Pretežno vedro ljeto: mnogo razloga za optimizam

Milijarde razloga

Prije nego što većina nas ode na ljetnu stanku, završit ćemo u pozitivnom tonu, jer razloga za optimizam ima. Milijarde razloge. Od globalne razine do one lokalne, nekoliko netom odigranih događaja ili onih koji nam se bliže zalog su za dobro ljeto i još bolju jesen. Pogledajmo, stoga, što nas to čeka i čemu se imamo veseliti.

STIŽU MILIJARDE. MILIJARDE I MILIJARDE.

Odmah ograda. Načelno sam protiv subvencija jer stvaraju suboptimalno stanje: to je novac kojeg smo posudili od budućih generacija. No, sad smo tu gdje jesmo, dogovor je postignut i sredstva treba iskoristiti. Naime, uskoro nam stiže velika tranša europskog novca. Radi se o 818 milijuna eura od ukupno 6,3 milijarde, a “simulacija koju su napravili u Komisiji govori da on ima potencijal povećati realni BDP od 1,5 posto u 2021. do 2,9 posto u 2026. godini”.

Naravno, važno je kamo će se taj novac kanalizirati i hoće li on zaista povećati našu dugoročnu produktivnost. U svakom slučaju, ako budemo uspjeli osigurati da ovaj novac stigne na pravu adresu, pomoći će nam da dodatno ubrzamo gospodarski oporavak. Preciznost je važna: novac nećemo dobiti “mi”, nego određene pravne i fizičke osobe. No, pretpostavljamo da će posredni utjecaji ipak biti pozitivni i da će dio novca stići i do najproduktivnijeg dijela gospodarstva.

BDP ĆE RASTI U DRUGOM KVARTALU

Već je krajem svibnja Ekonomski lab objavio kako smo u snažnom ekonomskom ciklusu oporavka. Kad nam stignu podaci u zadnjim danima kolovoza, uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivne vrijednosti. Neki od njih nam već ukazuju da idemo u dobrom smjeru.

Vrijednosti iznosa fiskaliziranih računa od 22.2.2021.-11.7.2021. veće su 22% u odnosu na razdoblje 24.2.2020.-12.7.2020. Konkretno, fiskaliziralo se 72,56 milijardi kuna u usporedbi s 59,36 milijardi prošle godine. Uz to, promet u trgovini na malo je u prvih 5 mjeseci ove godine porastao za 12,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uvjeren sam da bi se ovi dobri signali mogli protegnuti i u predstojeći kvartal. Slažem se s mišljenjem cijenjenog domaćeg analitičara Ivice Brkljače, da nam slijedi jedno od gospodarski najuspješnijih razdoblja u hrvatskoj povijesti.

HRVATSKA SE BRENDIRA KAO ZEMLJA ZA USPJEH

Zvuči neobično? Ne bi trebalo biti. Prošle godine je Infobip po prvi put vrednovan iznad milijardu dolara, čime je postao jednorog. Š vedski Stillfront je kupio većinski udio u Nanobitu, agencija Five prodana je Endavi, a sve nas je prenerazila vijest o Rimčevom preuzimanju Bugattija. Pitate se, u čemu je ovdje korist za svakoga od nas?

Prvo, Hrvatska dolazi na radar stranih investitora i šire javnosti. Primjerice, zahvaljujući Rimac Grupi, najpoznatiji auto portal Top Gear (u vlasništvu BBC-a) ove je godine objavio već 9 članaka u kojima se često spominje i Hrvatska. Ako ranije navedene transakcije prođu uredno, a iskustva budu dobra, nesumnjivo će se dobra riječ proširiti dalje. Unatoč svim preprekama i birokratskim zavrzlamama, Hrvatska ima puno potencijala. Pitajte samo Jana de Jonga.

Drugo, ove velike transakcije obično znače da će osnivači i prvi zaposlenici dobiti značajan kapital, koji će uložiti u daljnje projekte. Znanje i kontakte već posjeduju. Da bismo shvatili koliko taj efekt može biti snažan, promotrimo utjecaj koji je akvizicija Skypea imala na Estoniju. On je toliki da se danas naziva Skype effect. Danas Estonija ima mnoštvo IT startupa, od kojih su mnogi značajni na međunarodnom planu.

Treće, već radimo na razvoju i promociji privatnih investicija. To pokazuje i nedavna BestInvest dodjela nagrada, na kojoj su se našli vrhunski ulagači i poduzetnici. Preporučujem da zapamtite imena dobitnika: to su ljudi koji već mijenjaju Hrvatsku nabolje. A ja se s vama, nakon što objavim ovotjednu čitanku, opraštam do druge polovice kolovoza. Želim vam dugo i vedro ljeto!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: