FED-ov najnoviji Guttenberg jučer je odabrao Obamu za novi mandat

Prvo, da ocijenim vlastite kratkoročne prognoze: pogriješio sam kada sam očekivao da će EUR/USD doći na razinu 1,15-1,18 do kraja kolovoza, jer je krajem srpnja probio granicu od 1,20 u trendu koji je trajao od proljeća 2011. 

Očigledno je da fundamentalna (stvarna) vrijednost nije dostignuta jer je tržište percipiralo promjenu. Koliko će ova promjena trenda biti jaka, testirat će se na razini 1,32-1,33. Ako se probije ova vrijednost, onda je definitivno trebalo krajem srpnja prodati dolare i kupiti zlato, o čemu sam razmišljao i na ovim stranicama.

No, kupiti fizičko zlato nije lako niti prodavati dolare u kune, pa kupovati eure, osobito ako ste mali investitor kao ja. Ne žalim nešto posebno, jer nisam kratkoročni investitor, a dio dugoročne imovine ionako mi je fiksiran uz valutnu klauzulu u eurima, pa se ne brinem zbog stvarno značajnih pomaka od 1000 pipseva u mjesec dana.

Ovo što se događa na Forex tržištu se nikad u povijesti u ovakvim razmjerima nije događalo.

 Jučer je FED-ov najnoviji program ustvari pravi pokeraški „ALL IN” potez. Bernanke je obećao kupovati vrijednosnice koje su vezane uz hipoteke (tzv. MBS, mortgage-backed securities) u mjesečnom ritmu od 40 milijardi dolara do daljnjega (op. bez roka, jer su dosadašnji programi imali rok) te ako to neće biti dovoljno, razmatra i o daljnjim akcijama. Ovakav otvoreni program bio je manje vjerojatan od ostalih najavljivanih varijanti. 

Skraćeno i prevedeno: dosadašnji programi nisu polučili efekt u duljem roku. Teoretski bi ovaj program to trebao učiniti. Cijene dionica će sada „podivljati”, EUR/USD se sigurno neće jedno vrijeme svraćati prema „dolje” jer apetiti za rizikom sada rastu. Želja je da kamatne stope na dugi rok (30 godina) padnu ispod 3%, što bi trebalo potaknuti ekonomski razvoj. 

Ovakvo neviđeno tiskanje novca, ovakav novi Guttenberg gurnuo je Obamu u novi mandat, to je sad gotovo sigurno.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

10 thoughts on “FED-ov najnoviji Guttenberg jučer je odabrao Obamu za novi mandat

 1. … pa za dragoga Boga, pa neće valjda SuperMario biti bolji od Helikopter Bena… ovaj drugi ipak ima znatno više iskustva u štampariji…

  Long live Guttenberg and the Fiat Currency!

  1. Saxo bank je stavio sell na BUY (LONG poziciju) na EUR/USD na 1,31087. Kao što sam rekao, otpor je na razini 1,32-1,33.

 2. totalna zbrka…..zašto se sad odjednom više ne govori o propasti eura…..kao da je sve bajno…do koliko ovaj nesretni euro može ići gore….i kakve su prognoze do kraja godine

  1. Iako vidim da gospodin Serdarusic ne komunicira samnom po pitanju percepcije rizika, mozda da dodam jedno drugo vidjenje koje bi mozda dalo doprinos u korist procijene situacije.

   Samo bih dodao opciju razmatranja, da pored osjecaja olaksanja povodom postupka ECB u odnosu na EURO, se vraca pogled ovim odlukama povodom angazmana FED-a na trzistu, realna, iako potisnuta, razmisljanja oko same konstitucije dolara. Napomenuo bih da u ovoj situaciji nije polazna tocka eura koji jaca, vec dolara koji slabi. Posto su svi odnosi valutnih parova komparativni, na koje utjecu vecinom medjuovisni faktori unutar realnih ekonomija, je iz jednog valutnog para tesko iscitati razloge kretanja u odredjenom pravcu.

