Prognoza inflacije za ovu godinu je 7,8 posto. Što možete učiniti?

Povoljni dug

Jedan koristan pregled o tome kako se ponašati za vrijeme povišene inflacije već sam objavio prošle godine. Sad, kad je prognozirana stopa inflacije za ovu godinu od 7,8 posto, prilagodba novim okolnostima mora početi što prije. McKinsey je nedavno objavio članak u kojem je iznio pitanja kojima bi se direktor (uprava) trebao rukovoditi. No, oni pritom koriste izraze poput: agilno, ortodoksija, međufunkcijska ekspertiza, krajolik talenata, otisak, n-redovi, disrupcija… Što sve te šarene riječi znače za malog i srednjeg poduzetnika? Za početak, da je možda vrijeme za povoljni dug i angažman stručnjaka.

ANGAŽMAN STRUČNJAKA JE NEOPHODAN

Krenimo od druge točke. Kako pripremiti poslovni plan? Kada i kako banka procjenjuje vašu kreditnu sposobnost? Kako da uvijek imate dovoljno likvidnosti i da, po mogućnosti, neki program sam odgonetne stanje računa u sljedećih mjesec dana? Teška su to pitanja ako niste bili bankar. Dovoljno je zahtjevno za poduzetnika da bude stručnjak u svom području i da zna osnove onog što je potrebno za redovno poslovanje. Kad k tome dođe povišena inflacija: otkud početi i kako se sa svim tim nositi? Što je prioritet, a što može čekati?

Angažman stručnjaka zato može biti presudan za uspjeh. Sjetite se: i vaš sat rada košta! Ako se pokušate hvatati u koštac s financijskim dijelom poslovanja, možda ćete potrošiti jako mnogo sati i, samim time, novca da napravite plan te se pobrinete za likvidnost i kreditnu sposobnost vašeg poduzeća. Kad promotrite koliki je to ulog, nije čudno da je angažman stručnjaka obično daleko povoljniji. Financijskog stručnjaka možete angažirati na samo četiri, šest ili deset sati mjesečno. Iz mog iskustva, malim poduzetnicima to je najčešće dovoljno. Time možete dobiti vrhunsko iskustvo i lakši san za pristojan novac.

ZAŠTO JE VRIJEME ZA POVOLJNI DUG

Vratimo se na početak. Premda je predviđena stopa inflacije 7,8 posto, kamatne stope na kreditni dug još uvijek nisu došle na tu razinu. To znači da biste se još uvijek mogli zadužiti povoljnije od stope inflacije te da možete osigurati financijsku injekciju za investicije po atraktivnim uvjetima. Naravno, za to najprije trebate znati jeste li kreditno sposobni te koju kamatnu stopu biste mogli očekivati. Sve te pripremne radnje uključene su u moj angažman.

Zato nudim posebnu pogodnost svim poduzetnicima koji žele pomoć kod pripreme za dobivanje kredita. Do konca svibnja svim novim klijentima gratis nudim i 45-minutne konzultacije u kojima analiziramo financijski položaj vašeg poduzeća na temelju GFI iz 2021. te ga uspoređujemo s vašom konkurencijom. Kako biste iskoristili ovu posebnu pogodnost, kontaktirajte me ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: