Povratak Jedija?

Ako ste pasionirani ljubitelj Ratova zvijezda i volite filmsku glazbu (J.Williams je skladao), onda vas prolaze trnci nedjeljama navečer od osam sati.

Ako ste trgovac na međunarodnim tržištima, onda vas prolaze trnci svaki dan, dvadeset četiri sata dnevno, sedam dana tjedno (“24-7”).

Čemu ova usporedba? Jer se Jedi vraća. Zajedno s učiteljem Yodom. Koji je zelene boje.

Jučerašnji tehnički signal na zlatu, tzv. death cross, o čemu sam pisao u ljeto 2012., signalizirao je rasprodaju zlata. Ne zaboravite da se zlato u odnosu na dolar kreće u obrnutom smjeru.

Dodatno se ovo potvrđuje sa značajnim padom na dioničkom tržištu (svi indeksi u padu). Xenakis (www.generationaldynamics.com) najavljuje već dulje vrijeme da je ovo godina značajne korekcije S&P indeksa, jer se ciklus ponavlja svakih 31-32 godine, a upravo je ovo ta godina.

Smatram da jutrošnjim probojem ispod 1,32 dolar sebi otvara put da uskoro testira 1,30. U slučaju daljnjeg lošeg razvoja događaja u Europi (Cipar pred bankrotom?), dolar će se vratiti u granicu 1,27-1,32, što je sad vrlo izgledno u idućih mjesec dana.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao: sretan sam što imam svoju štednju u “pola-pola” principu (“pola euro, pola dolar”).

Ako gledate Ratove zvijezda, onda ovo izgleda kao povratak Jedija. Zeleni se vraća.

 

 

Uvod u novo desetljeće (rata)

Sve se ovo događa nakon prošlotjednog G-20 samita na kojem se svi poput pure čude “valutnom ratu” – koji traje već godinama. Ne zaboravimo da je uvod u II. svjetski rat bila Velika kriza nastavljena valutnim ratom.

Ne smetnimo s uma da se Kina naveliko sprema za obračun s Amerikom, za početak u “svom dvorištu”: otvaranje ratne luke u Pakistanu prošlog tjedna za ulazak u Arapsko more i kontrolu prijevoza nafte, višegodišnje podizanje vojne moći na Tibetu radi ulaza u Indiju, pripreme oko sukoba s Japanom, Vijetnamom i Filipinima, koji su svi odreda, potpisnici pakta s Amerikom o međusobnoj zaštiti, masovni cyber-rat kineske vojske protiv američkih i multinacionalnih kompanija i organizacija te prikupljanje podataka.

Ne zaboravite da je Huawei (Kina) najveći svjetski proizvođač čipova.

Odnos ukupnog svjetskog duga i ukupnog svjetskog BDP-a najgori je u povijesti, po nekim procjenama 340%.

Stoga smatram mogućim da će vojni sukob između Amerike i Kine dogoditi u idućih dvije godine.

Vjerujem da su čuda moguća, pa molim za njih.

 

Izvori:

https://www.cnbc.com/id/100475489

https://www.cnbc.com/id/100476177

https://finance.yahoo.com/blogs/daily-ticker/currency-wars-lead-world-war-gerald-celente-182722765.html

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Povratak Jedija?

  1. nikako nabolje zar ne hrvoje…..uglavnom se slažemo s vama….cijela europa kuha….vaš komentar te razvoj događaja u eu u narednom periodu..budućnost opstanka eura jer se više o tome ne govori…što je čudno…,a nijemci ga snažno brane….?,.opasni izbori u italiji…? te što po vama rade banke sada te zašto se drastično smanjuju kamate na štednju a uvjeti za kredite pooštravaju…..je li moguće da se banke iz rh te u eu spremaju za “bijeg”…..i izvlačenje kapitala..zna li se uopće kolika je inflacija u zoni eura..i da li se to taji..puno je kontroveznih informacija…..a u zadnje vrijeme dionice u rh rastu /jedan dio njih značajno/….sve dosta čudno—–vaš komentar s osvrtom na rh

  2. oh da i gledali smo jučer intervju g geralda celentea…valutni rat je uvod u pravi svjetski rat…dosta istine…povijest se možda ponavlja…..strašne ali i moguće prognoze……

Comments are closed.