Banksteri (2)

Već sam pisao ljetos o ovoj temi. Na novu me ponukao današnji članak u Jutarnjem listu.

https://www.jutarnji.hr/antony-jenkins–barclays-banka–bankari-ce-biti-dobri–ne-zelim-kandze-na-dusi/1085319/
 

Samo kratak komentar: svima je jasno da su u bankarstvu rizici bili javni, a profiti privatni. Moralni hazard nastaje u osnovnoj premisi liberalnog kapitalizma: “Cilj poduzeća je maksimiziranje profita”, koje se nakon teških i opravdanih kritika nakon 2. svjetskog rata u modernim financijama pojavljuje u umivenom obliku: “Cilj poduzeća je maksimiziranje bogatstva vlasnika”.

Razlika je ogromna, iako se laiku tako ne čini. Ostavit ću to za drugi post.

Reći ću da sustav nagrađivanja potiče kratkoročno razmišljanje bankarskih menadžera, koji su nakon dvije-tri “dobre” godine izloženi ogromnoj pohlepi vlasnika.

Ne vidim toliko problem u bonusima menadžera, koliko u nerealnim očekivanjima vlasnika. Planovi se ne razlikuju od par postotaka, oni se razlikuju od po nekoliko desetaka postotaka.

Buduća regulativa trebala bi zauzdati bankare.

Nije li to učinio i Glass-Steagolv zakon iz 30-tih godina u SAD-u?

Tko može spriječiti pohlepno ljudsko srce koje je obuzeto srebroljubljem? Prepustit ću svakome čitatelju da razmišlja o ovome u ovo prikladno doba godine.

Možda samo dodatak ovom pitanju da u ovome pitanju nitko, ali nitko od ljudi nije nevin i nisu samo bankari tome krivi. Možda bi u budućnosti, poput starih seoskih kuća, banke trebale nositi natpis: “Pazi! Oštar pas!”

 

 

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

5 thoughts on “Banksteri (2)

 1. slažemo se s vama g hrvoje….molimo i vaše nove prosudbe glede kretanja tečaja eura s obzirom na najnovija događanja….i izjave čelnika ek i eu te zemalja g 20….vaša predviđanja s obzirom da zadnja dva dana euro snažno trpi

 2. i da naravno u zadnje vrijeme banke stalno snižavaju kamate na štednju i osnosi za štediše su sve nepovoljniji…vaš komentar i toga

 3. Draga Lucija, ako bankari stalno spuštaju kamate na štednju to znači da treba razmisliti o alternativnom načinu ulaganja te iste štednje. Postoje razni načini ali prijie svega treba definirati što želim i na kakav rizik (ne)pristajem a tek onda odlučiti. Ja se ne držim one Hrvojeve o savjetima i dati ću jedan. Moj savjet je definitivno ne sva jaja u istu košaru.

 4. Evo nakon duzeg vremena ne-javljanja, sto ne znaci da ne pratim redovito Vase postove, jedan komentar s moje strane.

  “Ostar pas” ili “ostar bankar” i jest donekle dobro aludiranje na stanje. Ja bih samo dodao onu staru, “…ne laje pas radi sela, nego radi sebe!”. I to smatram u ovom slucaju u potpunosti ispravnim. Poveznica izmedju bankara i shareholder-a postoji, medjutim, ona je daleko slabija od regulative kojom se odredjuju bonusi. Da ne ulazim u detalje, bila bi donekle ravnoteza, ukoliko bi bonusi bili odredjeni prema procentualnom rastu shareholder-value. No, i sami znate da tomu nije tako i time je pohlepa vlasnika, za moj pojam, samo mlako opravdanje bez podloge.

  „lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit.”

  (Molim da to ne smatrate osobnim napadom! Ovo je cisto pragmaticno vidjenje ljudske naravi i samosvjesti koje ukljucuje sva ljudska bica. )

  Drago mi je da pominjete Glass-Steagal jer je njegovo “nedavno” ukidanje bila tockica na ” i ” razvrgnucu zadnjeg ostatka kolektivne politicke pameti. Zacudjujuce jest medjutim, koliko brzo se vracaju te ideje. Inace takvi procesi traju daleko duze ali u ovom slucaju se bas na nasem kontinentu zadnjih dana sve glasnije cuju pozivi – naravno bez da se spominje isti naziv – povratku tim principima.
  To tako lijepo podsjeca na klasicno pijanstvo. Kad se pocne piti je sve super. Raspolozenje raste koliko i doza alkohola. U ovom slucaju, sve vece dobiti i sve manje restrikcije. Svi slave, svi se vesele. A drugo jutro, boli glava i obecanja da se to ne smije vise dogoditi.

  …… Do sljedece prilike………

  Pozdrav

 5. g hrvoje….čekamo vaše nove komentare…..nakon izjava ecb-a te nakon sastanka g 20…njihove poruke vezano za valute…u kom smjeru sve ide…

Comments are closed.