   Vjerujem da se radi o omjerima koje ovise o tome koja je valuta iz kojih razloga slabija a ne jaca. Dakle, ja vise obracam paznju trenutno na destruktivne pokazatelje (njihovu tezinu) nego na konstruktivne.

   Eto samo toliko. Nadam se da mi necete zamjeriti na komentaru.

   Pozdrav.

   1. Ne zamjeram na komentaru. Slobodni ste iznositi i dalje. Od prioritetnijih obveza ne stignem komentirati sve, a Vaše izlaganje je kompleksno i zahtijeva vrijeme da se na njega odgovori. To vrijeme često nemam, a često i putujem.

   2. Možda dodatak Vašem komentaru: ono što ECB pokušava napraviti jest stvoriti sigurnost u ulaganju tzv. bezrizična sredstva.

    Vi ste upoznati s CAPM teorijom i svim njenim daljnjim inačicama i kritikama, ali za čitatelje ukratko: u teoriji, postoje takva sredstva (imovina) koja u sebi ne uključuje nikakav rizik, odnosno ulaganje u nju. U praksi se dosad uzimalo u obzir da takvu imovinu predstavljaju u najboljem slučaju američke državne obveznice, a općenito državne obveznice najrazvijenijih zemalja (“AAA zemlje”).

    Ova je kriza dobrano srušila tu osnovnu pretpostavku modernih financija – da postoji bezrizična imovina.

    Ono što Mario Draghi i ECB pokušavaju jest svojim operacijama kreirati takvu imovinu, nazovimo ju “kvazi-bezrizična imovina”.

    Kao neiskusan ekonomist koji pokušava razumjeti što se događa pretpostavljam da je namjera dobra, iako je predsjednik Bundesbank jučer u Frankfurtu (sjedište ECB-a!) jučer “napao” Draghija i potegnuo faustovske komentare.

    U cijeloj ovoj raspravi držim radije stranu Angele Merkel i Bundesbank radije nego liberalnih američkih ekonomista.

    Dodatno, ako mislite da ja branim bankare kao profesiju, možete pročitati moj post “Banksteri” koji sam objavio prije par mjeseci i vidjeti što mislim o toj temi.

    Vi ste obrazovaniji i promišljeniji ekonomist od mene, pa sam Vam i zahvalan što želite komentirati. Nemam pretenzija da sam najpametniji jer sam svjestan da malo toga znam, a još manje razumijem. Ekonomska znanost je više umjetnost, to nije strojarstvo gdje je a+b+c uvijek d, jer su odnosi međuovisni, a ljudski neracionalni faktor teško je proniknuti.

  2. Gospođo Lucija, više sam puta sugerirao da ne promatrate sve u tako teškim tonovima. Znate onu: nigdar ni bilo da ni nekak bilo. Pokušavam(o) razaznati što nas očekuje. Ne zamarajte se toliko. Ne smatram se profesionalnim savjetnikom, i kao što vidite, moje prognoze (ne savjeti) nisu točne. Razvedrite se. Evo, ako ovaj tjedan zlato ne prijeđe granicu od 1800, lako je moguće da se dolar vraća na svoje. Iako, promjena politike FED-a nije zanemariv faktor, dapače.

 3. g hrvoje….euro je opet u silaznoj putanji…kako ste predvidjeli……molimo vaše prognoze do kraja godine….što slijedi…u omjeru prema stranim valutama…te što predviđate da će se događati sa španjolskom….te njen utjecaj na slabljenje-jačanje eura..

 4. g hrvoje….očekujemo vše nove komentare i prosudbe….daljnih kretanja tečaja te stanja u eurozoni ali i u svijetu…

 5. g hrvoje…..nema vas…..očekujemo vaše nove komentare i prognoze oko eura i eu zone uopće te stanja u sad-u i svijetu uopće…..što slijedi po vama……..molimo vaš komentar…….koliko euro još može opstat

Comments are closed.