Tjedna čitanka #147

Konferencija Libertas

Ovog je četvrtka održana prva konferencija Libertas o hrvatskoj ekonomskoj perspektivi. Na njoj su o ključnim hrvatskim ekonomskim izazovima govorili vrhunski izlagači: provjerite zašto je bila izvrstan odabir za čitatelje ovog bloga. Najavljujem i novu konferenciju za male poduzetnike u malim sredinama, Dobitnu formulu, na kojoj ću ponovno izlagati. Ovaj put stižemo u Svetu Nedelju. Tjedan je otvorio gostujući autor i leasing stručnjak, Krešimir Kos, čiji vam članak može pomoći ako razmišljate o nabavci vozila i razmatrate operativni leasing. Na koncu, saznajte što je supertemeljna inflacija i koje bi mogle biti globalne posljedice novih carinskih ratova.

Petak, 17.5.

DOBITNA FORMULA STIŽE U SVETU NEDELJU!

Nakon prve “male konferencije za male poduzetnike u malim sredinama”, koja je održana u Sinju, druga Dobitna formula seli u jedan od najatraktivnijih gradova za poduzetništvo, Svetu Nedelju. Održava se u srijedu, 5. lipnja od 17 sati. Osim mene, moći ćete čuti i druge relevantne govornike koji će vam prenijeti svoje tajne kako ostvariti ili povećati dobit.

Konferencija će biti zaključena panelom pod nazivom “Najbrži putevi za povećanje vrijednosti vašeg poduzeća”. Ta mi je tema jako bliska i vjerujem da je iznimno važna ako želimo ekonomski prosperitet. Zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Svete Nedelje i organizatorima, konferencija je potpuno besplatna za sve sudionike. Više o programu i govornicima saznajte ovdje.

Potičem vas da dođete i pozovete sve kolege i prijatelje poduzetnike! Vjerujem da će ROI na ovu vremensku investiciju biti veoma visok.

Četvrtak, 16.5.

FED NE SPUŠTA: SUPERTEMELJNA INFLACIJA I DALJE VISOKA

Supertemeljna inflacija vam je možda poznata iz posljednjeg Otvorenog u kojem sam gostovao, prije gotovo dva mjeseca. Što je supertemeljna inflacija? To je ukupna inflacija lišena efekata hrane, energije i najmova, odnosno stanarine (shelter). Naime, inflacija se ugnijezdila, a u tome prevladava utjecaj cijena usluga. Time se obistinjuju procjene koje sam ranije isticao da, jednom kad inflacija prijeđe 8 posto godišnje, teško se vraća u minimalne okvire.

Iz kolumne Johna Authersa od četvrtka možete primijetiti da su usluge već barem dvije godine glavni generator inflacije. Premda će vas naslovnice možda navesti na pomisao da inflacija usporava, što su dobre vijesti, ono što nećete čuti jest da je inflacija jako tvrdoglava. A ako je inflacija tvrdoglava i ne spušta se, onda nije mudro niti spuštati kamatne stope, jer bi takvo spuštanje moglo iznova potaknuti rast cijena.

Stoga će FED odustati od spuštanja referentnih kamatnih stopa još neko vrijeme. ECB će time biti pod pritiskom. Premda je najavljeno da će spuštati kamatne stope u lipnju, za dodatna spuštanja će vjerojatno čekati FED. Utoliko, kamatne stope prema trenutnim očekivanjima neće rasti, no neće ni brzo padati.

Toliko o perspektivi za idućih tri do šest mjeseci.

Srijeda, 15.5.

KREĆU NOVI CARINSKI RATOVI?

Američka ministrica financija i nekadašnja guvernerka FED-a Janet Yellen u ponedjeljak je najavila kako bi se SAD mogao suočiti s ozbiljnim odgovorom Kine na najavljene nove carine. Ove carine ciljaju na specifične sektore kao što su: električna vozila, poluvodiči, solarna oprema i medicinska opskrba. To je nastavak trenda protekcionističkih trgovinskih politika koje je započela Trumpova, a nastavila Bidenova administracija. O kakvim je carinama riječ i koje bi mogle biti globalne posljedice? Više saznajte ovdje.

Utorak, 14.5.

KONFERENCIJA LIBERTAS O HRVATSKOJ PERSPEKTIVI

U utorak sam najavio vrlo važnu konferenciju o hrvatskoj ekonomskoj perspektivi koja se održala u hotelu Esplanade. Konferencija Libertas je pod znakovitim nazivom okupila sve one koji su zainteresirani za tradicionalni, odnosno klasični pristup idejama i konceptima slobodnog tržišta.

Na njoj su govorili Velimir Šonje, Nenad Bakić, Andrej Grubišić, Stjepo Bartulica, Vedrana Pribičević, Aleksandar Musić i drugi zanimljivi gosti. Organizator je Matica hrvatska, odnosno njen Odjel za gospodarstvo, čiji je pročelnik odnedavno poduzetnik Franjo Bušić. Kako već jako dugo zagovaram ideje ekonomskih sloboda, poduzetništva, manjih poreza i fiskalnog konzervativizma, vjerujem da je konferencija bila izvrstan odabir za sve one koji već čitaju moj blog. Izvještaj s konferencije možete pronaći ovdje.

Ponedjeljak, 13.5.

8 PITANJA KOD UGOVARANJA OPERATIVNOG LEASINGA

Moj vodič za financijski leasing već je dugo jedan od najčitanijih članaka na blogu. Samim time, dugo sam želio napraviti nešto slično i za operativni leasing. Zato je u ponedjeljak gostujući autor i leasing specijalist Krešimir Kos pripremio vodič i kroz ovu vrstu financiranja. Dakle, ako razmišljate o operativnom leasingu vozila, ovdje provjerite koje korake obuhvaća, kao i koja pitanja trebate postaviti prije ugovaranja!

***

Ne propustite sljedeću čitanku! Prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

Ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: