Porez na aktivu

Ovih dana čitamo o glavobolji novog ministra financija s obzirom na tužbu banaka pred arbitražom u New Yorku kako bi Hrvatska mogla platiti 8 milijardi kuna.

Neki pozivaju na mirenje i dogovor, a čitamo isto tako kako Udruga Franak “ne odustaje od inicijative da se bankama koje posluju u Hrvatskoj počne naplaćivati porez na aktivu, pa su od Vlade jučer zatražili da izradi zakona koji bi to omogućio bez odgode pristupi. Dodaju da bi porez trebao iznositi minimalno od jedan posto kako bi se otklonila mogućnost da Hrvatska bude oštećena zbog bankarskih poteza protiv države. Kako i sami priznaju, zahtjev vladajućima uputili su povodom najava pojedinih banaka ili njihovih stranih vlasnika da će pokrenuti arbitražu na ICSID arbitražnom sudu u Washingtonu, radi zahtijevanja odštete od Hrvatske uslijed provedene konverzije kredita u švicarskim francima u eurske. Vele kako takav porez nije nikakav izuzetak, već je poznat iz primjera 12 država članica EU-a, među ostalim u Njemačkoj i Francuskoj.”

Ono što nije izrečeno jest tko će snositi teret ako se uvede porez na aktivu. Dakle, postoji razlika između onoga tko plaća i onoga tko snosi teret. I time završava moj kratki komentar.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: