NATO ulazi u Siriju nakon bombardiranja turskog grada?

Postavljeno pitanje nema konačnog odgovora. Noćas će NATO donijeti odluku, a moguć razvoj događaja je intenziviranje sukoba i uvlačenje međunarodnih snaga u ovaj rat.

Ne zaboravimo da Siriju podržavaju Rusija, Kina i Iran (op. Iran je kupovao ogromne zalihe hrane koje je platio u eurima i jenima, ne dolarima, a iranski real doživio je velik pad vrijednosti). Arapsko proljeće, osim nusprodukta koje u novom iscrtavanju granica ima i progon/egzil kršćana, dovelo je do nevjerojatnog savezništva između Izraela i Saudijske Arabije na štetu Irana (op. vjerski muslimanski sukob, koji i jest prava pozadina rata u Siriji).

U slučaju značajne retalijacije, možemo očekivati drastičan rast cijena nafte i vrijednosti dolara.

Izvor: https://edition.cnn.com/2012/10/03/world/europe/turkey-syria-tension/index.html?hpt=hp_t1

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

17 thoughts on “NATO ulazi u Siriju nakon bombardiranja turskog grada?

 1. dakle po vama za očekivati je drastičan pad eura i rast dolara….vrlo vjerojatno…a do kojeg omjera…

 2. u nekim današnjim analizama smo pročitali i da postoji opasnost da njemačka napusti euro……koliko je to izgledno….

  1. Njemačka je uređena zemlja u kojoj se stvari rijetko prepuštaju slučaju. Manje je poznato da Nijemci nisu uništili papirne apoene njemačkih marki kada se izvršaval konverzija maraka za euro. Vjerujem da su Nijemci spremni izvršiti i ovakvu stvar za manje od 72 sata i sigurno da je imaju svojesvrstan krizni stožer koji bi znao upravljati takvom situacijom.

   S obzirom da se radi o zemlji koja racionalno donosi odluke i dugoročno promišlja takve poteze, to nije stvar koja bi se mogla dogoditi samo odjednom.

   Projekt “euro” je politički projekt prije svega. Njemačka je profitirala povećavši svoj izvoz gotovo devet puta vis a vis ulaska u eurozonu. Uvjeren sam da svoja tržišta u budućnosti Njemačka će sve više morati tražiti izvan Europe (vidjeti McKinseyeve studije o gradovima Azije kao nositeljima gospodarske aktivnosti za 20-30 godina), pa će ovakav euro sve više opterećivati i samu Njemačku.

   Stoga je reforma projekta “euro” nužna i zbog same Njemačke. Preduvjet za dobar i stabilan euro, koji nije sam po sebi cilj, je uvođenje nad-države, a to je fiskalna unija.

   Europljani moraju sami sebi priznati da je gotovo s “ugodnim životom” i da će se morati odreći višeg standarda, više i efikasnije raditi, jer druge zemlje to čine.

   U tom smislu, pošto kupovna moć seli negdje drugdje sa Zapada, treba promatrati i valutne odnose. Ne zaboravite da je jedna od temeljnih teorija koja objašnjava međuvalutarne odnose paritet kupovne moći s inačicama (apsolutni paritet, relativni paritet).

   Zaključno, ne vidim opasnost, možda prije priliku u tome da Njemačka učini bilo što. Pokušajte tako promatrati stvari na tržištu.

 3. ali g hrvoje nitko ne govori ako do toga dođe (raspad eu po svim segmentima) što bi bilo s eurima u drugim zemljama…..zašto o tome nitko ne govori….u što bi se isti pretvarali recimo u nas….imate li kakvo viđenje toga….dosadni smo…ali molimo vaš komentar…to sesvi naši prijatelji pitaju koji imaju nešto štednje u istima…

 4. g hrvoje….znamo da imate posla ali molimo nove komentare i prognoze….što je za očekivati dalje kratkoročno…eu-sad-svijet……te odnos među valutama

  1. postovana gospodjo lucija,

   ja sigurno znam da me se nista ne tice, ali se nadam da mi necete zamjeriti na ovom komentaru.

   Citajuci Vase komentare/upite, kao i njihovu ucestalost imam osjecaj da ste ili “over-invested” ili “high-leveraged” u vasim investicijskim odlukama.
   Iz iskustva Vam mogu reci, da bilo koja od tih varijanti dugorocno nece dati doprinos ni Vasem zdravlju (sto je najvaznije) a niti Vasem financijskom stanju. Prema napetosti koju – subjektivno – iscitavam iz Vasih postova, vjerujem da Vam nije lako. Ukoliko sam imalo u pravu, onda Vam vlastiti razum daje na znanje da ulazite u rizik ciji moguci “drawdown” predstavlja “osjetnu” opasnost za Vasu imovinu. To inace daje “kick” ali je prije obiljezje kocke nego investmenta.
   Bez zelje da utjecem na Vase investicijske odluke, mogu objaviti moje osnovne principe.
   1. U pocetku, dok mi kolicina sredstava nije omogucavala razumniji “risk-management”, sam vrsio samo po jedan investment sa “stopp-loss” od max 3%. Sada je situacija daleko opustenija pa mogu vrsiti nekoliko paralelnih investicija koje ispunjavaju kriterije dobre diversifikacije kao i SL od max 1%.
   2. Vlastita makroekonomska analiza.
   3. Vlastita fundamentalna analiza.
   Ukoliko dodjem do zakljucka da tocke 2 i 3 izgledaju obecavajuce ide
   4. Pogled na chart-tehniku da me kolicina sredstava ne natjera na SL koji mozda lezi malo iznad sljedece podrske. Time bi me izbacilo a kratko nakon toga kurs krene u mom pravcu (to mi se precesto desilo). Kad tamo nadjem neki “logican” SL, koji lezi nesto ispod sljedeceg suporta odredim tek kolicinu sredstava za investiciju prema tom SL da ne prelazim gore navedenih 1%.
   Prije svega biram investicije koje obecavaju “positive risk” bez ogranicenja. Malo tesko za razumjeti. Mozda je tocno suprotni primjer bolje razumljiv. Recimo to sto je radio LTCM radio do 1998.g. Oni su na “arbitrazi” zaradjivali “sitne” iznose sa ogromnom izlozenosti. Dakle, skupljali su sitnis na “autocesti” po kojoj su jurili kamioni i autobusi. Svaki od njih im lomi kicmu ako ih zahvati. Neko vrijeme je to islo dobro. Ali trajanje izlozenosti riziku, iako su bili nobelovci koji su to sve izmislili, nisu uzeli u obzir u svojim modelima. Cinjenicu, da je faktor vremena multiplikator izlozenosti apsolutnom iznosu, ne moze niti jedan Gauß-ov model korektno prikazati. Kraj je poznat, pokupio ih je najveci “slepercina” koji je ikad putovao tom cestom. Dakle, njihov pozitivan rizik je bio na gore limitiran ali na dolje nije.
   Evo tocno suprotnim se ja pokusavam povoditi.

   Samo jos jedna rijec o tome zasto sam gore naveo “vlastita analiza”. Vrlo jednostavno. Covjek uglavnom lakse podnese, a i kasnije analizira, vlastite pogreske nego tudje. Ujedno je u stanju napraviti vlastiti “update” (preispitivanje) svojih odluka i svakako mirnije spava.

   Molim Vas, nemojte ovaj tekst shvatiti negativno. Ja nemam nikakvog razloga pozeliti Vam ista lose niti Vas omalovazavati u bilo kom obliku. Ukoliko sam izazvao bilo kakav los osjecaj, ispricavam se unaprijed.

   S postovanjem,
   DeanG

 5. možete li biti malo konkretniji u analizama budućeg omjera euro-dolar….te procijeni šro će se događati s eurom….ne ljutimo se…..borimo se da sačuvamo malo teško ušteđenog novca…….ništa više….molimo komentar

 6. možete li biti malo konkretniji u analizama budućeg omjera euro-dolar….te procijeni šro će se događati s eurom….ne ljutimo se…..borimo se da sačuvamo malo teško ušteđenog novca u ovom ludom vremenu bez jasnog razvoja situacije…….ništa više….molimo komentar

