Konačni udarac za Team Transitory i novi poredak: inflacija više nije privremena

Team Transitory

Jedan od najgorih prijevoda naslova filma koje sam vidio je “Danonoćni ljudi” za 24 Hour Party People Michaela Winterbottoma. U tom uratku briljira Steve Coogan kao Tony Wilson, televizijski prezenter i osnivač poznatog Factory Recordsa. Osim što opisuje Madchester osamdesetih, kad su nastupali Joy Division, The Buzzcocks, Happy Mondays, Sex Pistols i drugi, nominiran je i za Zlatnu palmu u Cannesu. Simbolično završava uz “Here To Stay” New Ordera. Ovog tjedna uspostavljen je upravo new order, novi poredak, a nagovijestio ga je čelnik FED-a Jerome Powell, pokopavši Team Transitory. Ona koja je here to stay je gospođica Inflacija.

KONAČNI UDARAC ZA TEAM TRANSITORY

U prošloj sam Tjednoj čitanci objasnio kako je pad popularnosti Bidena kao predsjednika jedan od većih u recentnijoj povijesti. Osobito je to izraženo nakon izbora za guvernere u New Jerseyju i Virginiji. Nemali broj analitičara sada očekuje će na tzv. Midterms idućeg studenoga u 2022. jedan dom Kongresa preuzeti Republikanci. Osim inflacije, u Virginiji je jako važna tema bila i obrazovanje, gdje su u prvi plan izbile i pobune roditelja oko nametanja nastavnog programa koje očito, većina roditelja nije podržala. Razlike su u srži svjetonazorskog tipa.

Investing.com izvještava: “Američki dolar snažno je porastao u odnosu na druge glavne valute nakon komentara predsjednika FED-a Jeromea Powella u kojima je rekao da je vrijeme da se povuče izraz prolazna i naznačio da bi središnja banka mogla ubrzati tempo smanjenja mjesečne kupnje obveznica.” Tapering se zove smanjenje mjesečne kupnje obveznica i inicijalno je trebao biti polagan, kako se ne bi stvorili šokovi na tržištu. No, čini se da je Powell zapravo izbjeći ostavljanje vrućeg krumpira potencijalnom nasljedniku. Sad kad je ponovno izabran, otvoren je prostor za čvršće upravljanje monetarnom politikom. To znači i ubrzanje taperinga te prihvaćanje trajnije inflacije.

IZVORI JAČANJA DOLARA

Nedavni pad cijena nafte na svjetskim tržištima može se tako objasniti:

  1. Zabrinutošću tržišnih sudionika oko daljnjih restrikcija putovanja i općenito kretanja zbog pojave soja omicrona.
  2. Reakcijom Bidenove administracije i puštanjem većih količina nafte na tržište iz strateške rezerve, kako bi se cijena spustila. Naime, cijena energenata očekivano znatno utječe na opće cijene (inflaciju), pa je to očito i politička odluka s obzirom na prethodno izneseno (ankete i izbori).

U duljem roku može se očekivati da američki dolar zbog najave Powella i dalje jača, jer se program smanjenja taperinga želi ubrzati s mjesečnih 15 milijardi na neki veći iznos, i to već od ovog mjeseca.

Treba vidjeti kako će se europske monetarne vlasti postaviti. Naime, objavljeni su podaci da je Njemačka, motor europske ekonomije, na najvišoj frekvenciji inflacije u zadnja tri desetljeća. Recentni članak iz Financial Timesa naglašava da je prosječna stopa od 4,9 % iznad procjena ekonomista te da to stvara pritisak na ECB da smanji monetarni stimulus.

ŠTO TO ZNAČI ZA DOMAĆE PODUZETNIKE

Što poraz za Team Transitory, odnosno zagovaratelje teze da je inflacija privremena, i jačanje dolara znači za hrvatske poduzetnike? Dulje održanje inflacije znači da se morate pripremiti za scenarije rasta cijena u srednjem roku. Neke opće upute dao sam u specijaliziranom članku kojeg možete čitati ovdje.

Po pitanju jačanja dolara, preporučujem da pokrijete svoje valutne rizike. To možete učiniti na različite načine, ovisno o tome uvozite li iz inozemstva, izvozite li, ili oboje. Za vaš prilagođeni plan zaštite, kontaktirajte me ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: