Povijest je učiteljica života, makar se do danas nije (još) dogodila

“Sve je dopušteno, ali sve ne koristi”, rekao je jednom Apostol naroda.

 

Europska unija htjela je pošto-poto poštivati načelo o osiguranju depozita u ciparskom slučaju, gdje se svi depoziti osiguravaju do razine 100 000 EUR. Jučerašnjim dogovorom da se oporezuju s 40%+ veći depoziti od 100 000 EUR, Europa je jaaako naljutila Rusiju.

Sreća je za Europu da se ovo događa na početku proljeća, pa Rusija neće moći odmah kazniti Europu sa zatvaranjem plina, kao što je u zadnje dvije godine otvoreno ucjenjivala Europu. Sada je jasno zašto Europljani otvoreno podržavaju rat u Siriji, jer se pošto-poto želi osigurati nafto/plino-vod koji prolazi tim područjem i zaobilaze ruska interesna područja.

Svakome bi na svijetu trebalo biti jasno da se ovdje radi o događaju koji je razdjelnica povijesti. Povijest se uči po razdobljima, a mišljenja sam da je institucionalizirano otimanje imovine, kako god da ona bila steknuta, zaista presedan u povijesti.

Investitori bilo gdje, a posebno u ranjenim europskim državama, razmislit će u kojoj banci drže svoj novac, pa čak i u kojoj državi.

Novo pravilo glasi da nema pravila, odnosno da je sve dopušteno, baš kao što je to lijepo g. Š onje opisao u svojem izvrsnom članku.

Š to se tiče nas malih i običnih ljudi, širom otvorimo oči, pazimo na sebe i na svoje.

Vjerujem da je “ciparski dogovor” spasio euro od slabljenja na kratko vrijeme. Dugoročno, a ovdje je dugoročno rok do kraja godine, EUR/USD neće prelaziti razine od 1,33-1,36. Potencijal za spuštanje svakako postoji, barem to tako vidim.

Cilj do 30.6.2013. jest 1,22-1,25.

 

(op.a. Nevjerojatno je da se ovakvi problemi događaju, a sve zbog ciparskog potapanja na grčkim obveznicama. Tako male dvije države, a takvi problemi.)

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

5 thoughts on “Povijest je učiteljica života, makar se do danas nije (još) dogodila

 1. g hrvoje iskreno…..kako stoje naše banke……i kako vidite stanje u rh po ulasku u eu….animoziteti prema eu i euru rastu…..je li moguć prekonoćni krah i jednog i drugog

 2. jer kao što ste rekli dvije male državice a takvi problemi……što ako ne “zakašlju” velike poput italije, španjolske i td……sve djeluje zastrašujuće

  1. Bogu hvala, odgovore umah svi dužnici u valutnoj klauzuli!

   Bio bih sretan da je tako, no kad podijelite tečaj od 7,80 s 1,035 (koliko iznosi realni pad kupovne moći), pogledajte koji broj dobijete.
   To se zove – interna devalvacija. Dakle, nije sve u nominal-nosti, ima nešto i u real-nosti.

   Sretan Uskrs!

Comments are closed.