  1. Na ta pitanja je tesko odgovoriti. Prvo, ovisi na koji vremenski horizont se pitanja odnose. Ako gledate na mjesec ili dva je svaki komentar kao crno/crveno na ruletu. Ja sam vec komentirao da je odnos EUR/USD komparativan. On ne iskazuje kvalitetu jedne valute, vec u ovom slucaju omjer ne-kvalitete izmedu njih. Ja stvarno neznam koja je gora. Da pitate za USD/NZD, USD/CAD ili USD-index primjerice, odgovor bi bio laksi. Dugorocno vjerujem da je dolar veliki gubitnik. Ali u odnosu na sto ? To je nagradno pitanje. Dakle, opet pitanje komparacije. Sliku o aktualnom stanju si mozete sami napraviti pogledom na shadowstats.com. Sada je godina izbora. Nikad u povijesti izborna godina nije bila “losa”. Statistickih manipulacija je kos i jos. Dakle svi QE, ukljucujuci ovaj sadasnji “unlimited QE”, nisu imali fundamentalnih efekata. S druge strane, svaki QE je imao ucinak na “asset price inflation” API koji je stvorio novi balon. Taj bi se lako mogao ispuhati u iducoj godini i eto problema. Ako ne da, opet problemi. Uspije li osnovna zamisao poticanja privatnog konzuma, koji je cilj svih poticaja (posto zelja za vecim brojem radnih mjesta se svodi ustvari samo na zelju za povecanje konzuma), onda ce silni likviditet izazvati eksploziju CPI-a koliko god ga statisticari prekrajali. U tom slucaju, odnosno vec prije toga, bi FED trebala dignuti kamate a to pak ne smije jer bi sama sebe natjerala u default. Sta god da naprave puca. Ja cesto kazem da su europski problemi u odnosu na americke djecja igra. Problemi sa petro-dolarom nisam ni spominjao. Koje ce to poteskoce izazvati u americkoj monetarnoj politici je dovoljno da ih baci na koljena. Da bi njega ocuvali moraju krenuti ponovno u ratove a to ne mogu jer nemaju novaca, a i da imaju, ih kina kao najveci vjerovnik toliko drzi za vrat da ne mogu nista bez njihovog blagoslova. Ali ovo je ionako vec predugi tekst.
   Zakljucno, dugorocno ja vjerujem da je vrijeme USA proslo a time i njihove valute.
   Ako zelite sacuvati “tesko ustedjeni” novac, ne stavljajte ga na kocku. Sacekajte jos malo pa si kupite neku povoljnu nekretninu (ali nikako na kredit jer je najveca zarada u NE-placanju kamata) i dajte je u najam. U fazama kada sve drzave pokusavaju inflacioniranjem potaknuti proizvodnju ili se rijesavati dugova nema bolje varijante. Ukoliko pak nije toliko “tesko ustedjen” novac, pogledajte si neke “junior-miners” na TSE ili obecavajuce “explorere” na VENTURE. Samo imajte na umu da vam treba strpljenje i spremnost na gubitak.

 7. odnosno kakvim se investicijama bavite ako možete biti malo konkretniji…….oprostite….zahvalni smo na bilo kakvim analizama i iskustvima…a g hrvoje je dosta toga pravilno procjenjuje…pa smo zato česti u komentarima…..molimo odgovor

 8. g grbac oprostite….ako možete bizi malo konkretniji u što vi ulažete da biste sačuvali vrijednost…..a novac je teško zarađen i životna je ušteđevina…..za nekretninu nemamo dovoljno na žalost….što raditi i s eurom i sa dolarom a da se samo sačuva vrijednost…hvala na odgovoru…..teško nam je

  1. Sada samo kratko.

   Ukoliko bi to bila moja zivotna ustedjevina a nije dovoljna za kupnju nekretnine onda Vam iskreno kazem da bi ovakvi “poslovi” (valutne spekulacije) bili previse riskantni za mene.

   Razmislite sto znaci ocuvanje vrijednosti !!
   Sto je novac ???

   Novac nije vrijednost (da ne duljim). Vrijednost novca se odrazava kroz njegovu kupovnu moc na podrucju na kojem boravite a ne u odnosu na neku drugu valutu. U tom slucaju, posto se nase drustvo sve vise veze uz euro (bez obzira sto ce s njime biti) bi za mene bilo najlogicnije se drzati eura. Cijene roba i usluga kod nas ne ovise o vrijednosti USD, GBP, JPY, ili bilo cemu drugom, vec o makroekonomskom stanju u nasoj drzavi i dijelom odnosa euro kuna. Posto kuna prema euru vjerovatno nece jacati, a makroekonomsko stanje i trziste rada ne obecavaju rast CPI-a u hrvata vec obrnuto, bih ja jednostavno drzao taj raspolozivi likviditet i dalje na kratkorocnom orocenju u eurima. S jedne strane imate kakvu takvu kamatu kao dobit a ostatak “profita” u hrvatskoj se ostvaruje samim cekanjem. Deflatorni cimbenici kod nas prevladavaju vec dosta vremena. Mozda budete uskoro u mogucnosti kupiti nekretninu samo zato jer ste cekali i eto vam zarade o kojoj ne biste ni sanjali.
   Ponavljam, ukoliko vrednujete jednu valutu prema drugoj ne vrednujete nista. Samo komad papira prema drugom. Ne bih znao kako to drugacije objasniti jednostavno i ukratko.

 9. prilično ste bili jasni…i konkretni……i zanimalo bi nas još vaše cijenjeno mišljenje i predviđanje oko budućnosti eura i eu….što predviđate,,,,oprostite….

 10. g grbac….molimo odgovor na naš zadnji komentar odnosno vaše predviđanje budućnosti eu i eura….iz vaših komentara se vidi također da se razumijete u ekonomiju i analize….

Comments are closed.