O sukobu interesa i vijestima s valutnog tržišta

Nastavno na moj prethodni post o EUR/USD, na Bloombergu sam također vidio da analitičari Goldman Sachsa predviđaju da će u roku dvije godine dolar ojačati 15%, što bi značilo prolaz ispod pariteta. Razgovarao sam također s kolegama iz HUTA-e (Hrvatske udruge za tehničku analizu), u kojoj sam bio jedan od osnivača, a sada, Bogu hvala na boljim i stručnijim ljudima od mene, rado ustupio mjesto u odboru i upravi ljudima koji se zaista trude oko tog dobrog projekta, te kolege iz HUTA-e također smatraju da bi dolar mogao značajno ojačati do kraja godine i vratiti se do ključne razine od 1,04.

Ono što prolazi ispod radara jest da EUR/CHF, kojeg je SNB prestala braniti 15.1.2015. na razini od 1,20, svo vrijeme lagano klizi nazad i sad se nalazi na razini od 1,11. Vijesti koje kontinuirano stižu o Credit Suisse već su uračunati u vrijednost tog para. Postavlja se pitanje o stupnju sukoba interesa svih političara, novinara, medijskih djelatnika i ostalih bukača koji su zagovarali baš onakvo rješenje za švicarski franak koje je Sabor izglasao u jesen 2015. tik pred izbore? Ako će se mrcvariti političar i njegova supruga zbog primanja novca u slučaju INA/MOL, za što javnost nema još uvijek sve informacije te ih je potrebno do kraja prezentitrati, ne treba li isto učiniti i u slučaju franka? Ponavljam, EUR/CHF je na razini 1,11. Nije isključeno da se u skorije vrijeme i vrati na 1,20.

Tko će snositi trošak u slučaju da hrvatska država izgubi eventualni spor s Europskom komisijom ili vlasnicima banaka? Sada uopće ne raspravljamo o opravdanosti zakona. Trošak će pasti na hrvatski proračun. Ako država stoga odluči uzvratiti protumjerom i uvede porez na aktivu banaka ili drugi regulatorni trošak, opet treb apostaviti pitanje tko će snositi trošak. Ne tko će ga platiti, nego tko će ga snositi.

U međuvremenu, Australska centralna banka razmišlja uključiti se u valutni rat putem negativnih kamatnih stopa, kad su već i susjedi Japanci to pokrenu. Oglasio se i John Burbank, pa pročitajte.

Malim investitorima uvijek preostaje oprez i uzdanje u jako dugi rok. Aktivne strategije vrlo su riskantne za obične male ljude poput većine nas.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: