Sporedna misao o mirovinskim fondovima

Mirovinski fondovi

Njemački ministar financija optužio je Marija Draghija za uspjeh koji je ostvarila njemačka stranka AfD. Radi se o suštinski protestnoj stranci, što je opća pojava u svijetu. Kakve veze s tim imaju mirovinski fondovi?

DRAGHI VIŠ E NIJE DRAGI

Prije desetak godina, netko tko bi nešto rekao protiv “establišmenta”, javnost bi jednostavno otpuhnula. Danas se na tome dobivaju glasovi. Ovdje prilažem zanimljiv tekst o tome kako je došlo do te pojave. Tekst je zanimljiv utoliko jer je ideja jako stara, revolucionarna, jakobinska.

Naime, da se vratim na osnovnu misao koja me potaknula, a to je Schäubleova kritika Draghija. Lako je moguće da Nijemac pakira Talijanu jer i sam snosi krivnju. Neću ulaziti u to, neću to procjenjivati.

MIROVINSKI FONDOVI U VRIJEME NEGATIVNIH KAMATNJAKA

Činjenica jest da Zapad ima negativnu demografiju koja ne može podnijeti ogromne mirovinske troškove. Budući da sam nedavno razmatrao ideju negativne kamatne stope, pretpostavljam da je jasno kako mirovinski fondovi i štediše nisu sretni razvojem događaja. To stvara potencijalno ogromne gubitke i promjenu ponašanja u navikama štednje i ulaganjima mirovinskih fondova, jer su prinosi za državne obveznice i ostale dužnike vrijednosnice izrazito niski u doba CTRL+P ekonomije.

Rješenje u maglovitoj situaciji, gdje se kejnezijanci batrgaju da spase ekonomije s još benzina na vatru, za nas male i neuke jest učiti i učiti i čitati. I biti budan.

(I dalje sam buy dollar, buy S&P na dugi rok, npr. do 2025. Raspršio sam ulaganja po savjetima iz literature…)

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: