Kako dovesti najbolje stručnjake bez novih zapošljavanja?

Financijski analitičar

Uspješni menadžeri i vlasnici manjih i srednjih poduzeća nerijetko su, zapravo, ista osoba. Susreću se sa sličnim problemom kad pokreću nove projekte, investicijske cikluse ili proizvodne linije. Naime, za kvalitetno donošenje odluka, menadžment mora imati relevantne podatke. I ne samo to: podaci koji služe kao podloga odlučivanju moraju biti tako strukturirani i prezentirani da ih je lako shvatiti, interpretirati i koristiti. To može učiniti samo financijski analitičar ili konzultant.

ISPLATI LI SE FINANCIJSKI ANALITIČAR MALOM PODUZEĆU?

Kada menadžment uoči potrebu za takvim podacima – a to je najčešće kod novih ulaganja, EU projekata, želje za kvalitetnijim upravljanjem likvidnosti i slično – razmišlja i o tome kako doći do stručnjaka koji bi takve podatke mogao obraditi i pripremiti. Istovremeno, logično – brinu o troškovima.

Ukupni godišnji trošak zapošljavanja koji iziskuje financijski analitičar s deset i više godina iskustva iznosi između 300 i 400 tisuća kuna. Previše za većinu poduzeća s godišnjim prihodom od deset ili čak pedeset milijuna kuna. Ako takva pozicija ranije nije bila potrebna, teško da će se odjednom stvoriti potreba za 160 sati rada mjesečno. Kako tome doskočiti?

FLEKSIBILNOST VS. ZAPOŠLJAVANJE

Jednako kao i svi moji klijenti: razmotrite najam stručnjaka na određeni fond sati mjesečno. Ne radi se samo o uslugama financijskog analitičara, već i dobrom dijelu drugih, visokospecijaliziranih usluga koje zahtijevaju kvalitetu i donose vrijednost. Ako trebate deset, dvadeset ili četrdeset sati mjesečno, bolje je pronaći freelancera koji će obaviti taj posao za manji iznos. Uz to, njegov rad i raspored moći ćete prilagoditi vlastitim potrebama.

Prema mom iskustvu, ali i iskustvu stranih konzultanata, spremni ste za angažman financijskog analitičara ako:

  1. Imate potrebu za financijskim analizama i izradom financijskih izvješća kao potpore menadžmentu ili većim investicijskim ciklusima.
  2. Već imate osobu ili tim zadužen za dnevne računovodstvene poslove, kao što su obračuni plaća, vođenje knjiga ili izračun poreznih obveza.
  3. Ne želite se ravnati prema instinktu, nego su vam važni i brojčani pokazatelji kao razumna pretpostavka odlučivanju.
  4. Imate godišnji promet između cca. 10 i 50 milijuna kuna (može biti i više, u slučaju djelatnosti trgovine ili proizvoda visoke dodane vrijednosti).
  5. Želite neutralan, trijezan pogled na financije u poduzeću.

UZMITE NAJBOLJE PRAKSE IZ DRUGIH INDUSTRIJA

Činjenica što takav stručnjak ima druge klijente samo znači da može razmišljati izvan okvira te donijeti iskustva i dobre prakse iz drugih industrija. Istovremeno, donosi podršku vašem postojećem osoblju u računovodstvu i financijama te omogućuje prijenos relevantnih znanja i vještina menadžmentu.

Na koncu, s obzirom da nije u radnom odnosu, imate fleksibilnost mijenjati raspoloživost prema vašim potrebama i tako znati da zaista dobivate točno ono što vam je potrebno.

***

Angažman financijskog analitičara može biti osobito koristan za pripremu analiza ili poslovnih planova za izvanredne situacije poput pandemije, prijava za HBOR-ove kredite i druge financijske aranžmane te kod analize osjetljivosti projekata. Dogovorite sastanak, bez obveze, ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: