Tri godine bloga

Prošlo je tri godine od prvog posta na ovome blogu. Oko petsto čitatelja mjesečno. (https://serdarusic.com/2010/12/price-o-banci/)

Na kraju 2013. mogu zahvaliti vama čitatelji na komentarima, primjedbama i poticajima za protekle tri godine.

U sljedećoj 2014. možemo očekivati nastavak turbulentnih zbivanja. Pokazalo se da su neke moje prethodne prognoze relativno točne, dok su neke potpuno pogrešne.

Ispravno sam procijenio da će Hrvatska ući u EDP proceduru prije otpriliku godinu dana. Pogrešno sam procijenio FED-ovu politiku i njen utjecaj na tečaj dolara jer sam pretpostavio da će se događaj taperinga koji bi očekivano ojačao tečaj dolara znatno ranije dogoditi.

Blog sam počeo pisati pod dojmom i iskustvom velike potražnje za razumijevanjem ekonomije, bankarstva i financija na svakodnevni život svih, uglavnom onih ljudi koji se nazivaju “obični”. To dokazuje broj posjeta na ovom blogu, a s obzirom na količinu tekstova.

U novoj 2014. očekuje nas mnogo turbulentnih događaja koji će oblikovati našu svakodnevicu, kao npr.:

  • razvoj događaja oko slučaja “Perković” ključan je, po mišljenima mnogih analitičara, za razvoj demokratskih standarada u Hrvatskoj, što posljedično treba značiti i više poduzetničkih sloboda
  • nastavak porezne presije u Hrvatskoj u uvjetima smanjenje potražnje i opadajućeg optimizma, a pod okriljem EDP procedure, tražit će brzu konsolidaciju javnih financija
  • olakšanje uvjeta plaćanja za kreditne dužnike pod utjecajem donošenja novog Zakona o potrošačkom financiranju
  • moguće, iako ne i vjerojatno, da će se pod utjecajem EDP procedure, ići u izmjene regionalnog ustrojstva Hrvatske na način da se smanjuje broj jedinica lokalne uprave (op. promjena Ustava)
  • utjecaj europskih kretanja bit će pod utjecajem travanjskih europskih izbora jer će se u slučaju pobjede desne opcije ići u nastavak primjene politike štednje
  • u slučaju da FED uspori mjesečno tiskanje od 85 milijardi dolara za kupnju vrijednosnica, očekuje se da će dolar ojačati u odnosu na euro

Utjecaj ostalih faktora (efekt Japana, sirijske krize, izmjene europskog modela integracije itd.) nisu uračunati u ovaj pregled.

Svim čitateljima želim svako dobro duše i tijela u novoj 2014. godini!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: