Kakva nas turistička sezona očekuje?

Turistička sezona

Koronakriza je na izmaku. Većina javnozdravstvenih mjera je ukinuta, iako posljedice financijskih mjera i masovnog stiskanja Ctrl+P tek počinjemo osjećati. Ako bismo mogli napokon imati normalno ljeto, postavlja se pitanje: kakva nas turistička sezona očekuje? U intervjuu za Net.hr, gospodin Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih turističkih agencija, kaže da je „oprezno optimističan” na gornje pitanje. Zašto oprezno? Fain ističe da postoji previše faktora koji su posve nepredvidljivi.

RIZICI NISU NESTALI

Početni šok nastao ruskom invazijom nakratko je zaustavio dobre rezervacije, osobito onim gostima koji ne dolaze iz Europe. No, nakon apsorpcije dojmova i nadolazećih informacija o razvoju rata u Ukrajini, došlo je do stabilizacije. Fain ističe kako su početkom travnja krenule i prve turističke avionske linije te zasad sve ide kako treba. Podcrtava da, ako rat ne eskalira i ako se ne pojave nove komplikacije oko pandemije, možemo očekivati jako dobru turističku godinu, u rangu 2019.

Ne treba zaboraviti ni da izazovi oko radne snage nisu nestali, no Hrvatska nije jedina zemlja koja se s njima suočava. Prema informacijama koje dobivam iz ugostiteljstva, pojedini objekti su u posljednji trenutak ostajali bez ključnih radnika i bili prisiljeni odgoditi otvaranja. Stalni rad na poboljšanju uvjeta, formalizacija dogovora oko zapošljavanja i pronalaženje radnika puno prije početka sezone izuzetno su važni za zadržavanje kvalitete i kontinuitet poslovanja.

DOBRE VIJESTI: TURISTIČKA SEZONA BOLJA OD 2019.?

Uz ovu, još dvije dobre vijesti po pitanju turizma. Jedna se tiče velike potražnje za kunama u Velikoj Britaniji. Kako prenosi Poslovni dnevnik, kupnja hrvatskih kuna tijekom prvog tromjesečja porasla je za 137 posto u odnosu na brojke zabilježene dvije godine ranije. Ako netko kupuje kune, onda ih namjerava potrošiti u Hrvatskoj ili za kupnju dobara i usluga u Hrvatskoj.

Druga dobra vijest je da su nautičari udvostručili dolaske. Nautičari ističu geopolitičke i epidemiološke rizike, za koje se nadaju da se neće pogoršati. No, dosadašnji rezultati upućuju da bi nautička turistička sezona 2022. mogla nadmašiti 2019. Popunjenost je izvrsna, pa kako prenosi Poslovni dnevnik, od početka godine do samog Uskrsa, u nautičkom charteru je ostvareno 13 tisuća dolazaka i 61 tisuća noćenja. To predstavlja godišnji porast od 115 posto u dolascima i 130 posto u noćenjima. No, važnija je usporedba s istim razdobljem 2019. Tu imamo rast od 6 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima.

KAKO Š IRITI KAPACITETE U NAUTIČKOM TURIZMU

U svom poslovanju surađivao sam s manjim remontnim brodogradilištima, kao i marinama. Glavni izazov kod povećanja potražnje često je povećanje kapaciteta, koje mora pratiti i odgovarajuće financiranje, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Ono može biti posebno izazovno u razdoblju neizvjesnosti, koje je trenutno praćeno i povišenjem inflacije i kamatnih stopa. Izrada adekvatnih poslovnih planova sa scenarijima koji obuhvaćaju različite poslovne, operativne i financijske rizike, predstavlja conditio sine qua non za održivo poslovanje.

Mogu vam pomoći izradom poslovnih planova i financijskih modela, edukacijama iz područja poslovnih financija i financijske analize. Gore spomenuti rizici oslikavaju se i u planiranju tečaja eura i dolara, u kojima se odvijaju plaćanja. Tu je važno osnažiti vlastite pozicije te se osigurati od naglih promjena tečaja, gdje vam moje bankarsko iskustvo može biti od iznimne koristi. Kontaktirajte me ovdje i provjerite što mogu učiniti za vas!

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: