Veći prihodi od PDV-a u 2013.?

Proračun za 2013. temelji se na porastu prihoda od PDV-a te smanjenju rashoda za plaće i materijalne rashode. To bi trebao biti zaključak ovog teksta.

Do jučer smo slušali kako će Vlada ići u smanjenje deficita, da bi ovo bio salto mortale, pa sad više nema mantre “štednja, štednja”, nego se nada polaže u javne i privatne investicije (čitati: Katar).

Vrlo kratko, za dublju analizu treba više vremena, ali sam prilično skeptičan na plan Vlade da se prihodi od PDV-a povećaju za 3,1 milijarde (+7% na godišnjoj razini).

Troškovi zaduživanja su zadani, s tim da se proračunski deficit opet povećava (op. ovo nije suštinska razlika od prethodne Vlade).

Kako je bilo i očekivano, ide se u smanjenje plaća i materijalnih troškova kako bi se proračun držao pod kontrolom. Nisam siguran da će sindikati to lako prihvatiti.

Očekivao sam značajnije pomake i veću hrabrost Vlade, jer ne vjerujem da u situaciji pada BDP-a možemo očekivati rast prihoda od PDV-a.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Veći prihodi od PDV-a u 2013.?

  1. g hrvoje….molimo vaše najnovije prosudbe te usporedbe oko stanja u eu i sad-u…te odnosa euro-dolar u nadolazećem razdoblju…….sve nešto stoji, visi u zraku,…..molimo vaš komentar

  2. također pitanje g hrvoje….s obzirom na sve zašto banke ne davaju veće kamate na štednju u rh….i mislite li da se one pomalo povlače iz rh s kapitalom…..koliko je uistinu siguran naš bankarski sektor……kao i većina europskog……vaše prognoze i za naš prethodni komentar molimo

Comments are closed.