Logistički izazovi prije blagdanske sezone

Logistički izazovi

Premda je tek konac kolovoza, za trgovce je blagdanska sezona pred vratima. Već će početkom studenog sve vrvjeti od sezonskih popusta i akcija, a za to valja imati popunjena skladišta, posebno sad kad je isporuka manje izvjesna nego prije koju godinu. Logistički izazovi ne jenjavaju. Pogledajmo, stoga, što se događa na najvažnijim trgovačkim osima: američkim obalama, zapadnoj Europi i u Kini.

NORMALIZACIJA NA OBALAMA SAD-A JOŠ  DALEKO?

Na istočnoj i zapadnoj obali SAD-a situacija se blago poboljšava, no nije jasno je li to znak dugoročnog trenda. Dio poteškoća uzrokovali su prosvjedi, a dio željeznički promet. No, luke su poboljšale svoje kapacitete upravljanja zahvaljujući naprednijim sustavima praćenja (provjerite npr. Port Optimizer).

Š to se željeznice tiče, Tom Williams, potpredsjednik grupe za proizvode krajnje potrošnje u BNSF-u, rekao je da je “za pošiljatelje jeftinije pohranjivati teret u kontejneru na šasiji vlaka nego platiti veće naknade za ostavljanje paketa u dvorištu kolodvora. No, ova praksa ostavlja manje vagona dostupnih na kolodvorima, što otežava drugim pošiljateljima njihovo preuzimanje paketa”. Američka su skladišta prepuna, a trgovci sad pokušavaju transportirati proizvode i olakšati pritisak na skladišne kapacitete. To zauzvrat ne pomaže olakšanju pritiska na prijevoznike.

LOGISTIČKI IZAZOVI U EUROPI: USKLAĐENJE PLAĆA S INFLACIJOM

U međuvremenu je Središnji savez njemačkih lučkih kompanija (ZDS) i Ujedinjeni sindikat uslužnih djelatnosti postigao sporazum, spriječivši veća zagušenja u njemačkim lukama. Sindikat je tražio usklađenje plaća s rastućom inflacijom, a sporazum je postignut iz desetog pokušaja. I ovako je situacija u Bremenu i Hamburgu teška.

Britanske su luke u nešto boljoj poziciji, premda značajna luka Felixstowe pati zbog štrajka radnika. Otprilike 1.900 radnika od 2.550 u Felixstoweu štrajkalo je do jučer tražeći porast plaća kako bi se one uskladile s dvoznamenkastom stopom inflacije. Ova luka godišnje obradi oko 40 milijuna paleta robe, i vjerojatno će trebati mjeseci da se normalizira situacija nakon ovog zastoja.

ENERGETIKA I LOGISTIKA: KAKO PRVO UTJEČE NA DRUGO

U Kini, ekstremno visoke temperature nagnale su vlasti da ograniče potrošnju električne energije. Na to su neki veliki proizvođači odgovorili šestodnevnom obustavom proizvodnje, koja bi mogla uzrokovati dodatne poteškoće u isporukama.

Ovim je mjerama najviše pogođena teška industrija: proizvođači bakra i aluminija. Jedna od pogođenih tvornica proizvodi litijske baterije za Teslu, a u pogođenoj regiji su i proizvođački kapaciteti Intela i Applea.

Kamionski prijevoz kroz Kinu usporen je i zbog mnogobrojnih testiranja vozača. Rješavanju zastoja neće pomoći ni skori kineski Zlatni tjedan s nekoliko neradnih dana početkom listopada.

Nearshoring, efekt koji se dogodio još početkom koronakrize, i kod kojeg se lanac dobave pokušava što više skratiti i približiti, i dalje je aktualan. Š to bliže, to bolje! A planiranje stocka nikad, čini se, nije bilo važnije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: