Smanjenje javnih rashoda za spas Hrvatske

Smanjenje javnih rashoda

Na ovim sam stranicama mnogo puta pisao i najavljivao da će Hrvatska ući u proceduru prekomjernog deficita. Nažalost, bio sam u pravu. U nekim sam prognozama bio presmion, bolje rečeno previše pesimističan. Drago mi je da se neke stvari nisu ostvarile do danas. Ne želim ih također da se ostvare ni u budućnosti i radije bih volio biti loš prognozer.

GDJE SU REFORME?

Pred nama je nova 2014. godina, treća godina mandata Kukuriku koalicije. Smatram da je većina birača dala glas vladajućoj koaliciji da prvenstveno izvede državu na put reformi. Prethodne dvije godine su potrošene, prema ocjenama samih članova Vlade, na saniranje stanja i priprema za buduće reforme.

Želio bih skratiti priču oko ocjene stanja i traženja krivca te telegrafski predložiti hitne mjere s obzirom da će predloženi proračun težak 130 milijardi biti izglasan.

SMANJENJE JAVNIH RASHODA PO TOČKAMA

1)    Ukinuti sve županije i one lokalne jedinice s udjelom plaća za zaposlene preko 30%. To bi, prema mojim projekcijama, u prvoj godini (kada se moraju zbrinuti zaposleni) donijelo uštede od milijardu kuna, a u idućim godinama 2 milijarde kuna/god.

2)    Normirati materijalne rashode po broju zaposlenih u određenom tijelu. Uvesti centralni sustav javne nabave, što bi donijelo uštede od dodatnih 2 milijarde kuna godišnje.

3)    Smanjiti troškove zaposlenih u javnoj upravi za 10% linearno, nakon što se provede reforma oko sistematizacije radnih mjesta koja je u tijeku. To bi donijelo uštede od oko 2 milijarde godišnje.

4)    Napraviti reformu zdravstvenog sustava na način da se smanji broj bolnica (npr. nepotrebno je u radijusu od 100 kilometara imati tri opće bolnice). Velik broj nezdravstvenog broja zaposlenih u zdravstvu alocirati izvan zdravstvenog sustava. Uvesti interne kontrole i centraliziranu nabavu potrošnog i sanitetskog materijala, što bi donijelo uštede od barem milijardu kuna.

5)    Navedene racionalizacije bi nam pomogle u vraćanju kreditnog rejtinga, što bi smanjilo trošak kamata s 11 na 9 milijardi kuna godišnje, a to predstavlja uštedu od 2 milijarde godišnje.

ODGAĐANJE POVEĆAVA TROŠ KOVE

To će nam olakšati stanje za ubuduće. Š to ćemo više odlagati, trošak reformi bit će skuplji. Dođe li MMF, smanjenje plaća bit će i preko 20%. Stoga, spasimo Hrvatsku i tražimo da ova ili buduća Vlada pokrene smanjenje javnih rashoda.

Bit će bolno, no ne odemo li na operaciju, bit će još bolnije.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

2 thoughts on “Smanjenje javnih rashoda za spas Hrvatske

  1. u potpunosti točno i jasno kao dan…samo hoćr li naše političke i druge elite te njihovi namještenici pristati na to….sumnjam….možda je čizma tj MMF i dobro rješenje…..

  2. Ovo pod 1) je neizvedivo preko noći i trebalo bi dvije godine da se to provede, uz masu uličnih prosvjeda, što znači da vlast 100% gubi izbore jer se pozitivni rezultati ne bi vidjeli još tri godine. Koja stranka u RH ima muda otpustiti 10-20% državnih službenika? Nema takve, radije će upropaštavati državu dok god mogu dobivati izbore. Plaće im nema smisla više snižavati jer su ionako male, znači cipela je jedino rješenje… A što onda sa masom ljudi koji su cijeli radni vijek bili na državnim (ili gradskim) jaslama i koji su nesposobni se snaći u okruženje nemilosrdne tržišne ekonomije gdje je danas normalno da radiš na privremeno i da ti produžavaju ugovor svaki mjesec…

    Mislim da će zločesti MMF morati doći, napraviti oštar rez i preuzeti sve grijehe na sebe…

    Ali opet, MMF nam neće pomoći da počnemo konačno nešto proizvoditi, izvoziti, stvarati dodanu vrijednost… To je još puno veći problem (dugoročni) od “austerity-a”…

Comments are closed.