Tjedna čitanka #63

Inflacija usporava

Počela je i jesen: ušli smo u prve dane rujna, kad se naši trgovci već pripremaju za Božić. U najnovijoj Tjednoj čitanci, pogledajte s kojim se logističkim izazovima suočavaju. Kamatne stope i dalje će rasti, kako najavljuju središnji bankari, premda postoje naznake da inflacija usporava. Reći ćete “kako inflacija usporava kad cijene i dalje rastu?” Kao prvo, usporavanje inflacije samo znači da će cijene sporije rasti, ne i da će padati. Kao drugo, čini se da će Europa najkasnije vidjeti to usporavanje. Tu je i (barem privremeni) pad cijena plina, rast prinosa državnih obveznica u Europi te nastavak pariteta eura i dolara. Na koncu, provjerite i kojih deset pravila za poduzetnički rast donosi McKinsey.

Petak, 2.9.

INFLACIJA USPORAVA?

Gospodarstva pomalo gube dah, ali jednako tako i inflacija usporava. Doduše, ne svugdje istim tempom. Primjerice, cijene hrane su u padu već 5 mjeseci zaredom. Jučer sam pisao o tome kako je plin izgubio gotovo trećinu vrijednosti na europskom tržištu: danas se to strmoglavljenje nastavilo. Otpor je trenutno na cijeni od 200-injak eura.

“Nakon najgoreg cjenovnog šoka zadnjih desetljeća, brzina oporavka će se razlikovati, s tim da će Europa posebno patiti. No, analitičari iz JP Morgan Chasea su procijenili da će potrošačka inflacija na svjetskoj razini pasti na 5,1 % u drugoj polovici godine. To je ugrubo pola od onog što je bila u prvih šest mjeseci do lipnja”, piše u europskom izdanju Bloomberga.

Sve to ne znači da banke neće nastaviti s podizanjem kamatnih stopa dok ne uguše inflaciju. Iz izjava čelnika ključnih središnjih banaka možemo pretpostaviti da će se i ove jeseni nastaviti s podizanjima, dok god ne svedemo inflaciju na prihvatljive razine. SAD je u osobito povoljnom položaju: jači dolar znači da će uvozna dobra biti jeftinija, što olakšava pritisak na cijene. S druge strane, Europa ovisi o uvozu energenata, koje pak plaća u sve skupljim dolarima. Nije ni na Otoku bolje: Citigroup je procijenio da bi inflacija mogla doći i do 18%, djelomice zato što je regulator Ofgem podignuo ograničenje maksimalnog iznosa režija.

Sve u svemu, inflacija usporava na nekim tržištima, samo izvještaji o tome kasne. I vidjet ćemo to usporavanje vrlo skoro. Loša vijest je: najkasnije u Europi.

Četvrtak, 1.9.

OBVEZNICE RASTU, CIJENA PLINA U PADU

Dok se s eurom trguje oko pariteta posljednjih dana, uz izuzetak ponedjeljka, europske državne obveznice su poskupile. Cijena plina pada u međuvremenu, no možda neće dugo. Š to se događa? Podatak o europskoj inflaciji je stigao: iznosi 9,1 %. Time su oboreni rekordi, kao i procjene koje su iznosile 9 %. U prošlom je tjednu plin na europskom tržištu rastao oko 40 % i završio na 340 EUR/MWh. Ovaj je tjedan cijena snažno pala i kreće se prema 200 EUR/MWh. Razlog je što je Njemačka objavila da se njene zalihe u skladištima pune brže nego je predviđeno (na 85%), ali i zato što je Norveška osigurala značajne količine plina umjesto Sjevernog toka.

No, slika neće se bitnije izmijeniti: Norvešku čeka održavanje polja u rujnu i smanjenje izvoza u Europu. Pročitajte kako rastu europske obveznice i zašto to upućuje na dugotrajnu slabost eura.

Srijeda, 31.8.

KAMATNE STOPE ĆE RASTI DO POBJEDE NAD INFLACIJOM

Središnje banke diljem svijeta najavljuju da će kamatne stope i dalje rasti radi borbe s inflacijom. Prošlotjedni govor najvažnijeg čovjeka za svjetsku ekonomiju “po defaultu”, Jeromea Powella, predsjednika FED-a, na tradicionalnom okupljanju krajem kolovoza u Jackson Holeu izmamio je osmijeh na lice “medvjeda”. No, radovali su se i dugoročni investitori koji vide priliku u daljnjem rastu indeksa, nakon što su tržišta odradila korekciju veću od 3 posto u samo jednom danu. Trenutno se najvažniji indeks S&P500 kreće oko 3960 bodova.

Powell je u svom prošlotjednom govoru bio odlučan i jasno naznačio da inflaciju mora svesti na puno niže razine nego su sada: “Više kamatne stope vjerojatno će potrajati još neko vrijeme.” Nadodao je kako povijest upozorava protiv preuranjenog labavljenja monetarne politike. Ako se pokaže da inflacija pada uskoro, to bi bila ohrabrujuća vijest. Može se reći da imamo znakove usporavanja i mogućeg dolaska na vrh.

Powell je rekao i da “stabilnost cijena služi kao temelj njihova gospodarstva”. Pitam se što bi o tome rekli neki europski čelnici…

Utorak, 30.8.

BLAGDANSKA SEZONA VEĆ POČELA ZA LOGISTIKU

Premda je tek konac kolovoza, za trgovce je blagdanska sezona pred vratima. Već će početkom studenog sve vrvjeti od sezonskih popusta i akcija, a za to valja imati popunjena skladišta, posebno sad kad je isporuka manje izvjesna nego prije koju godinu. Logistički izazovi ne jenjavaju.

Pogledajmo, stoga, što se događa na najvažnijim trgovačkim osima: američkim obalama, zapadnoj Europi i u Kini. Provjerite kako nesnosne vrućine mogu uzrokovati mnogo neostvarenih božićnih želja te zašto su sindikati važan dio logističke jednadžbe.

Ponedjeljak, 29.8.

DESET PRAVILA ZA USPJEŠ AN RAST

Znate li koja poduzeća najbrže rastu? McKinsey je objavio deset pravila za rast temeljena na dubinskoj studiji uzoraka rasta i performansi 5000 najvećih kompanija na svijetu u zadnjih 15 godina. Ona mogu pomoći da utvrdite kako biti među malobrojnim poduzećima koja rastu brže od 10 % godišnje (mjereno CAGR-om).

No, takvi su slučajevi rijetki! “Tipična kompanija rasla je sićušnih 2,8 posto godišnje tijekom deset godina prije COVID-19, a tek je jedna od osam zabilježila stope rasta veće od 10 posto godišnje.” Taj udio padao je na 6 % kod kompanija s pretežno organskim rastom, a rastao na 23 % kod kompanija koje su koristile spajanja i preuzimanja da povećaju stope rasta. Koje je prvo pravilo?

1. Stavite konkurentsku prednost na prvo mjesto. Započnite s pobjedničkom, skalabilnom formulom.

Za ostala pravila, pročitajte čitav članak.

Propustili ste neku od prethodnih tjednih čitanki? Pronađite sve brojeve ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: