Vijesti dana, 01.10.2012.

Današnji komentar, koji uključuje mnoga zbivanja u protekla tri tjedna, jest da naslućujem da se ovaj “cirkus”, točnije “rat valutama” nastavlja unedogled.

Europska priča više nije tako uvjerljiva i što više vremena prolazi od implementacije ECB-ovog plana, manje je uvjerljiv na tržištu. Amerika je pred izborima, no tu je sve već rješeno.

Iran kupuje zalihe hrane i sve plaća (ovo je zanimljivo!) u eurima i jenima. Ne u dolarima. Izraelska taktika objavljivanja da postoji “crvena linija” u iranskom slučaju djeluje više kao dobar manevar u središnjici šahovske partije, nego kao točan raspored aktivnosti koji bi Izrael koristio u mogućem ratu s Iranom.

Ne mogu se ne dotaknuti i posjeta našeg premijera Njemačkoj. Mnogi su mi ozbiljni ljudi rekli da je način na koji je Hrvatska predstavljena – antihrvatski i smiješan, da nam se Nijemci smiju jer tako to ne rade ozbiljni državnici. Ja sam žalostan, jer nikad ne bi svoju obitelj pred strancem ponižavao, pa makar to bila i istina.

Ekonomsku vijest mjeseca za Hrvatsku ostavit ću bez komentara, zbog mogućeg sukoba interesa (izvor: https://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Hrvatska/tabid/102/View/Details/ItemID/80692/ttl/Agrokor-refinancirao-700-mil-eura-duga/Default.)

 

Dao bih i jednu preporuku za čitanje, a tiče se administrativne, pardon, statističke podjele Hrvatske na dva dijela: (izvor: https://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/Komentariianalize/tabid/138/View/Details/ItemID/80655/ttl/Nisu-to-statisticke-regije-nego-ekonomsko-politicke/Default.aspx)

 

Kratki pregled stranih vijesti:

– Wall Street: svojim klijentima javljaju da će Obama biti ponovno izabran (izvor: https://www.cnbc.com/id/49230666)

– Š panjolska: dug će prijeći granicu od 90% BDP-a u idućoj godini (izvor: https://www.reuters.com/article/2012/09/29/spain-budget-idUSL5E8KT0NM20120929)

– Libor: upravljanje Liborom ide na natječaj (izvor: https://www.risk.net/operational-risk-and-regulation/news/2213262/libor-governance-to-be-put-out-to-tender#)

– SAD i porezi:  ukidanje poreznih olakšica s koncem godine usporit će ekonomski rast, a smanjiti deficit (“fiscal cliff” moguć?) (izvor: https://www.nytimes.com/2012/10/01/business/economy/payroll-tax-cut-unlikely-to-survive-into-next-year.html?_r=0)

 

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Vijesti dana, 01.10.2012.

  1. kako će se sve navedeno odraziti po vama na stanje u eu te vrijednost eura prema dolaru odnosno vaše prognoze stanja oko budućnosti eurozone…kratkoročno…..te s obzirom na situaciju u zemljama eu do koliko ovakvo stanje prije slome može potrajati….ima li ikakvih dobrih vijesti vaše prognoze i za rh molimo..

Comments are closed.