Na transparentno dobro nam došao Božić i porođenje Isusovo

Transparentnost i Božić

Osim održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, u Hrvatskoj bih posljednjih dana izdvojio još jedan važan događaj. Gordo zvuči: veća transparentnost jedne općine. Uz Bjelovar, još je jedna od ukupno 576 jedinica lokalne uprave krenula ovim putem. Radi se o Omišlju.

TRANSPARENTNOST: VIŠ E PRAVDE I POŠ TENJA

Po ovom se pitanju slažem s g. Davorom Huićem koji često napominje kako se lavina, kad krene, neće moći zaustaviti. Jednostavno, zbog sve većeg utjecaja tehnologije ljudi će zahtijevati veću otvorenost u prikazivanju troškova. Trebamo biti uporni, bez imalo rezervi, i tražiti sve veću točnost i polaganje računa. Na engleskom se ovo naziva accountability. Želim nam svima u novoj godini veću transparentnost te više pravde i poštenja.

JEDNAKOST Š ANSI, NE ISHODA

Moram pohvaliti i Grad Sveta Nedelja u nastojanju da se lokalna vlast što manje upliće u ishode ekonomskih odnosa. Više je medija prenijelo riječi gospodina Nađija s PoslovnogFM, ovog jedinstvenog projekta g. Darka Bukovića (više ovdje). U svom govoru g. Nađi iz Svete Nedelje ističe da je: “…mišljenja da nije dobro da lokalna samouprava određuje koja poduzetnička inicijativa ima komercijalni tržišni potencijal, a koja nema. To je stvar opstanka na tržištu, ono što mi trebamo jest pojednostaviti procese, maknuti porezne namete i subvencioniranje kamatne stope, zato jer su kamate na poduzetničke kredite, primjerice, u Njemačkoj znatno niže nego kod nas. Nije fer da naši poduzetnici gube na konkurentnosti zato što naša država ima lošije upravljanje nego Njemačka i da zbog toga plaćaju sistemski rizik koji je puno veći. Subvencioniramo da bismo izjednačili prava igre.”

Rijetko ćete pročitati da političar ne želi uravnilovku u ishodima.

SVETA SUBVENCIJA

Subvencije u suštini ne donose dobro nikome, pogotovo u dugom roku. Često sam to komentirao na ovom blogu i u gostovanjima na N1. U zadnjem je Lideru izašao intervju s tri ključna igrača na području nekretnina. Tu se istaknuo g. Dubravko Radilović iz Kastela d.o.o., zajedno s još dvoje sugovornika i pokazao kako državne subvencije uopće ne podržavaju deklarirane ciljeve poboljšanja demografskih politika. Naime, subvencije samo dižu cijene stanova, kupci u panici kupuju drž-nedaj stanove koje možda na prvu i ne bi kupili. Stvarni korisnici u potrebi pritom uopće ne dolaze do stanova. Država je svojom nepromišljenom politikom podigla cijene stanova, i ne razvija tržište dugoročnih najmova koje je puno važnije. Time blokira ogroman udio vrijednosti BDP-a u neproduktivnu imovinu i time dodatno zakucava slabašan rast gospodarstva.

Dok god vidimo rješenje ekonomskih odnosa u gotovo religioznom štovanju subvencija i raznih državnih mjera, nećemo napredovati. Najbolja rješenja redovito su u jednostavnom i stalnom pravnom okviru koji omogućuje dugoročno planiranje i oslanjanje na tržišne odnose. Transakcije koje uključuju državu samo povećavaju glad za višim porezima.

PERSPEKTIVE I PRIJEDLOZI

Vrijeme je da se konzervativno, koje uz liberalno biračko tijelo, tendira manjem uplivu države u privatan život, a kojem su obitelj i prijatelji su puno važniji od dnevne politike, konačno odredi da želi biti suvereno u upravljanju svojim novcem. To bi značilo da prestaje podržavati politike koje guraju subvencioniranje gubitaša u prijevozničkom sektoru (autoceste, brodarski i zračni prijevoznici, željeznice) i subvencioniranja poljoprivrede. Konačno, ono treba zahtijevati drastično smanjenje poreznog opterećenja, koje guši poduzetništvo. Premda to nije najteže. Treba reformirati i porezno-teritorijalno-izborni sustav. No, o tom nekom drugom prilikom.

Za kraj, umjesto bljutavih ispraznosti kakvim nas obasipaju u najdosadnijim reklamama, moja čestitka je: na dobro Vam došao Božić i porođenje Isusovo! Ne treba nam tusta i debela socijalna država da bi bili – ljudi! Jedni drugima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: