Posljedice europskog pakta (2)

Večernji list je jučer, u utorak 2.7.2012. na str.12, prenio gotovo u cijelosti post s ove stranice, predstavivši i suprotno mišljenje g. Ante Babića.

Oprostite mi na ironiji, ali “čestitam” svima koji zaista misle da će 8456. tiskanje novca nešto promijeniti, s kvalitetnim crvenim tepihom i konferencijama za tisak.

Nakon samo tri radna dana, EUR/USD se gotovo vratio otkud je krenuo: sad je na 1,2530 (iza 23.3o)…

Euro će dobiti konačno svoju državu, jer monetarna politika nije efikasna bez fiskalne politike. Primjetite da ovdje koristim jedninu u riječima.

No, dugoročno, moramo se pomiriti s tim da će euro izgubiti na vrijednosti u realnim terminima jer Europa nema tu konkurentsku snagu. Ključ je u demografiji. Rat se u konačnici dobiva pješadijom, a Europa je gadno pogriješila izdavši svoj vrijednosni kod i odrekla se “žive sile”. Misleći kako je napredna, unazadila se i sad teško hvata korak s novim silama.

Ako pročitate što je cijenjeni profesor Akrap rekao preko vikenda, shvatit ćete. O tome nešto više u nekom drugom postu.

Vrućine su velike, pa za osvježenje mogu samo ponuditi link koji sam našao na stranici zerohedge.com. Radi se o svijetu u brojkama (grafikonima), a sve je pripremila Bank of America Merrill Lynch. Poruka je stara, Keynesova: u dugom roku, svi smo mrtvi.

https://www.zerohedge.com/news/ultimate-history-markets-chartbook

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Posljedice europskog pakta (2)

  1. Danas su sve centralne banke spustile svoje kamatne stope, dakle, one stope po kojima oni posuđuju novac poslovnim bankama koje daju kredite poslovnim subjektima i građanima. To je mehanizam kako se povećava novac u optjecaju (kolokvijalno: tiskanje novca).

    PBOC (Kina), BoE (Engleska) i ECB (Europska unija): sve tri banke su spustile stope.

    EUR/USD je u ovim trenucima na 1,2380, dakle čak i niže gdje je bio prije europskog samita.

    Ono što se htjelo napraviti, trajalo je samo par dana.

Comments are closed.