Mario Draghi na poker-automatu: “VEĆA/MANJA”

Veća ili manja? Niz od većeg broja pogodaka nosi veći dobitak. Svatko tko je lupao po zelenoj tipki zna to. Zna za rizike ako ne unovčiš dobitak nakon većeg broja karata.

Pitanje koje si analitičari postavljaju u nastavku valutnog rata glasi: “Hoće li ECB smanjiti ključnu kamatnu stopu od 0,75% čime bi povećao novčanu masu kako bi se Europa bolje nosila s rekordnom nezaposlenošću, a padajućom inflacijom?”

U svjetlu rastućeg indeksa koji mjeri sentiment poslovnog optimizma (njemačkog!), tzv. ZEW indeksa, podatak o rekordnoj nezaposlenosti, a padajućoj inflaciji zaslužuje dublje promatranje.

Ovaj valutni rat za Nijemce je kao poker-automat. Oni su morali prestati forsirati priču oko fiskalnog pakta. Pritom pokušavaju naplatiti svoj “hedge”.

Naime, ako znamo da je Njemačka “promijenila ploču” oko “fiskalnog pakta” na “razvojni pakt” uvjetujući ostale europske zemlje da kupuju njihove proizvode kako bi nadoknadile gubitak kompetitivnosti rastom eura, o čemu sam pisao protekla dva dana, onda i ne čudi podatak da 75% anketiranih analitičara ne vjeruje da će Mario Draghi, čelnik ECB-a, “nešto prtljati s kamatnom stopom”.

Uostalom, ECB i nema veliku povijest izrazitih intervencija, nego radije pokušava “verbalizmima” usmjeriti tečaj. Pritom imamo više interesnih grupa/ zemalja u Europi koje treba pomiriti.

Angela Merkel govori da je “visoka nezaposlenost” cijena koju Europa plaća da dostigne stupanj kompetitivnosti ostatka svijeta (vidjeti post od 4. veljače 2013.)

Dakle, Europljani su se dogovorili: ECB ne dira tečaj, nezaposlenost raste, Nijemci će povećati izvoz ostalim zemljama Europe, iako su prema ING banci “smanjili izvoz u ostale zemlje eurozone u proteklih par godina s 45% na 33% u udjelu ukupnog njemačkog izvoza”. To je posljedica “promjene ploče” s fisklanog pakta na razvojni pakt.

Potvrđuje se sumnja da je tečaj EUR/USD od 1,18 prije par mjeseci bio maksimum za dolar bar do daljnjega. Vrlo je vjerojatno da će euro dostići uskoro 1,40 – 1,45 granicu. Preskoči li 1,45, otvara se put i prema maksimumu od 1,60.

Osobno sam i dalje na strani da “razlomak” teži odnosu 1,15, ali nećemo “taj film gledati” još jedno vrijeme, barem do 30.06.2013.

Postoje šanse da ako euro ne preskoči, nego dotakne 1,40, veliki trgovci zatvore svoje pozicije i realiziraju dobitke na tim razinama, što bi moglo otvoriti široku autocestu za dolar. U ovom trenutku one su manje.

Nadam se da naš izvozni sektor, a posebice hrvatski brodari znaju čitati tehničke analize. Š to se tiče hrvatskih građana, savjet ne tražim niti bih ga dao – smatram za sebe mudrim potezom držati se i dalje na “pola-pola”.

Momentum je na euru.

 

Izvor: https://www.cnbc.com/id/100437934

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

3 thoughts on “Mario Draghi na poker-automatu: “VEĆA/MANJA”

  1. euro nakon draghijevih izjava oštro pao,,,,možda veliki igrači ne žele ni testirati omjer 1.40….nego su već počele rasprodaje…ili je to kratkog daha….vaš komentar g hrvoje

  2. U slučaju da se EUR/USD sljedećeg tjedna spusti ispod 1,33 i zadrži u teritoriju 1,31-1,33, to smatram promjenom tromjesečnog trenda. Tada je opravdano sumnjati da se EUR/USD vraća u stanje fluktuacije 1,25 – 1,33.

    No, treba vidjeti kako će tržište u ponedjeljak reagirati na europski dogovor o “sedmoljetki”.

Comments are closed.