Zašto je važan Michigan indeks i što nam govori o stanju ekonomije?

Michigan indeks

U prošlom je tjednu, odmah iza inflacijskih izvještaja, objavljen i redoviti mjesečni izvještaj o raspoloženju potrošača u SAD-u: The Michigan Consumer Sentiment Index (MCSI) ili Michigan indeks. Nazvan je po sveučilištu koje provodi. Smatra ga se vodećim pokazateljem, odnosno onim koji upućuje na buduća ekonomska kretanja. On govori o sentimentu i očekivanjima potrošača, a povijest mu seže u četrdesete godine prošlog stoljeća. Michigan indeks je stoga jako važan za analitičare. Više o tome kako ga ispravno čitati pronađite ovdje.

MICHIGAN INDEKS U PADU!

Uz inflacijski izvještaj (potrošački CPI i proizvođački PPI) te izvještaj o kretanju BDP-a, Michigan indeks pokazuje trenutnu snagu ekonomije te ukazuje na buduća ekonomska kretanja. Michigan ili MCSI, kako ga se skraćeno naziva, pao je na 54,7 u studenom. Lani je u prosincu indeks bio na 70,6. Početna vrijednost indeksa je 100 (normalizirana razina iz 60-tih), a zadnji put je na razini iznad te bio u veljači 2020. U proljeće te godine pao je na oko 70 bodova. Oporavio se do prošloljetnih 88, no onda je pod utjecajem inflacije pao do ovoljetnih 50. Uz manje oscilacije, u studenom je iznosio 54,7. Tržišne prognoze bile su 59,5. Više o ovim kretanjima možete pronaći ovdje.

NESTABILNOST I NEIZVJESNOST

Vidjet ćemo kako će se indeks ponašati u prosincu, kad tradicionalno raste zbog predbožićne i božićne sezone kupovine. Trading Economics prenosi izvještaj o Michigan indeksu: “Sve komponente indeksa pale su u odnosu na prošli mjesec. No, uvjeti kupnje trajnih dobara, koji su se značajno poboljšali prošlog mjeseca, naglo su se pogoršali u studenom. Pali su za 21 % poradi visokih kamatnih stopa te kontinuirano visokih cijena. Nestabilnost potrošačkog raspoloženja će se vjerojatno nastaviti, što odražava neizvjesnost oko globalnih čimbenika te, isto tako, ishoda izbora [za Kongres, nap.a.].”

ŠTO SE OČEKUJE OD BOŽIĆNE SEZONE

U analizi koju je pripremio JP Morgan Research, očekuje se uspješna predbožićna i božićna sezona kupovine u SAD-u, uz rast od 5 % u odnosu na prethodnu godinu u izdacima osobne potrošnje (PCE) za odjeću i obuću. Istraživači JP Morgana to vide iz trendova kupnje Chase kartice, koja bilježi povećanje u odnosu na trendove prije pandemije. Ujedno, prognoze o hladnijem vremenu, na koje se JP Morgan Research poziva, utjecat će na snažnu potražnju za sezonskom odjećom po punoj cijeni. To će pogodovati i kupnji ovih kategorija darova za Black Friday.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: