Koje osobine treba imati poduzetnik?

Poduzetnik

Blagdan svetog Josipa Radnika, koji je bio i poduzetnik, prigoda je za reći nešto i o radu i o poduzetništvu. Kršćani Josipa promatraju kao velikana strpljivosti i šutljivosti, odanosti i predanosti radu. Podsjetilo me razmatranje ovih vrlina na stih u jednoj navijačkoj pjesmi “svi su puno pričali, a ništa nisu radili, ovo je za dečke što Hrvatsku su branili” (Connect, “Boja mojih vena”). Rad je izvor prihoda mnogih ljudi, baš po onoj pavlovskoj “tko neće da radi, neka i ne jede”. No, on je i mnogo više od toga.

RAD STVARA MNOGO VIŠE OD NOVCA

Tko god je pokušao nešto napraviti, zna da mu je za to potrebno neko vrijeme. Upravo to vrijeme, posvećeno radu, čovjeka uzdiže iznad njega samog. Tako rad ne ostaje samo sredstvo prehranjivanja, već po njemu čovjek baštini mir koji proizlazi iz njegove unutarnje sabranosti. Plodovi rada (ekonomisti to zovu stvorene vrijednosti) su ono što čovjek-radnik razmjenjuje s drugima. Rad, dakle, postaje izvor socijalnih ili društvenih transakcija, a apstrahiranje takvih vrijednosti u transakcijama nakon prve barter-ekonomije dovodi do stvaranja novca. Iz ponavljajućih transakcija jasno je da postoje veze između kupca i prodavača koji oboje razmjenjuju od obilja stvorene vrijednosti. Te su veze međusobno povjerenje i uzajamnost.

PONAVLJAJUĆE TRANSAKCIJE DONOSE DOBAR REJTING

Ponavljajuće transakcije stvaraju i dobar glas kod zajednice (možemo reći i zajednice kupaca). Danas to imenujemo i riječima bonitet i rejting. To potvrđuje da su kupci praktično stvarni vlasnici čovjekovog rada, jer je rad usmjeren na služenju potrebama i interesima drugih. Strpljiv i ustrajan rad donosi kvalitetu, koja je jamac dugoročnog poslovanja. Usmjerenost samo na brze i kratkoročne rezultate proizlazi iz pohlepe, koja je rezultat neadekvatnosti u kvaliteti rada i primljenoj nagradi za rad. Ona dovodi do poremećaja, nerijetko i prije no što pad rejtinga tog poduzetnika dovede do neminovnog.

PODUZETNIK MORA BITI USLUŽAN

Iako je velika većina gospodarstva (po broju pravnih osoba) sastavljena upravo od mikro i malih poduzetnika, koji su ujedno i radnici, to ne znači da je taj poduzetnik lišen napasti pohlepe koja u dugom roku uništava i njega i okolinu. Ipak, svrsishodnije je fokusirati se na pozitivne aspekte. Etimologija riječi entreprise (poduzeće) dolazi od toga da dobijemo nešto u ruke (prendre entre les mains), ili u hrvatskom, da poduzimamo neki rizik iz kojeg očekujemo nagradu. Da bi netko nagradio nekoga, a govorio sam o ponavljajućim transakcijama, potrebne su prodajne vještine. To ne vrijedi samo u trenutku transakcije, već i nakon prodaje. Upravo je želja da se otklone prigovori i reklamacije važna za dugoročnost poslovanja, što je jamac famozne održivosti. Korijen te želje, korijen spremnosti na promjenu i agilnosti je upravo uslužnost.

ČESTITKA ZA PRAZNIK RADA

Uoči sutrašnjeg dana vrijedi razmišljati kako se radi, ali i kako se odmara. Kao što sam već jednom rekao, ljudi koji znaju primjereno slaviti, znaju i raditi. Želim čitateljima sretan Praznik rada uz zagovor Svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Čestitka svim čestitim i vrijednim ljudima, osobito onima koji vole ponedjeljke!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: