Koliki je trošak prosječne plaće u hrvatskim županijama?

Trošak plaće po hrvatskim županijama

Ako razmišljate o pokretanju, odnosno proširenju posla koji se može obavljati remote ili planirate izgradnju proizvodnog pogona, onda trebate znati koliki je prosječni trošak plaće u različitim sredinama. Naime, kad u svoje planove uvrštavate iznose plaća koje nudite, onda je dobro da one odražavaju stanje na tržištu. Ako su u nekoj sredini više od prosjeka, bit ćete atraktivniji kao poslodavac, i obratno. Premda u obzir valja uzeti i druge parametre, poput troška samog zapošljavanja, profila radne snage kojeg možete pronaći u određenoj sredini ili neoporezivih izdataka kao dodatnog troška, ovaj je podatak itekako relevantan za vaše poslovne odluke.

TROŠAK PLAĆE U HRVATSKIM ŽUPANIJAMA

Neki iznosi mogli bi vas iznenaditi. Primjerice, u Karlovačkoj županiji plaće su više nego u čitavoj Dalmaciji ili Istri. Pripisao bih to djelomično blizini Zagreba i dobroj prometnoj povezanosti.

U dijelu je županija tijekom ožujka došlo do velikog skoka, koje dijelom možemo pripisati i rastu plaća u javnom sektoru.  Je li iznos plaća u javnom sektoru relevantan za poduzetnike? Jest!

Naime, dio će radnika, ako primijeti da može zaraditi sličan iznos u okruženju kojeg percipiraju kao manje zahtjevan, a više siguran, otići u javni sektor.

Trošak plaće u ovom prikazu izračunat je na temelju objavljenih podataka DZS-a o prosječnoj bruto plaći (tzv. bruto 1) za hrvatske županije. Na taj sam iznos pridodao trošak zdravstvenog osiguranja od 16,5 posto kako bih dobio ukupan trošak plaće za poslodavca. Pogledajte mapu ispod.

KAKO INTERPRETIRATI OVE PODATKE?

Jasno je da treba biti oprezan u interpretaciji. Primjerice, Međimurska županija možda ima niske plaće, ali to ne znači da se u njoj loše živi: dio stanovništva radi u Austriji i Njemačkoj. Do Graza ima svega sat i pol vožnje.

S druge strane, Istarska županija ima značajan udio poduzetnika koji si isplaćuju minimalnu plaću (svaki deseti stanovnik je poduzetnik). Ta činjenica zasigurno snižava službene iznose plaće jer značajan dio dohotka ostvaruju od - kapitala!

Za vas kao poduzetnike postoje načini povećanja neto primitaka radnika unutar ovih bruto iznosa, kojima možete postati konkurentniji. O tome kako iskoristiti različite porezne uštede više saznajte ovdje.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: