Cijena plina pada, obveznice rastu

Cijena plina pada

Dok se s eurom trguje oko pariteta posljednjih dana, uz izuzetak ponedjeljka, europske državne obveznice su poskupile. Cijena plina pada u međuvremenu, no možda neće dugo. Što se događa?

OBVEZNICE RASTU: SLUČAJ NJEMAČKE I ITALIJE

Državne obveznice Njemačke i Italije su kotirale ovako, prema podacima s Investing.com. Dvogodišnja njemačka je sredinom lipnja, kad je ubrzala kriza europskog državnog duga, dosegnula maksimum oko 1,3 %. Srpanjski minimum je bio 0,2 %, a trenutno se drži oko 1,2 %. Desetogodišnja njemačka je sredinom lipnja bila na 1,9 %. Srpanjski minimum bio je 0,7 %, a kroz kolovoz je narasla do trenutnih 1,6 %.

Talijanska dvogodišnja je sredinom lipnja bila na maksimumu od 2,1 %, i nakon pojeftinjenja u srpnju do 0,9 %, sad je iznad 2,2 %. Desetogodišnja talijanska obveznica je sredinom lipnja bila na maksimumu od 4,3 %. Srpanjski minimum bio je 2,9, a trenutno se drži oko 4 %.

Razlika (tzv. spread) između desetogodišnjih i dvogodišnjih obveznica se smanjuje, što znači da dug na kraće dospijeće poskupljuje. To upućuje na kontinuiranu slabost eura, ali i državnih financija europskih zemalja. Kontrola nad troškovima i fiskalni konzervativizam ponovno će biti aktualni.

REKORDNA INFLACIJA, A CIJENA PLINA PADA?

Podatak o europskoj inflaciji je stigao: iznosi 9,1 %. Time su oboreni rekordi, kao i procjene koje su iznosile 9 %. U prošlom je tjednu plin na europskom tržištu rastao oko 40 % i završio na 340 EUR/MWh. Ovaj je tjedan došlo do jake korekcije cijene, koja je pala ispod 240 EUR/MWh u trenutku pisanja teksta (1.9.2022.).

Razlog je što je Njemačka objavila da se njene zalihe u skladištima pune brže nego je predviđeno (na 85%), ali i zato što je Norveška osigurala značajne količine plina umjesto Sjevernog toka. No, slika neće se bitnije izmijeniti: Norvešku čeka održavanje polja u rujnu i smanjenje izvoza u Europu. Europski čelnici moraju se dogovoriti kako će i hoće li zajednički pokušati ublažiti energetsku krizu.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: