Tjedna čitanka #9

Tjedna čitanka 9: Rebalans proračuna, ETF-ovi i inflacija

Tjedan smo otvorili viješću da nam stiže rebalans proračuna. Jedan prije, a drugi odmah poslije ljeta. Pisali smo opet i o private equityju te ekonomskim jarcima, kao i inflaciji. Kraj tjedna donio je nastavak sage o globalnom porezu, a gostovao sam i na jednom zanimljivom panelu. Za kraj, tu je vijest o rastu ulaganja Hrvata u ETF-ove te najava nove financijske edukacije.

Petak, 11.6.

HRVATI SVE VIŠE ULAŽU U ETF-OVE

Nedavni burzovni događaji pobudili su sve veći interes Hrvata za inozemnim ulaganjima. Kako je jako malen udio naše ukupne imovine u financijskom obliku, smatram da je to poželjno, ali i da to treba pratiti odgovarajuća educiranost o ovim temama. Tako Poslovni dnevnik prenosi kako “podaci Zagrebačke burze za travanj pokazuju da trgovina ETF-ovima ne jenjava. Naime, prošloga je mjeseca ostvaren promet ETF-ovima od 4,3 milijuna kuna što je 140 posto više nego u ožujku.”

Krajem ovog mjeseca bit ću jedan od predavača na radionici iz Fundamentalne analize i vrednovanja kompanija. Ako želite sudjelovati na ovoj ili nekoj drugoj edukaciji, možete mi se javiti ovdje za više detalja.

Četvrtak, 10.6.

NEMA KONSENZUSA OKO VISINE GLOBALNOG POREZA

Prijedlog minimalne stope globalnog poreza na dobit otkriva razjedinjenost europskih država oko pristupa oporezivanju. Premda su Irska, Luksemburg i Nizozemska, koje imaju niske stope poreza na dobit, pružile načelnu podršku inicijativi, Cipar je odgovorio mnogo defanzivnije. I Hrvatska je među zemljama s nižim stopama poreza na dobit: jasan stav naših vlasti zasad nismo mogli čuti.

U četvrtak sam ujedno bio gost na iznimno zanimljivom panelu koji je organizirao portal Žene i novac. Zaključak je bio da su “žene manje sklone riziku, nesigurnije u svoje odluke i trebaju sigurno okruženje za razgovor i edukaciju o financijskim proizvodima“.

Srijeda, 9.6.

INFLACIJA NIJE PRIJETNJA, VEĆ NESPREMNOST NA PROMJENE

Sredina tjedna donijela je već tradicionalni osvrt u kojem sam iznio tezu da je za snažan gospodarski oporavak kudikamo važnija spremnost na promjene od visine inflacije: “Hrvatskoj treba reforma u ključna tri područja koja će smanjiti proračunsku potrošnju, a time i poreznu presiju. To su zdravstvo, mirovine i obrazovanje. Ta su područja ionako nominalno sekundarna s obzirom na nužne funkcije države. Dopuštanjem stvarnih izbora u ova tri područja povećala bi se efikasnost u upravljanju, a korisnici ovih sustava dobili bi bolju kvalitetu usluge za ono što plaćaju.” Dakle, čak i ako se inflacija vrati u visini na koju nismo navikli, reforme moraju biti u fokusu.

Utorak, 8.6.

NIJE ANDRIJA, VEĆ EKONOMSKI JARCI

Izvrsni blog CFA Institutea donosi priču o vječnom životu i nevoljama private equity menadžera, iz koje izdvajam: “Stalni kapital podsjeća na neiscrpne riznice budističkih samostana u ranosrednjovjekovnoj Kini. Kao što antropolog David Graeber bilježi, ‘kontinuiranim pozajmljivanjem uz kamate i nikad ne dotičući svoj kapital, [samostani] su mogli učinkovito jamčiti ulaganja bez rizika. To je bila cijela poanta.’

Svrha je neiscrpnih izvora kapitala za private equity menadžere mnogo suptilnija. Njihov model mora biti manje podložan hirovima ograničenih partnera (LPs) i, umjesto toga, osigurati stalnu imovinsku bazu i tokove kapitala. (…) U ovoj priči o izgradnji carstva i težnji za vječnim životom, cilj je biti nepropustan za hirovitosti gospodarskog ciklusa i vanjsko uplitanje. Ono što gospodari privatnog equityja kopaju oko svojih dvorova nisu toliko jarci a  la Buffett, već bazeni stalnog kapitala bez pokretnih mostova.” Za više o ekonomskim jarcima, pogledajte ovdje.

Ponedjeljak, 7.6.

NIJE DA NISMO ZNALI: SLIJEDI REBALANS PRORAČUNA

“Idućeg tjedna na glasanje u Sabor ide rebalans proračuna, a nakon ljeta Vladu (već je potvrđeno) čeka još jedan”, javlja Poslovni. Nije da nismo znali što slijedi. Za obnovu od potresa bit će osigurano manje sredstava no što se predviđalo. U zdravstvu se krpa umjesto da se reformira: povećani interes za ova pitanja i spremnost za promjene uslijed pandemije nije se iskoristila. Potrošnja za Rafale avione knjižit će se tek po isporuci, ali ćemo posljedice na likvidnost osjećati prilikom svake rate. Dok nam štednja ne postane prioritet, a fiskalni konzervativizam moralna obveza, i dalje ćemo gledati istu priču.

***

Ako ne želite propustiti sljedeću čitanku, prijavite se na besplatni newsletter ovdje.

A ako želite pronaći neki od prošlih brojeva, potražite ga ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: