Veliki petak: prilika za razmatranje nad vlastitim životom

Veliki petak

Danas je dan kad je primjereno zastati. Ne samo zato što nije moguće izvršavati međubankovne transakcije, barem većinu njih. Na Veliki petak, kad promatramo Kristovu muku i smrt, možda je najbolja prilika za razmatrati – život. Kršćani to danas čine u tišini i pokori. No, ako i niste vjernik, možete zastati, odmaknuti se i razmotriti promjene u vlastitom životu. Budite iskreni u tom ispitu i razmatranju.

VELIKI PETAK: PRILIKA DA SE ZAPITAMO KAKO SLUŽIMO

U poslovnom smislu, potrebno je razmotriti kako radimo te koliko smo i kako produktivni, odnosno kako služimo svojim klijentima. Klijenti mogu biti interni, unutar naše poslovne organizacije, ili eksterni, izvan nje. Neovisno o tome jesmo li u prodajnom timu ili radimo poslove koji podupiru prodaju, uspješnost i korisnost našeg rada ovisi o stupnju raspoloživosti da služimo i rješavamo tuđe potrebe. Nekad i probleme!

U doba kada rad na daljinu sve više postaje norma, čini mi se kako razlika između aktivnosti i produktivnosti sve više dolazi do izražaja. U suštini, malo koga zanimaju različite isprike. Mi ih sami sebi često nudimo, a nekmoli drugima. Mudar čovjek je primijetio da treba odbaciti razne isprike i jednostavno prionuti poslu te ga privesti kraju. Važan je fokus – dostizanje cilja.

VAŽNO JE DA RAD BUDE SVRHOVIT

Jednom sam sudjelovao u zajedničkom projektu, koji je bio potpuno različit od onih koje sam obično radio, a na njega sam jako ponosan, kao i na sve suradnike u tome. Preuzeo sam koordinaciju tog projekta od osobe koja je bila radišna i precizna u radu, no gubila je fokus na rok. Kad je datum isporuke ključan, ne treba se zamarati detaljima. Često je savršeno neprijatelj dobroga. U tom smislu, pročitajte gostujući članak Mihovila Katića o tome što je MVP. Može vam pomoći u tome da zadržite fokus.

Nedavno sam pisao o svom pristupu radu. Iznenadio sam se čitanošću. Jasno mi je da ljude više pokreće osobno svjedočanstvo nego česte i svakodnevne analize, no svejedno sam bio iznenađen. Stoga, ponovit ću da je važno da rad bude osmišljen i sa svrhom. Tako da služimo i to na dobar način. Vrijednost našeg rada u konačnici se monetizira, no dobro raditi nas osobno ispunjava. Pritom dobro raditi nije isto kao i raditi bez ikakve pogreške!

Čovjek je društveno biće, biće komunikacije. U toj konstantnoj transakciji bivaju nagrađeni oni koji dodaju vrijednost, a ne oni koji uništavaju. Nemojte biti tranzicijski mulj!

Na koncu, svim čitateljima želim obilje mira i sabranosti u ovim posebnim danima.

Nema besplatnog ručka, znam. Ali podjela ovog članka je najbliže besplatnosti što imamo: