zahtjeve od restoranskog prostora i brojne druge aspekte poslovanja.

Znači li ovo izumiranje konvencionalnih restoranskih prostora? Meredith Sandland, koautorica knjige “Delivering the Digital Restaurant”, kaže: “Ne vidim da će se to promijeniti. Još uvijek želim to iskustvo, i to iskustvo će postajati samo još bolje kad svi počnu inovirati kako bi se natjecali za [smanjeni] broj prilika u kojima će ljudi izlaziti.”

Ponedjeljak, 29.11.

Š TO SE STVARNO DOGAĐA S DOBAVNIM LANCIMA?

Deloitteov CFO Signals Survey ističe da je “više od 40% CFO-ova navelo da su im manjkovi ili odgode unutar dobavnih lanaca povećali troškove za 5% ili više, dok je 60% izjavilo kako im je ovogodišnja prodaja već umanjena ili će biti umanjena do kraja godine zbog poremećaja u dobavnim lancima.”

FactSet Insight pokazuje kako su došli do svojih izračuna: “Procijenjeni i stvarni datumi dolaska analiziraju se izravno iz svake teretnice, što nam omogućuje približnu procjenu opsega neočekivanih kašnjenja pošiljke izračunavanjem razlike između ova dva datuma i proučavanjem kako se ta prosječna kašnjenja mijenjaju tijekom vremena.”

Rezultati? Za većinu su industrija problemi započeli prije otprilike godinu dana, u zadnjem kvartalu 2020., i postali su sve veći tijekom ove godine.

Dokad će ovo trajati?

“Američki ministar prometa Pete Buttigieg vjeruje da će trenutni zastoji u lancu opskrbe u glavnim lukama zemlje vjerojatno biti tu i u doglednoj budućnosti.”

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: