Sell in May and go away: proljetno buđenje medvjeda i Jeremy Grantham

Jeremy Grantham - pucanje balona od sapunice

Na ovom blogu rado spominjani Jeremy Grantham englesko-američki je investitor i poslovni čovjek. Nedavno je napisao otvoreno pismo na stranici svoje investicijske kuće GMO (Grantham, Mayo, Van Otterloo). Ističe kako gledamo kraj prve faze pucanja superbalona. Kako se njegove tvrdnje slažu s drevnom uzrečicom sell in May and go away te što o svemu kaže naše gore list, Marko Kolanović?

PONOVNO BALONI

Jeremy Grantham je globalno poznat, čovjek s velikim iskustvom i lijepim godinama (84), kojeg se prečesto, pa i nepošteno naziva permabearom. Tako zovu permanentne medvjede, što u financijama, u odnosu na bikove, znači pesimističan pogled na tržište i trajni sell. Osim znanja i iskustva u strategiji investiranja te globalnim upozorenjima o financijskim mjehurima, poznat je i po upozorenjima o dugoročnim posljedicama neodrživog korištenja resursa i nadolazećoj promjeni klime. Potencijalni financijski balon dugo je naviještao, posebno u tehnološkom sektoru.

Pomislili biste da su njegova gledišta ipak ismijana, no široko su poštovana te se uzimaju u obzir od strane mnogih investitora i promatrača tržišta. Ipak, važno je napomenuti: bilo čija predviđanja o budućim kretanjima, pa i mjehurima, uvijek su podložna neizvjesnosti. Ona nisu znanje, nego predviđanje temeljeno na određenim pretpostavkama i čimbenicima. Granthamova gledišta, kao i bilo čija, ne moraju biti pokazatelj budućih uvjeta na tržištu. Pogledajmo može li nas, ipak, njegovo upozorenje čemu naučiti.

Š TO KAŽE JEREMY GRANTHAM

“Prva i najlakša faza pucanja mjehura na koji smo prizivali prije godinu dana je završena. Najspekulativnije rastuće dionice koje su dovele tržište do uspona (op. početkom 2022. godine) su uništene, a veliki dio ukupnih gubitaka na tržištima koje smo očekivali prije godinu dana već se dogodio. S obzirom na početne uvjete izuzetne spekulativne euforije, to je bilo sve samo ne izvjesno. Prošlogodišnja negativna iznenađenja, od rata u Ukrajini do globalnog skoka inflacije, bila su sasvim nepotrebna da bi se osigurao značajan pad.

Sada stvari postaju kompliciranije. Iako je najekstremnija pjena (froth) nestala s tržišta, procjene (op. vrijednosti ili valuacije) još uvijek nisu ni blizu svojih dugoročnih prosjeka (op. statistički zakon o povratku na srednju vrijednost). Nadalje, u prošlosti su obično pretjerano korigirali ispod trenda kako su se osnove pogoršavale. Takav je ishod i dalje vrlo vjerojatan, ali s obzirom na složenost svijeta koji se neprestano mijenja, ulagači bi trebali imati mnogo manje sigurnosti u pogledu vremena i opsega sljedećeg koraka odavde. Zapravo, različiti čimbenici — posebno nedovoljno prepoznat i moćan predsjednički ciklus, ali isto tako uključujući opadajuću inflaciju, stalnu snagu tržišta rada i ponovno otvaranje kineskog gospodarstva — govore u prilog mogućnosti pauze ili odgode pada tržište. Koliko će se značajno pogoršati korporativne osnove, to će značiti sve tijekom sljedećih dvanaest do osamnaest mjeseci”,

IMA LI ISTINE U “SELL IN MAY AND GO AWAY”

Do pitanja nekretnina, koje pismo isto dotiče, doći ćemo kasnije. Prijeđimo na američke dionice i grafikon kojeg je Jeremy Grantham, objavio u sklopu svog istraživanja.

Ovaj grafikon uključuje povijest od 90 godina, od 1932., pa ga stoga nije moguće samo tek tako odbaciti. Godišnji povrat puno je manji, oko 6x, u ostalim vremenima mandata, nego kad se predsjednički (američki) mandat nalazi u vremenu između 1.10. druge godine mandata i 30.4. treće godine mandata. Trenutni mandat Joe Bidena ušao je treću godinu, pa ako će ova 90-godišnja statistika biti točna, možemo ju laički zaokružiti na izreku puno poznatiju burzovnu uzrečicu. Ona glasi: sell in May and go away.

PUCANJE GLOBALNOG MJEHURA NEKRETNINA

Grantham ističe kako će pucanje globalnog mjehura nekretnina, “koje tek počinje, vjerojatno imati bolniji ekonomski učinak nego što ga ima pad dionica, jer je ekstremno formiranje mjehura cijena dionica ograničeno samo na SAD. Ostala tržišta dionica variraju od poštene cijene do normalne ili umjereno precijenjene.” Kasnije dodaje da propadanje nekretnina traje dva ili tri puta dulje nego za dionice. Primjerice, SAD-u je trebalo 6 godina da se dosegne najniža vrijednost, a stanovanje je dublje uključeno u gospodarstvo nego što su to dionice. Naime, na njih utječe i početak izgradnje i povezani troškovi.

Stanovanje je, nadalje, značajnija imovina za srednju klasu. Stambeni objekti koriste “daleko veću polugu kroz ustaljene, tradicionalne hipoteke (op. hipotekarni krediti koji su malo drukčiji od naših stambenih kredita) nego dionice, [i ta imovina] ovih dana sjedi na velikim dobicima koji proizlaze iz 40 godina pada kamatnih stopa na hipotekarne kredite koje guraju cijene stanova”.

OPTIMIZAM NA BURZI KVARI NISKA NEZAPOSLENOST

Bloomberg je sažeo Granthamovu poruku da bi realno S&P500 trebao biti na 3200 bodova. On je, nakon prošlog tjedna i komentara čelnika FED (pa i ECB-a) poletio gotovo do 4200. Zatim se korigirao nakon izvrsnih i neočekivanih podataka o novom zapošljavanju i dodatnom padu nezaposlenosti na 3,4 %. Prisjetimo se, u ovakvim vremenima dobri podaci o zapošljavanju i niskoj nezaposlenosti predstavljaju teret FED-u (pa i drugim centralnim bankarima) da dulje vrijeme povećavaju kamatne stope nego što to tržište želi i očekuje (tzv. pivot). Posebno je zanimljivo kad znamo da otpuštanja radnika nisu beznačajna u vrlo propulzivnom tehnološkom sektoru.

Ono što bih dodao analizi koju je objavio Jeremy Grantham je stanje duga po kreditnim karticama. Osim što i dalje raste, povećao se i udio kredita s kašnjenjem u plaćanju (delinquency rate). Ako pogledate FED-ov grafikon, vidjet ćete da je prešao razinu od 2 posto. To je logično pripisati podizanju kamatnih stopa zbog inflacije, ali i utjecaju inflacije na raspoloživi dohodak. Udio duga kućanstava u raspoloživom dohotku raste, no u dugom roku se značajno smanjio.

U šali bih zaključio da je Mr. Market poručio gotovo pa urbi et orbi “ALL CLEAR!”, a čelnici središnjih banaka, Jay i Christine, uzviknuli: “HOLD MY BEER!”Uzbuđenjima nikad kraja.

OVAJ JE RALLY MEDVJEĐA STUPICA, KAŽE KOLANOVIĆ

Marko Kolanović, glavni strateg JP Morgana, objasnio je nedavno kako ovo burzovno kretanje nakon objave FED-a vidi kao stupicu. U financijama se ono često zove bear market trap. Događa se kad, nakon dugog kretanja prema dolje, burza odlijepi u suprotnom smjeru, pa opet povuče prema dolje. To nosi još veće gubitke za ulagače s buy pozicijom. Medvjeđa stupica se može detaljno proučiti ovdje. Kolanović (rođ. 1973.) je rođeni Zagrepčanin s velikom karijerom na Wall Streetu i doktor teorijske fizike. U prošlosti je vrlo često bio bullish, pa je dobio epitet permabulla, za razliku od Granthama. Oba velika analitičara su trenutno na istoj strani procjeni kretanja tržišta.

O trećem, Mikeu Wilsonu iz Morgan Stanleya, koji ima trenutno slične medvjeđe poglede, ali drukčija obrazloženja, jednom skorom prilikom. On će nam pojasniti zašto je važna operativna poluga.

Odricanje od odgovornosti: Ovaj tekst nije nagovor na prodaju, kupnju i/ili zadržavanje postojeće pozicije za bilo koju klasu imovine. Nisam ovlašteni investicijski savjetnik.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: