Urbi et orbi

Očekuje se ovotjedni govor Predsjednika FED-a Bena Bernankea o tome kako je ovo početak kraja. Shakespeare u Hamletu kaže: “Biti spreman, to je sve!”

Mandat Bena Bernankea završava u siječnju 2014., a ne očekuje se da će ga nastaviti. Konsolidacija američkih financija i upravljanje svjetskom ekonomijom “past će u amanet” nekome drugome, možda ljepšem, pametnijem i mlađem.

Vrlo je izgledno da će, nakon što je izašao zapisnik FOMC-a (glavnog tijela FED-a za donošenje odluke o ključnoj kamatnoj stopi koja je središnji i ključni čimbenik prema kojoj se definiraju svjetska ponuda i potražnja), g. Bernanke najaviti kraj razdoblja jeftinog novca.

Baš u tjednu kada sa javne scene odlazi jedan od najvećih mislioca današnjice Papa Benedikt XVI., tako će i Ben Bernanke dati, kako se očekuje, poruku za kraj svoje misije na čelu FED-a.

S moje strane očekujem da će se, kako sam najavio, mali zeleni vratiti. Maksimum koji EUR/USD dajem u ovoj godini je 1,40-1,42 i obrušavanje na “Maginot liniju” prema čistoj jedinici, u slučaju da Ben Bernanke da izjavu koja će naznačiti kraj QE ere (op.a. kratica na engleskom “QE” dolazi od “quantitative easing” koja označava politiku jeftinog novca, ulično rečeno “štamparije”).

Ipak, savjet ne tražim niti bih ga dao – i dalje sam nesklon rizicima i sve dijelim “pola-pola”.

 

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo:

One thought on “Urbi et orbi

  1. da li je uopće moguće da euro dođe do 1.40 te po vama o kojem roku se tu radi….te je li realno za očekivati prestanak štampanja usd..što to znači za dolar te amerićko gospodarstvo ako novac “poskupi”…te vaše prognoze za izborte u italiji te utjecaj istih na eurozonu i euro….što je po vama realno……jer po nama ako berlusconi pobjedi..to će biti za eurozonu katastrofa jer će se zaoštriti odnosi s njemačkom.i eu….

Comments are closed.